Azi am avut ocazia să particip la lansarea a unui program de coaching pentru organizații și m-am bucurat să văd tot mai multă deschidere către o cultură orientată tot mai mult către ascultare și întrebări nu doar către directive. Și mi-am confirmat încă o dată că, dacă la nivel de companii se știe cel puțin baza a ce înseamnă coaching și care sunt beneficiile lui, la nivel de persoane fizice, oameni care nu sunt angajați în mari corporații, anumite categorii de antreprenori/freelanceri potențialul unor astfel de conversații nu e cunoscut.
Coachingul nu e nici fiță, nici un trend trecător, la modă. Dar poate fi un drum (nu singurul!) spre tine, cel autentic, ascuns sub straturi de condiționări, credințe, experiențe, povești și convingeri limitative. Spre deosebire de terapie, care e despre trecut și vindecare, coachingul e despre prezent și viitor, despre unde ești, unde vrei să ajungi și cum mergi înainte cu resursele pe care le ai deja și de care deseori nu ești conștient. Am mai povestit și cu alte ocazii că schimbarea sustenabilă nu se va întâmpla dacă venim cu tratament punctual pentru comportament, ci doar dacă umblăm la filtrele din spatele lui.
E bine să știi că procesul de coaching nu se traduce prin a cere sfaturi și a primi soluții de la altcineva (coach). În schimb, ai putea să îl privești ca pe o autoexplorare ghidată. Frumusețea acestui proces (dar și dificultatea lui) stă în faptul că vâslele rămân mereu la tine, client: tu stabilești cursul de urmat și viteza de deplasare, iar coachul îl urmărește, nu îl conduce.
Din experiența mea, de multe ori oamenii intră în procese de coaching atunci când:
- au decizii de luat, indiferent dacă e vorba de decizii profesionale sau personale, de schimbarea de job/avansarea în carieră;
- trec prin diverse schimbări și au dificultăți în a se adapta, chiar dacă respectivele schimbări sunt unele dorite, nu impuse;
- se confruntă cu probleme și au nevoie de cineva care să îi ajute să vadă lucrurile și din altă perspectivă;
- se simt demotivați și nu mai merg la job cu plăcere;
- se simt blocați sau ar vrea să facă un lucru dar ceva îi trage înapoi;
- vor să devină mai conștienți – să își identifice potențialul, să recunoască pilotul automat ca să nu îl mai lase să conducă, să identifice tipare de gândire, convingeri limitative și apoi să le rescrie ca să nu îi mai împiedice;
- vor să își crească încrederea în sine;
- vor să depășească o anumită teamă;
- își doresc să îmbunătățească relațiile cu anumite persoane;
- clarificarea valorilor personale;
- găsirea sensului.
Tocmai de asta e foarte important să îți asumi responsabilitatea de a parcurge procesul și să îți iei angajamentul pentru a îndeplini obiectivele pe care ți le-ai propus. Altfel spus, degeaba te trimite cineva la coaching. Alegerea trebuie să fie a ta.
Și mai trebuie să îți spun ceva. Coachingul nu este vreun panaceu universal, nu e potrivit în orice situație și nici nu e pentru oricine. Dacă ar fi să mă gândesc la o sigură condiție de bază care trebuie să fie îndeplinită pentru un proces de coaching de succes asta ar fi SĂ VREI, să fii dispus să treci prin întâlniri, să stai cu tine – cu emoțiile tale – între ședințele propriu-zise și să faci lucrurile pe care ți le-ai propus să le faci.
E un proces ușor? Deloc. Poate fi dureros să devii conștient de toate mecanismele prin care te sabotezi. Poate fi greu de acceptat că nu te ajută să dai vina pe alții. Poate fi incomod să îți asumi responsabilitatea pentru emoțiile, gândurile și acțiunile tale. Dar, călătoria asta, pe cât e de dificilă uneori, pe atât este de frumoasă și când spun asta mă gândesc la experiența mea proprie, că nu pot vorbi în numele altora.
Promit să revin cu un articol despre ce este și ce nu este coachingul. Până atunci, dacă ai nevoie să afli mai multe despre cum arată un proces de coaching îți stau la dispoziție cu drag.
Citește și:
7 cadouri pe care un coach bun ți le face
Când începi să cauți în tine găsești și bune și mai puțin bune
Care e povestea pe care ți-o spui despre tine?
Uite-te în oglindă, nu peste gard!
Fii pe placul tău, nu pe placul altora
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Am un speech maine despre coaching, iar articolul asta mi-a dat foarte multa inspiratie.
Baftă! Să îmi zici cum a fost! :*