Când se va întampla _____ [inserează aici orice crezi tu că ți-ar aduce bucurie], voi fi fericit. De câte ori ai auzit asta? Dar tu, de câte ori ți-ai spus asta?
Daca urmărești blog-ul de mai mult timp atunci știi deja de ce scriu și că deseori vorbesc despre fericire, nu pentru ca aș avea o pereche de ochelari magici prin care viața e mereu roz, ci pentru ca mi-aș dori ca tot mai multă lume să înțeleagă că dacă așteptăm ca fericirea să ne fie livrată, well… va fi o așteptare foarte lungă. Să aștepți mereu să se întâmple ceva care să te facă fericit sau să vină cineva să îți aducă fericirea la tavă cred că e calea sigură spre nefericire de fapt.
Am tot citit în ultima vreme, ba cărți, ba articole scrise de neuro-cercetători și concluziile lor sunt clare. Fiecare dintre noi alege felul în care răspunde la evenimentele în care e implicat, la ceea ce aude, la ceea ce vede, la ceea ce dorește. Putem oricând lua măsuri simple de a influența în bine starea noastră de spirit.
Fericirea durabilă vine din obiceiurile noastre zilnice, nu din lucruri din exterior care ni se întâmplă (sau nu) și pe care nu le putem influența. Ea depinde de cât efort conștient facem în direcția ei.
Ăsta este secretul pe care oamenii cu adevărat fericiți l-au descoperit. Ei au înțeles că ceea ce pentru cineva e motiv de bucurie pentru altul s-ar putea să fie motiv de supărare și că, în consecință, fiecare trebuie să își asume responsabilitatea pentru fericirea sa.
Ce înseamnă obiceiuri zilnice? Poate fi vorba de oricare din lucrurile din lista de mai jos, inspirată din tot ce am citit în ultima vreme și din experiența mea. Ce putem să facem și tu și eu pentru a fi fericiți este să:
- fim recunoscători – Un scurt exercițiu de recunoștință poate crește semnificativ nivelul de serotonină și dopamină, substanțe responsabile de starea noastră de bine. Știai că un astfel de exercițiu te ajută chiar și atunci când ai senzația că ție nimic nu îți iese?
- numim emoțiile ”negative” pe care le simțim – Nu degeaba etichetarea corectă a emoțiilor este printre primele lecții de inteligență emoțională pe care (ar trebui să) le predăm copiilor noștri. Simplul fapt că îi spunem emoției pe nume face ca al nostru cortex prefrontal să se activeze, în timp ce amigdala (unde se generează emoțiile) se liniștește.
- luăm decizii și să mergem mai departe – Cu cât mai repede lăsăm în urmă nevoia de a lua mereu deciziile perfecte, cu atât mai bine. Ambiția asta de a lua cele mai bune decizii vine la pachet cu un nivel ridicat de stres. Ar trebui să încercăm să luăm mai degrabă decizii suficient de bune, efectul fiind similar cu numirea emoțiilor negative: punem cortexul prefrontal la treabă, ceea ce ajută la liniștirea creierului emoțional.
- îi ajutăm pe alții – Când facem un bine, când ajutăm, nu doar cei care primesc sprijinul nostru vor fi mai fericiți, ci chiar și noi, datorită nivelurilor ridicate de oxitocină, serotonină și dopamină care se secretă. Și când zic “ajutăm” nu mă refer la ceva complicat și costisitor, deși dacă avem cunoștințele, timpul și banii putem face și asta.
- încetinim și să ne bucurăm de lucrurile mărunte – Practicarea prezenței conștiente (mindfulness) ne poate ajuta să savurăm cum trebuie o mâncare bună, o cafea aromată, o conversație surprinzătoare, un apus de soare, o gură de aer proaspăt și să fim pe fază și să prindem lucrurile mărunte care altfel ar trece neobservate.
- facem mișcare – 10 minute de mișcare sunt suficiente ca creierul să se simtă bine. 10. La cât muncește toată ziua, cred că le merită din plin.
