O vorbă din popor zice că toamna se numără bobocii, dar uite că suntem la început de an, în plină iarnă atipică și am multe prietene și cunoștințe care fie au născut zilele trecute, fie așteaptă ca bebelușii lor minunați să vină pe lume cât de curând. Declar deci că este momentul oportun să dăm startul veștilor despre cele mai interesante conferințe dedicate părinților, cadrelor didactice și persoanelor care se implică activ în îngrijirea copiilor.
Primul eveniment este dedicat unui subiect drag mie și despre care cred că toată lumea ar trebui să se documenteze încă dinainte să devină oficial părinți: atașamentul părinte – copil. Da, rămân de părere că dacă am investi un minim de timp în a înțelege un strop de psihologie și neuro-știință lumea ar fi un loc mult mai blând și mai primitor.
Pe 17 și 18 februarie 2018 va avea loc conferința ”Atașamentul Părinte – Copil, baza relațiilor sănătoase”, susținută de doamna Prof. Univ. Ana Muntean, autor a peste 10 cărți și publicații de specialitate, cercetător, psiholog pentru copii, una dintre cele mai importante figuri în domeniul atașamentului părinte-copil la nivel european și printre puținii experți în acest domeniu din țara noastră.
Una dintre pietrele de temelie ale unei dezvoltări sănătoase este stabilirea unor relații sănătoase, baze de siguranță de la care copiii să pornească către viață și explorare. Pe parcursul celor două zile doamna profesor va prezenta publicului informații esențiale despre atașamentul părinte – copil.
- Ce înseamnă un atașament sănătos și de ce au nevoie copiii de un atașament securizant?
- Atașament și traumă. Rezilientă.
- Atașamentul copiilor/atașamentul părinților. Cum și când poate fi ”reparat” atașamentul.
- Atașamentul în copilărie și manifestările lui în viața de adult.
Acest eveniment se adresează părinților, viitorilor părinți, bonelor, bunicilor, educatorilor, învățătorilor și oricăror persoane dornice să se implice în procesul de dezvoltare al unor copii cu atașament securizant.
Detalii despre programul evenimentului pe zile, locație, preț și înscrieri găsiți pe pagina oficială a conferinței sau pe pagina evenimentului de pe Facebook. Există chiar și un grup de discutii și suport pentru orice părinte, unde doamna profesor răspunde frecvent la întrebări și discuții, grup pe care îl găsiți aici.
Pe doamna profesor Ana Muntean o puteți asculta vorbind despre atașament în clipul de mai jos:
Invitații pentru voi
Mă bucur tare să am ocazia să vă facilitez accesul la o conferință atât de importantă. Am pentru voi 3 invitații gratuite și 7 bilete cu 70% discount.
Tot ce trebuie să faceți este să îmi spuneți în comentarii (aici pe blog) care e cea mai mare curiozitate a voastră legată de atașament. Pentru primele 3 răspunsuri voi oferi câte una din cele 3 invitații gratuite, iar pentru următoarele 7 voi oferi câte unul din biletele cu reducere de 70%. Cu alte cuvinte, în loc de 550 RON veți plăti doar 165 RON.
Gata, spațiul din comentarii vă aparține! Succes!
Citește și:
Atașamentul – Cum influențează dezvoltarea bebelușului
Nu există prea mult ”în brațe” pentru copii
Cum e să fii mamă pentru a doua oară
Lucruri ridicole pe care le-am auzit de când sunt mamă
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
25 Comments
Cum putem construi un atasament parinte-copil care sa nu-i afecteze dorinta de socializare cu alte persoane?
Buna ziua! Atasamentul copilului se construieste pe baza primelor sale experiente cu mama( cel mai adesea), cea care reprezinta mai departe figura de atasament a copilului. Felul in care vor decurge interactiunile copilului cu mama va deveni un script in mintea sa, un fel de model pentru ceea ce poate insemna o relatie si cum se poate raporta la sine la altii si la viata. Cu cat aceste prime interactiuni sunt pline de sensibilitate, disponibilitate, bazate pe incredere, in care copilul se simte protejat si in siguranta cu atat mai deschis catre explorare, cunoastere si invatare va fi, pentru ca atasamentul sau este unul sigur\sanatos. Un copil ce si-a construit un atasament securizant\sigur este deschis catre cunoastere, interactiuni pozitive atat cu egalii de varsta dar si cu alti adulti, iar un atasament inscurizant va mentine copilul intr-o stare defensiva ce nu-i va permite sa fie deschis catre a explora lumea si sa-si dezvolte cunostintele.
“Ataşamentul securizant înseamnă încredere în figura de ataşament, în sine şi în lume. Ataşamentul securizant este etalat în relaţiile bazate pe încredere în ceilalţi şi în sine însuşi.” Muntean Ana
Va multumesc pentru raspuns! Astept cu nerabdare sa particip si sa va ascult sfaturile si informatiile pe care le veti prezenta in cadrul conferintei.
