Da, știu, sună nasol. Dar e adevărat. Fericirea ta nu e treaba altora, ci doar a ta.
Oricâte speech-uri motivaționale ai asculta, oricâte cărți inspiraționale ai citi, oricâtă empatie ai primi, ele te pot ajuta doar pe termen scurt, în situații punctuale. Dacă tu nu pui umărul să te înțelegi și să umbli la felul în care gândești schimbările nu pot fi sustenabile.
Tu știi de câte lucruri depinde comportamentul tău? Câte filtre pui pe ceea ce vezi, auzi, ți se întâmplă? Convingerile tale, valorile, emoțiile, amintirile, gândurile, instinctul, intuiția, motivațiile sau personalitatea – toate îți influențează comportamentul. Și e nevoie de răbdare, voință și curaj să tot sapi și să îți pui întrebări ca să ajungi la esență, la motivele care te împiedică să vezi lumea în culori vii. Acolo unde nu o poți face singur poți apela la ședințe de coaching sau de terapie.
Fericirea e o alegere conștientă. Să îți spui mereu că vei fi fericit atunci când se va întâmpla cutare lucru sau când cineva va face nu știu ce e calea sigură spre nefericire. De ce să renunți la puterea asta pe care o ai, de a-ți asuma responsabilitatea pentru starea ta de bine?
Ți s-a întâmplat vreodată să ți se ceară un sfat? Să zicem că l-ai dat. Ce urmează? Persoana respectivă merge și pune în aplicare sugestia ta. Dacă funcționează este, desigur, meritul ei că ți-a urmat sfatul. Dacă nu, nu își asumă responsabilitatea, ci va da vina pe tine că i-ai dat sfatul greșit. De cele mai multe ori.
Am povestit cu Ruxandra Luca despre fericire, viața trăită cu sens și recunoștință, pentru rubrica ei din cadrul emisiunii Prietenii de la 11, de pe Antena 1:
2 Comments
Foarte frumos ai vorbit. Emani o energie care calmează, nu știu dacă ți s-a mai spus. Mie, cel puțin, așa mi se pare. 🙂
Mulțumesc! 🙂 Mi s-a mai spus, da. Mă bucur tare să știu că ajunge feeling-ul la oameni.