- ne înconjurăm cu cine trebuie – Emoțiile sunt contagioase. Dacă stăm mereu lângă oameni posomorâți, invidioși și veșnic nemulțumiți în scurt timp ne vom trezi și noi cu un nor gri deasupra capului. Dacă însă stăm în compania unor oameni plini de viață, cu zâmbetul pe buze, care ne inspiră, va ieși soarele în curând și pentru noi. Suntem liberi să alegem cu cine ne petrecem timpul.
- rămânem optimiști – Oricât de greu poate părea la început, obiceiul de a gândi pozitiv e mult mai productiv decât să stăm să ne plângem de cum ar fi putut să fie sau de cum ar fi trebuit să fie. Sigur că există situații triste pe care le avem de traversat și dureri pe care trebuie să le procesăm (fără să ardem etape) ca să ne putem vindeca și asta poate dura mult. Pentru toate celelalte dificultăți pe care le întâmpinăm zilnic soluția poate arăta așa: un strop de recunoștință pentru tot ce avem și merge bine, o soluție suficient de bună pe care o și punem în aplicare și apoi mergem mai departe până la următoarea decizie și tot așa.
- dormim suficient – Un somn bun, la ora potrivită și suficient de lung poate face minuni. Dispoziția noastră se îmbunătățește, ne crește capacitatea de concentrare și abilitatea de autocontrol, toate astea pentru că în timpul somnului, pe lângă “inspecția tehnică”, creierul se încarcă cu energie.
- conversații semnificative – Avem nevoie de mai multe conversații antrenante, interesante, importante, care să ne pună pe gânduri și de mai puțină bârfă, comparații inutile și disecat oamenii prin cuvinte.
- facem un efort să fim fericiți – Nimeni nu se trezește cu gura până la urechi în fiecare dimineață. Fericirea e o alegere întărită de acțiuni concrete pe care le facem. E foarte simplu să ne blocăm în rutină când nu suntem atenți la emoții, la cum ne simțim. Depinde de noi să conștientizăm ce ni se întâmplă și să facem un efort pentru a fi fericiți.
- ne gândim la cum putem deveni (și) mai buni – Oamenii care au o mentalitate de creștere, care știu că pot și vor să facă mai mult și mai bine se vor bucura și de rezultate.
Concluzia e simplă: fericirea chiar e un inside job și cu cât mai repede înțelegi asta, cu atât mai bine îți va fi. Vrei să fii fericit? Perfect! Ce faci concret pentru asta?
Dacă mai ai și alte obiceiuri aducătoare de fericire pe care să le adăugăm la lista de mai sus m-aș bucura să ni le spui în comentarii.
Sursa foto: Adobe stock
Citește și:
7 moduri în care ne furăm singuri fericirea
Comparațiile dăunează grav fericirii
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
3 Comments
Nu am o reteta pentru fericire dar stiu ca – în cazul meu – de cele mai multe ori asteptarea sa se întâmple ceva a fost mai plina de satisfactii decât întâmplarea propriu zisa :)) Ma grabeam însa prin toate etapele si mi-a luat ceva timp sa realizez ca e mai fain daca ma relaxez si ma bucur de fiecare pas. Si chiar functioneaza – e nevoie doar de putin exercitiu. Si da, am un dascal tare bun, copilul acesta de 6 ani si 7 luni care e mai întelept decât noi – decât mine si ta-su! Care se stie bucura de fiecare chestie micuta ce-i trece prin fata…
[…] Secretul oamenilor cu adevărat fericiți este că au înțeles că sunt responsabili pentru propria lor fericire și acționează în consecință. Cred că frustrarea zilnică pe care o trăim nu ni se întâmplă pur și simplu și nu vine peste noi din exterior, ci depinde strâns de felul în care noi alegem să interpretăm împrejurările și lucrurile care ni se întâmplă, în interior. […]
[…] Secretul oamenilor cu adevărat fericiți […]