”Ea sigur e mai fericită decât mine!”
”Nu voi reuși niciodată să fiu ca el!”
”Tuturor le merge mai bine decât mie!”
”Nu sunt suficient de bună!”
”Nu mi-a răspuns la mesaj pentru că nu sunt suficient de importantă.”
Ți s-a întâmplat vreodată să simți că toți ceilalți o duc mai bine decât tine? Să ai senzația că ești atât de în urmă încât nu îi vei ajunge pe ceilalți? Să crezi că visele tale nu au vreo șansă să devină realitate?
Vestea bună este că toate afirmațiile de mai sus sunt doar niște povești pe care ți le spui despre tine. Fiecare dintre noi avem sabotori interiori și credințe limitative. Vestea proastă mai puțin bună este că ți-ai spus poveștile astea de atât de multe ori încât ai ajuns să le crezi cu totul.
Cum poți rescrie povestea pe care ți-o spui despre tine
Până nu vei rescrie povestea pe care ți-o spui despre tine sunt slabe șanse să vezi schimbări în bine. Viața ne cam dă ce ne spunem că merităm.
Primul pas în rescrierea acestor credințe limitative este să înțelegi că ele spun o poveste, nu e adevărul absolut. Și apoi, îți recomand să îți calibrezi corect așteptările despre schimbarea pe care o presupune această rescriere.
Conștientizează – Fii pe fază data viitoare când te surprinzi spunând despre tine că nu ești suficient de [inserează aici abilitatea ce crezi că îți lipsește]. Dacă ai nevoie de antrenament să surprinzi conștient astfel de momente, îți recomand 5 minute de practică de mindfulness și/sau meditație în fiecare zi. Da, 5 minute/zi chiar pot face diferența, cu condiția să practici asta timp îndelungat.
Întreabă-te – Ce credință limitativă stă în spatele poveștii? Câteva exemple sunt: ”nu sunt la fel de bun”, ”mie niciodată…”, ”mie întotdeauna…”.
Analizează – Ce ai de pierdut din cauza acelei credințe limitative? Și ce ai de câștigat de pe urma ei? La ce te ajută? Trebuie să existe un motiv pentru care alegi să perpetuezi convingerea asta.
Gândește-te – Care sunt punctele tale forte, atuurile tale și la cum ai putea să te folosești de ele ca să rescrii acea convingere limitativă?
Rescrie povestea – Convingerea limitativă nu o poți șterge cu totul, dar ai putea să îi aduci o completare astfel încât povestea pe care ți-o spui despre tine să sune mai bine:
- ”Nu sunt la fel de bun ca X.” ar putea deveni, de exemplu: ”Nu sunt la fel de bun ca X, dar nici nu trebuie să fiu.”
- ”Mie niciodată nu îmi reușește nimic.” ar putea deveni: ”Uneori nu îmi reușesc anumite lucruri pe care mi le propun, dar am ț exemple de situații în care am reușit.”
- ”Săraca de mine… Mi s-a întâmplat asta…” e o poveste spusă din postura de victimă, dar ar putea deveni: ”Da, mi s-a întâmplat asta, dar am câștigat asta…”.
Caută exemple concrete care susțin noua ta poveste. E vorba de a schimba felul în care interpretezi experiențele pe care le trăiești.
Când vei începe să faci lucrurile astea în mod constant și îți vei repeta povestea nouă, vei începe să vezi oportunități și vei începe să ai curajul să acționezi. Și ăsta e un lucru foarte important, pentru că doar conștientizarea anumitor tipare nu este suficientă pentru a produce schimbări. E nevoie să îți asumi responsabilitatea pentru tot procesul de rescriere a poveștii.
Fii mai îngăduitor cu tine și adu-ți aminte că ți-a luat ani de zile să ajungi să crezi și să trăiești după povestea inițială. Cazi, ridică-te și mai încearcă încă o dată.
Schimbările nu apar peste noapte. Nu poți desface rețele neuronale formate deja și răs-exersate. Daaar, poți crea una nouă care va deveni tot mai puternică cu fiecare exersare. Așa că nu te înfuria pe tine dacă lucrurile se împotmolesc și nu ies din prima. Fii mai îngăduitor cu tine și adu-ți aminte că ți-a luat ani de zile să ajungi să crezi și să trăiești după povestea inițială. Cazi, ridică-te și mai încearcă încă o dată.
Care e povestea pe care ți-o spui despre tine? Cum poți rescrie ce ți se întâmplă azi, interpretând diferit ceea ce ți s-a întâmplat în trecut?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Comparațiile dăunează grav fericirii
Fii prieten cu teama, dar nu o lăsa să ia decizii pentru tine
Fericirea ta nu e treaba altora
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
3 Comments
Asa bine le zici, Cristina! Mintea noastră tare ne mai saboteaza! Si intr-adevar, e de durata procesul..but there is hope, right? 🙂 Multumim de articol!
There is always hope. 🙂 Mulțumesc și eu, Alexandra!
pfuuii ce bine mi-a prins articolul acesta acum. Tot stau cu blogul tau deschis si mai descopar cate un articol care ma intareste. Imi intareste convingerea ca trebuie sa continui, sa tot exersez, ca nu e vorba de altii, e vorba de mine, de unde sunt eu si de calea mea.
Cum ai zi tu asa bine, sa fim blanzi cu noi in rescrierea povestii si sa perseveram.