Zilele libere în care apuc să păstrez și pentru mine o parte din timpul meu sunt un bun prilej să mă odihnesc, să mă adun, să mă reconectez cu mine, cu ce mai gândesc, cu ce mai simt, cu ce prețuiesc.
Anul ăsta, mai mult decât înainte, am stat să mă gândesc la cum arată lumea în care mi-ar plăcea să trăiesc. Visez la o lume cu oameni fericiți, oameni care însă înțeleg că fericirea vine din interior și care își asumă responsabilitatea pentru propria lor stare de bine.
Mi-am propus ca prin ceea ce fac în meseria mea de trainer și coach, dar și prin ceea ce scriu să îi ajut pe cât mai mulți oameni să înțeleagă că nu lucrurile care ni se întâmplă determină cât de fericiți (sau nu) suntem, ci felul în care reacționăm la ele indiferent dacă vorbim de întâmplări ce țin de sfera profesională sau cea personală.
“Fericirea nu apare pe neașteptate, nu este rezultatul norocului sau al șansei întâmplătoare, nu se poate cumpăra și nu se comandă, nu depinde de evenimente externe, ci, mai degrabă, de felul în care ele sunt interpretate. Fericirea este o stare care se pregătește, se cultivă și se apără de fiecare individ în parte. Cei care învață să-și controleze experiența interioară vor fi în stare să-și influențeze calitatea vieții și vor reuși să se apropie din ce în ce mai mult de ceea ce înseamnă să fii fericit.” (Mihály Csíkszentmihály)
Uitându-mă în jur, am remarcat că există cel puțin 7 moduri în care ne furăm singuri fericirea:
1. Ne consumăm prea mult pentru orice problemă, oricât de mică – Felul în care reacționăm la situațiile cu care ne confruntăm depinde de noi. E o chestiune de atitudine.
2. Avem niște așteptări nerealiste – De cele mai multe ori lucrurile nu merg perfect, așa că cel mai înțelept ar fi să luăm treaba asta în calcul atunci când ne facem planuri. Un plan de rezervă nu strică niciodată.
3. Vrem ca tot ce facem să fie perfect – Să urmărim mereu perfecțiunea nu doar că nu e realist și ne va dezamăgi la final, dar ne va răpi plăcerea de a face. E o goană obositoare și inutilă spre nemulțumire.
4. Nu suntem prezenți – Avem obiective, urmărim anumite rezultate și nu e nimic în neregulă cu asta. Problema apare atunci când uităm să ne bucurăm de drum, de procesul care ne va duce la respectivele rezultate. Unii pași nu vor fi confortabili, poate mai dăm și greș, dar așa învățăm.
5. Nu avem încredere în noi – Henry Ford spunea așa: “whether you think you can do it or not, you’re right” și are mare dreptate. Felul în care începem ceva va influența direct modul în care ne vom implica în realizarea acelui lucru. Dacă pornim din start cu gândul că nu vom reuți riscul să avem dreptate e mare pentru că vom fi tentați să renunțăm la cel mai mic obstacol.
6. Nu ne jucăm și uităm să fim spontani – Joaca e o modalitate fantastică de relaxare, de revigorare, de a uita de griji. Despre beneficiile ei am mai scris și aici. Suntem deseori tentați să ne imaginăm pas cu pas ce urmează să se întâmple, să simțim că deținem controlul, iar când realitatea arată diferit de cum ne-am imaginat noi ne plângem că nu așa ar fi trebuit să fie. Doar pentru că lucrurile se întâmplă diferit decât cum ne așteptam nu înseamnă automat că nu vor ieși bine la final.
7. Nu suntem recunoscători pentru ce avem – Trăim într-o lume a vitezei, ne dorim din ce în ce mai multe lucruri și parcă niciodată nu avem suficient, ne comparăm cu ceilalți și suntem veșnic nemulțumiți. În locul acestor comportamente toxice am putea face din când în când scurte pauze pentru un exercițiu de recunoștință.
Tu ai căzut în vreuna din capcanele astea azi? Și cum ai putea să le eviți de acum înainte?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Cuvintele tale îți consolidează convingerile, iar acestea îți creează realitatea
Nu contează dacă paharul e pe jumătate plin sau pe jumătate gol
Podcast Pauza de Bine, E18 – Să ai grijă de tine e mai simplu decât crezi
Secretul oamenilor cu adevărat fericiți
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Hmmmm…. zilnic , cred ca trec prin toate. Trebuie sa printez articolul asta sa-l pun la vedere, poate reusesc sa evit cele 7 capcane 🙂
Multumesc mult, Cristina!
Cu drag! Cred ca mai toti trecem prin cate una macar zilnic. Dar mai cred si ca deja facem un pas important daca ne dam seama de ce se intampla si apoi, cu pasi mici si constanti le luam pe rand si le corectam. 🙂