Chemarea spre coaching am simțit-o acum mult timp, să tot fie niște ani. Ocupată fiind cu tot felul de formări ca trainer, certificări, specializări, proiecte de desenat și de implementat în organizație, nu am reușit să mă ocup și de partea asta.
În vară însă, după niște semne pe care Universul mi le-a dat 🙂 , m-am înscris la școala de coaching a lui Alis. Ca să fiu foarte sinceră, nu e ce mă așteptam să fie. E muuult mai intens și mai fain! De fapt, eu nici nu aș numi-o școală de coaching pentru că ceea ce se întâmplă acolo e mai degrabă o călătorie transformațională.
Și, dacă stai să te gândești, nici nu prea avea cum să fie altfel. Procesul de coaching este unul în care, ca să îi poți fi clientului partener de drum, trebuie să înțelegi cum e să fii în locul lui, să înțelegi ce poate simți, ce poate gândi, ce îl poate împiedica, cum e când ajunge la esența problemelor sale și la conștientizarea faptului că are resurse să le rezolve.
Deși pot avea multe în comun, spre deosebire de terapie, care e mult despre trecut și vindecare, coaching-ul e despre prezent și viitor, despre cum mergi înainte cu resursele pe care le ai deja.
Ce face un coach bun?
Un coach bun, care respectă meseria și o face cu pasiune, din dorința de a ajuta, îți va oferi mai multe cadouri.
- Crede necondiționat în potențialul tău – Ca să te poată însoți cu adevărat, el va avea convingerea că ai toate resursele ca să îți rezolvi problema, să construiești ceva, să îți atingi obiectivele sau să iei decizii.
- Te ajută să îți accesezi resursele – Rolul unui coach este să te ajute să și accesezi acele resurse și să îți iei zborul independent, fără să mai ai apoi nevoie de el.
- Te lasă pe tine să vâslești barca – Coach-ul nu își satisface propriile curiozități despre situația ta, ci te lasă pe tine să conduci. El urmează, prin întrebări și observații, firul roșu pe care tu i-l întinzi. Agenda va fi mereu a ta, obiectivele și rezultatele la fel. Cu alte cuvinte, un coach bun te urmează, nu te conduce și nu ia decizii în locul tău. Și da, chiar dacă pare nedrept că nu dă sfaturi, e mai bine așa.
- Te ajută să identifici interferențele care te împiedică să obții performanță – Cele mai valoroase întrebări în procesul de coaching sunt cele de self awareness, care te ajută să te descoperi și să te înțelegi mai bine. Prin procesul de coaching el îți lărgește fereastra perceptivă și te mută de la a lucra pe efecte la a identifica și trata cauza problemei.
- Te privește ca pe un egal – Dacă în training, de exemplu, poziția trainerului și a cursantului nu sunt egale, trainerul având niște cunoștințe suplimentare pe care tu ai nevoie să le accesezi/înveți, în coaching, tu și al tău coach sunteți parteneri egali.
- Îți oferă un spațiu sigur și conectare – Tu poți astfel să explorezi în siguranță subiectele de pe agenda ta. Ba chiar aș spune că, un coach te ajută nu atât prin tehnicile pe care le folosește, cât prin relația pe care o aveți, prin încrederea pe care ți-o acordă, sentimentul de siguranță pe care ți-l oferă.
- E de nedezamăgit – Tocmai pentru motivele de mai sus, un coach crede necondiționat în tine. Nu ai cum să îl dezamăgești pentru că în joc nu sunt prioritățile, subiectele, provocările sau problemele lui.
Despre o parte din descoperirile mele de când fac coaching am povestit în acest articol.
Foto: Andreea Mitran
Citește și:
Doi într-o barcă sau când te poate ajuta coaching-ul
De ce ar trebui să îți definești fricile, nu obiectivele
Care e povestea pe care ți-o spui despre tine?
Uite-te în oglindă, nu peste gard!
Fii pe placul tău, nu pe placul altora
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Eu cred foarte mult in puterea unui coach. In urma cu 2 ani am avut cateva sedinte cu unul desi, pe atunci, nici nu faceam diferenta intre un terapeut si un coach. Cele cateva intalniri m-au facut sa ma descopar si sa gasesc curajul sa fac ce nici nu mi-am inchipuit ca as fi capabila… sa incep macar. E persoana care mi-a dat impulsul sa pornesc la drum. Mult succes iti doresc, Cristina!
[…] doi copii, o familie frumoasă și un blog – cristinaotel.ro – pe care scrii des articole pline de miez, utile pentru părinți și nu numai, în care […]