Nu mai e, cred, pentru nimeni un secret că ai noștri copii sunt o generație de nativi digitali, născuți înconjurați de tehnologie. Decât să ținem cu dinții de vechile noastre credințe legate de folosirea gadgeturilor și să ne împotrivim curentului mai bine ne facem un update și căutăm variante prin care să îi împrietenim pe copii cu telefoanele, tabletele și cu alte device-uri într-un mod sigur și controlat. Asta nu înseamnă să le punem copiilor telefonul în mână de la vârste bebelușești și să uităm de ei apoi ca noi să avem timp de ale noastre.
Alex avea vreo 2 ani jumate când a remarcat tableta. Citeam cărți în format digital și l-am lăsat să o butoneze, să o întoarcă pe toate părțile. Parcă se născuse cu ea în brațe. Numai că, după doar câteva minute, devenise atât de vrăjit de ea că abia am mai reușit să i-o luăm. Am tot testat terenul, mereu i-am dat-o câte puțin, ne jucam cu el sau stăteam măcar lângă el, îi observam comportamentul și la primele semne de agitație îi semnalam că o vom închide. Azi are aproape 7 ani și nu stă mai mult de 30 de minute legate la tabletă, o primește o dată pe zi în timpul săptămânii și de 2 ori în weekend (dacă suntem pe acasă).
Vă dați seama că Sara (2 ani și 2 luni) e cu ochii pe el. Îl imită în tot ce face, de la strâmbat și până la sărit de pe canapea. Evident că știe și că pe tabletă sunt jocuri, se uită câteodată la ce butonează Alex pe acolo, mai punem cântece pe Youtube, cântăm și dansăm, dar nu are acces la device-urile astea decât foarte rar. Activitatea ei preferată rămâne să ne uităm la poze cu ”Aii mi”, adică Alex mic. E o încântare să vezi cum zâmbește la pozele și filmulețele cu frate-său bebeluș.
Acum două săptămâni am avut ocazia să particip la lansarea unei aplicații gândite special pentru copii, de la Hipp, care le oferă celor mici ocazia să învețe lucruri noi într-un mod educativ și distractiv. Aplicația are 8 jocuri educative în care personajele sunt animalele Hippis, cele de pe ambalajele de piureuri de fructe, printre care și Maimuța Anton, Tigrul Thilo sau Cameleonul Carla. Copiii pot învăța despre animale, fructe și numere, își pot antrena memoria și atenția sau pot face puzzle împreună cu părinții.
Apreciez recomandările HiPP de a nu lăsa copiii să se joace singuri și de a lua pauză după maxim 15 minute. Aplicația chiar afișează câte un mesaj de reminder de pauză.
Noi ne distrăm în 3 cu jocurile, chiar dacă Alex e cam mare pentru ele. Faptul că jucăm câte o rundă fiecare, pe rând, Sarei i se pare foarte interesant. Jocul nostru preferat e unul care presupune să ascunzi telefonul/tableta și ceilalți trebuie să o găsească mergând după zgomotele făcute de diferitele animale. Să vedeți ce ciudat e să se audă ditamai elefantul dintr-un sertar! N-aș fi crezut că un joc pe telefon poate stârni atâta râs!
Puteți descărca gratuit aplicația HiPP pentru copii. În funcție de limba în care aveți meniul pe telefon aplicația poate fi accesată atât în română, cât și în engleză.
Și să nu credeți că numai Alex e influencer la noi acasă. Are și Sara un cuvânt de spus. Dacă el o introduce încet, încet în lumea digitală și o învață să se joace pe telefon, ea e fericită să fie urmată în consumul de piureuri de fructe când suntem pe drum sau afară la joacă. Iar noi, ăștia mari, ne lăsăm cu drag influențați de pofta lor de viață, de bucuria lucrurilor mărunte și de nevoia lor de timp petrecut împreună.
Citește și:
Vânătoare de comori – 7 idei de joacă fără costuri
Alex și Sara – Joaca între frați
20 de idei de jocuri și activități bune de făcut în casă
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
3 Comments
E faină aplicația. Mi-a plăcut și mie faptul că te avertizează după 15 minute că e timpul să te oprești.
Am avut si noi o perioada la inceput cand cel mic cerea tableta din ce in ce mai mult. Se uita la cantecele, facea puzzle pe diverse aplicatii. Acum o are doar in weekend pentru cel mult o ora si o primeste doar daca o cere. Din fericire nu a mai cerut-o asa des si am reusit sa trecem peste weekenduri fara ea.
Tare draguta aplicatia, o vom incerca si noi 🙂
A trecut aproape o săptămână de când ne-am jucat cu aplicația asta ultima dată, dovadă că nu stăm non-stop pe tebletă. Dar aplicația chiar e simpatică. 🙂