Azi povestim (iar) despre un subiect drag mie: fericirea. Fac ce fac și tot la ea mă întorc. M-a bucurat tare reacția voastră la giveaway-ul aniversar cu noua carte scrisă de Meik Wiking, autorul cunoscutei enciclopedii Hygge. Și mai tare mă bucură să vă las scrisă discuția mea cu Meik, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii, din Copenhaga. Căci, cu cine să vorbim despre fericire dacă nu cu un danez. 🙂
Cu ce se ocupă CEO-ul Institutului de Cercetare a Fericirii?
Cariera mea se rezumă, în esență, la a găsi răspunsul la 3 întrebări. Cum putem măsura fericirea? De ce unii oameni sunt mai fericiți decât alții? Cum putem îmbunătăți calitatea vieții? Cu aceleași întrebări lucrăm și la Institutul de Cercetare a Fericirii – indiferent dacă lucrăm cu guverne, orașe, fundații sau companii proiectele noastre caută să aducă claritate asupra acestor lucruri.
Ce te motivează în călătoria asta de înțelegere a fericirii?
Pur și simplu sunt foarte curios. Vreau să împingem barierele a ceea ce cunoaștem ca oameni.
Ce au oamenii fericiți în comun?
Dacă ne uităm la ce ne influențează sănătatea – de ce unii oameni trăiesc mai mult decât alții – ajungem la 3 categorii de factori:
- Genetică: De ce ne naștem mai mult sau mai puțin sănătoși și predispuși la anumite boli?
- Politică: Asigurarea de servicii de sănătate accesibile, gradul de poluare, etc.
- Comportament: Fumezi? Faci mișcare? Mănânci sănătos? Consumoi alcool?
Nu avem control asupra factorilor genetici, avem un control redus asupra celor politici, dar când vine vorba de comportamentul nostru chiar avem un cuvânt de spus.
Cred că e util să ne uităm la fericire și la lucrurile care o influențează, prin aceleași filtre. Genetică – ne naștem mai mult sau mai puțin fericiți (asta ne arată studiile efectuate pe gemeni). Politică – unele țări obțin în mod constant scoruri mari în studiile despre fericire. Comportament – alegerile pe care le facem ne influențează calitatea vieții.
În consecință, interesul nostru este să înțelegem cum se aseamănă alegerile oamenilor fericiți, ce au aceste decizii în comun. Cea mai recentă carte pe care am scris-o detaliază 6 factori care par să explice de ce unii oameni sunt mai fericiți decât alții: relații, bunătate, bani, încredere, sănătate și libertate.
Cum se măsoară fericirea?
Mă lovesc mereu de scepticism când oamenii întreabă ”Cum poți măsura ceva atât de subiectiv precum fericirea?”. Îmi place să le răspund simplu: ”Dacă aș fi studiat depresia m-ai fi întrebat același lucru?”. Încă nu am auzit un argument valid și convingător pentru care fericirea ar trebui să fie singurul lucru din lume pe care nu îl putem studia în mod științific. De ce să nu încercăm să înțelegem acel ceva care contează poate cel mai mult în viață?
Sigur că fericirea este subiectivă. Așa trebuie să fie. Pentru mine asta nu e o problemă. În munca mea pe mine mă interesează ce simți tu în legătură cu viața ta. Asta e ce contează. Din punctul meu de vedere tu ești cel mai în măsură să decizi dacă ești fericit sau nu. Cum te simți e noul nostru indicator. Apoi ne mai rămâne să înțelegem de ce te simți așa.
