Primesc destul de des întrebări despre munca mea, despre cum diferă rolul de coach de cel de terapeut, dacă am formare în psihoterapie și care e până la urmă diferența dintre cele deouă procese: terapie și coaching.
Sunt 3 lucruri pe care le-aș menționa și care cred oferă răspuns la această întrebare:
- orizontul de timp la care se uită – Terapia se concentrează pe trecutul nostru. Pe măsură ce înaintăm prin viață acumulăm tot felul de experiențe, unele plăcute, altele nu. Pot apărea traume, se pot naște mecanisme de apărare și toate astea se adună într-un bagaj invizibil și greu pe care îl cărăm cu noi zi de zi. Rolul terapiei este să ne ajute să scormonim prin bagajul ăsta și să îl facem mai ușor ca să putem trăi în armonie cu noi înșine. Coaching-ul – indiferent de istoria noastră personală – se uită la unde suntem acum, unde vrem să ajungem și cum ajungem acolo. De ce resurse interne dispunem și cum le putem mobiliza ca să ajungem acolo unde ne-am propus.
- raportul dintre cele două părți implicate – Dacă terapeutul este pe o poziție mai mare de putere, coach-ul e pe o poziție de egalitate cu clientul. Nici el, nici coachee-ul nu e mai puternic sau mai expert decât celălalt, ci sunt parteneri egali în călătoria de explorare.
- cine conduce – Are legătură cu punctul anterior. Dacă ne-am imagina că terapia și coaching-ul sunt niște bărci, în terapie vâslele sunt la terapeut. El ne conduce, ne provoacă și ne susține în rezolvarea unor lucruri legate de trecutul nostru. În coaching vâslele sunt la client. Știm că trebuie să ajungem din punctul A în punctul B, dar traseul e dat de client și de ce ne oferă el ca răspunsuri la întrebările pe care i le adresăm.
Există situații în care putem avea nevoie de terapie, pentru altele se potrivește procesul de coaching, la fel cum există și cazuri în care o împletire dintre cele două ne poate aduce răspunsurile, liniștea și încrederea de care avem nevoie.
Sper ca răspunsurile mele să vă ajute să vedeți mai clar diferențele dintre cele două procese și dacă mai aveți întrebări sau curiozități, sunt aici.
Sursa foto: Pexels
Citește și:
Doi într-o barcă sau când te poate ajuta coaching-ul
7 cadouri pe care un coach bun ți le face
Care e povestea pe care ți-o spui despre tine?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Buna,Cristina.
Sunt in momentul in care trebuie sa aleg intre terapie si coaching.
Si din articolul tau inteleg ca in functie de problemele pe care le avem trebuie sa alegem..
Cum aflu ce sa aleg intre cele 2 in functie de problemele mele?
Bună, Simona! Depinde care e scopul tău. Dacă vrei să faci ordine în trecut, să înțelegi niște evenimente, să le recadrezi, să vindeci traume, te ajută terapia. Dacă însă ești concentrată pe unde vrei să mergi și cum îți mobilizezi resursele proprii ca să ajungi acolo (indiferent de trecutul tău), te ajută coaching-ul. Am povestit mai multe despre coaching și cum te ajută aici: https://www.soulbloom.ro/descarca-coaching-essentials/ Sper să te ajute! 🙂