Felicitări, Mihaela! 🙂 Prima dintre cele 3 invitații gratuite este a ta! Revin cu detalii de la organizatori cât de curând. Dacă cumva nu poți ajunge, te rog să mă anunți ca să poată beneficia altcineva de invitație.
Multumesc mult, Cristina! Voi veni cu siguranta, dar daca totusi intervine ceva, te voi anunta.
Buna, Cristina! Se apropie conferinta si astept cu interes sa revii cu detaliile promise.
Bună 🙂 Am trimis pe mail puțin mai devreme.
Cristina, in momente din astea, mi-e asa ciuda ca nu stau in Bucuresti! 🙁 Imi vine sa-mi fac totusi bagajele si sa vin, numai ca e un pic mai complicat cu cei 2 copilasi, din care unul alaptat.. O curiozitate de-a mea ar fi cum reusesti sa-i transmiti cat se poate de clar si convingator copilului mai mare ca iubirea parintilor e aceeasi pentru el si dupa venirea fratiorului. Nu stiu daca se incadreaza in cerinta pe care ai specificat-o, dar are legatura cu ce experimentez eu acum si cred eu ca si de atasament tine putin. 🙂
Alexandra, să înțeleg că participi oficial? Vrei să vii la capitală? 😀
Cristina, da, da viin :). Numai sa se aseze cum trebuie toate astrele sa poata veni si sotul. Dar deocamdata zic da. E ok sa anunt asa, in vreo 2 saptamani raspunsul final? Mersi :*
Ma intereseaza daca atasamentul parinte-copil are loc si in cazul copiilor mai mari, de 10-12 ani, de ex. Ca mama de 3 (12, resp 10 ani si 4 luni), ma preocupa dezvoltarea sanatoasa a copiilor, relatia mea cu acestia si ce e de facut in situatia in care aceasta a avut de suferit. Multumim pentru facilitarea accesului!
Atasamentul este un sistem viu, ce se creioneaza in primul an de viata, are mai multe etape de dezvoltare in primii ani de viata si cel mai important este ca FUNCTIONEAZA TOATA VIATA, cu ecou puternic in toate relatiile viitoare ale copilului si viitorului adult, dar si in sfera cognitiva, sociala,emotionala.
Felicitări, Gabriela! 🙂 A doua dintre cele 3 invitații gratuite este a ta! Revin cu detalii de la organizatori cât de curând. Dacă cumva nu poți ajunge, te rog să mă anunți ca să poată beneficia altcineva de invitație.
Multumesc! Ajung cu siguranta!
Multumesc, Cristina. Ma intereseaza crearea si mentinerea atasamentului copilului cu alte persoane (bone, bunici). Ce facem de exemplu, cu un copil atasat de bona, cand aceasta pleaca (atunci cand copilul merge la gradinita, de exemplu).
Felicitări, Corina! 🙂 A treia dintre cele 3 invitații gratuite este a ta! Revin cu detalii de la organizatori cât de curând. Dacă cumva nu poți ajunge, te rog să mă anunți ca să poată beneficia altcineva de invitație.
Buna, Cristina! As dori sa cunosc mai bine subiectul legat de atasamentul evitant. Eu am fost crescuta toata perioada de la 1 an la 7 ani de catre bunici, iar in momentul in care parintii mei apareau in peisaj aveam un comportament fata de ei, iar mama din acest considerent ma eticheta drept “copil salbatic” . Baietelul meu in varsta acum de 3 ani, a stat pana la varsta de 2 ani cu mine, iar din momentul in care am inceput serviciul a stat cu bunicii pana in momentul in care eu veneam de la munca. Chiar si asa, petrecand doar ziua cu bunicii, baietelul meu are un comportament evitant cu mine,cand ajung acasa. Vreau sa stiu cum se poate remedia aceasta problema, astfel incat el sa ajunga un copil/adult implinit si fericit. Multumesc!
Bună 🙂 Carmen, unul dintre biletele cu 70% reducere este al tău. Ți-am trimis acum un e-mail cu detaliile de plată.
Este alaptarea principalul factor in crearea atasamentului mama-copil in primul an de viata? Se creaza mai greu o legatura stransa intre mama si copil la copiii care nu sunt alaptati?
Bună Corina, unul dintre biletele cu 70% reducere este al tău. Ți-am trimis acum un e-mail cu detaliile de plată.
Buna, Cristina!
Sunt curioasa daca un atasament nesigur se mai poate transforma într-unul securizant?
Multumesc!
Să știi că și eu sunt curioasă dacă și cum putem repara. Ți-am trimis mail cu informațiile de plată. 😉
Cristina, te rog, imi poti trimite mail-ul cu detaliile de plata din nou. Multumesc
Trimis acum 😉
Mi-as dori foarte mult sa o reintalnesc pe doamna Ana Muntean, mi-a fost profesoara.