Fericirea înseamnă lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Tu poți avea o anumită percepție, în timp ce eu pot avea alta. Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să spargem conceptul de fericire în părțile ei componente. Prima lecție în cercetarea fericirii este să poți deosebi a fi fericit acum de a fi fericit per ansamblu. Într-o oarecare măsură cele două se suprapun. Dacă zilele tale sunt pline de emoții pozitive e foarte posibil să fii mulțumit de viața ta per ansamblu. La fel de bine poți avea dimineți nasoale și totuși să simți că ai o viață fericită. În mod ideal, urmărim oamenii pe perioade mai lungi de timp ca să înțelegem cum anumite schimbări din viețile lor influențează diferitele fațete ale fericirii. Care e efectul mediu pe care le au o promovare, un divorț, îndrăgostirea, etc. E job-ul meu să înțeleg asta.
Care e cea mai surprinzătoare descoperire în materie de fericire?
Cred că faptul că genetica și vârsta contează. Fericirea pare să aibă o evoluție în formă de U de-alungul vieții. Suntem, deci, cei mai fericiți când suntem foarte tineri și la bătrânețe.
În cartea ta ”Mica enciclopedie Lykke – În căutarea celor mai fericiți oameni din lume” faci referire și la România. După părerea ta, ce facem noi bine la capitolul fericire și ce am putea face mai bine pentru a avea vieți înfloritoare?
Pot spune ce cred că funcționează bine în Danemarca. Cu mențiunea că toate țările nordice au punctaje bune la capitolul fericire, nu doar Danemarca și că am găsit oameni fericiți prin toată lumea și e important să subliniez că toate aceste clasamente se bazează pe medii. Care e nivelul mediu al fericirii într-o țară? Danemarca le oferă locuitorilor săi un nivel ridicat al calității vieții, dar țara asta nu e nici vreun vis și nici nu deține monopol asupra fericirii. Ceea ce cred eu că Danemarca și celelalte țări nordice fac bine este că se pricep la a transforma bogăția în bunăstare. Sistemul de sănătate, accesul gratuit la educație, oportunități oarecum egale pentru bărbați și femei – toate astea contribuie semnificativ la calitatea vieții. Mulți jurnaliști întreabă cum poți fi fericit când plătești niște taxe atât de mari. Aș spune că poate suntem fericiți pentru că plătim taxe mari. Investim în calitatea vieții, în a ne fi bine și asta influențează pozitiv fericirea la nivel individual. În țările nordice te poți bucura de un trai bun indiferent dacă ești bogat sau sărac. Cred că e un pas important înainte că românii cer eliminarea corupției. Taxele încasate ar trebui direcționate către investiții în calitatea vieții populației – drumuri, școli, spitale – nu să fie direcționate către buzunarele politicienilor. Datele arată clar că țările cu cel mai mic nivel de corupție sunt și cele mai fericite.
Cartea lui Meik e o bijuterie și o găsiți la editura Litera. Revin cât de curând cu impresii despre ea și cu detalii despre cele 6 lucruri pe care oamenii fericiți le au în comun.
Citește și:
Ce este hygge și de ce ți l-ai dori?
Secretul oamenilor cu adevărat fericiți
7 moduri în care ne furăm singuri fericirea
100 de zile de recunoștință
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
5 Comments
Ha, ce la fix a venit articolul tau! Mi-a cerut cineva apropiat o recomandare de o carte despre optimism, pozitivitate, fericire, lucruri de-astea si urma sa răspund astăzi cand, ce sa vezi, apare un articol despre Hygge. Am auzit mult despre cartea asta (inteleg ca Lykke este o a doua carte?) si chiar ma bucur ca mi-ai amintit de ea ca s-o pot si eu recomanda mai departe!
Citind discutia voastra, mi-am dat seama ca e cadoul perfect pentru cineva din familie – cartea, nu altceva.
Romanilor le trebuie amintit mai des ca bogatia nu inseamna sa ai averi nemasurate, ci sa ai putine nevoi.
Ha! Ce mă bucur că te-a inspirat! 🙂
Nice 🙂
Mi-a placut ideea ca fericirea e genetica! Sper sa se transmita copiilor direct de la mine! 😀
E foarte fain scrisă cartea. E o lectură lejeră, dar ai multe de notat și de aplicat. 🙂