Stai! Ce? Cum am ajuns noi să vorbim despre contracepție?
Veneam de la mall cu Alex, Sara și plasele de cumpărături. Mă felicitam că am reușit să rămânem calmi și am scăpat fără vreun scandal. Le explicasem de dinainte ce anume căutăm și în câte magazine vom avea treabă și ne-am ținut de plan. Am avut timp chiar și de o înghețată. Eram de acum în drum spre casă. Și cum mergeam noi prin soare așa, am trecut pe lângă un domn care curăța, ambala și vindea nuci verzi.
– Alex, ai văzut ce negru era nenea pe mâini de la nuci?
– Da! Mai iese?
– O să iasă, dar în timp.
Cinci pași mai încolo era o doamnă tânără cu un bebeluș în brațe. Vindea nuci verzi și ea.
– Mami, dacă tanti asta trebuie să vândă nuci verzi aici ca să își ia de mâncare, de ce a mai făcut copil? E scump să crești copii. Cum o să îi ajungă banii?
Nu apuc să spun nimic că el continuă:
– De ce să vrei copil când nu știi dacă îl poți crește? Că doar copilul nu se face singur. Înseamnă că a vrut.
Și-așa a început dialogul nostru spontan despre contracepție. Eu cred că așa ar trebui să se întâmple toate discuțiile din sfera educației sexuale pentru copii. Când era Alex mic mă gândeam cu groază la momentul în care va începe să pună tot felul de întrebări ”incomode”. Doar că ele sunt incomode doar în capul nostru, poate pentru că nu știm cum să vorbim despre ele, poate din vreo jenă, poate pentru că părinții noștri nu ne-au vorbit despre asta decât poate târziu. Pentru copii e însă pur și simplu curiozitate și o oportunitate perfectă să afle despre treburile astea de la noi, nu de la alții, imediat ce apar primele lor întrebări.
Am vorbit despre educația sexuală pe care mulți copii și adulți nu o primesc, despre lipsa banilor pentru a se deplasa la doctor, despre copii abandonați (lucru adus de el în discuție) sau pentru metode de contracepție. I-am spus pe scurt, direct și în cuvinte simple despre anticoncepționale, sterilet și prezervativ, de sunt și cum se folosesc, i-am urmărit reacțiile și l-am lăsat pe el să pună întrebări dacă simțea nevoia.
Din experiența discuțiilor precedente cu el – despre părțile corpului, despre cum se fac copiii și cum se nasc – am ajuns la concluzia că e important să:
- le respectăm curiozitatea și ritmul de asimilare a informației, să nu insistăm mai mult decât e cazul;
- vorbim natural, folosind denumirile corecte și să adaptăm informația vârstei lor;
- fim spontani și să nu ne facem plan de acțiune pentru că ne complicăm singuri viețile.
Noroc că ajunsesem pe lângă bloc și Sara era ocupată să se dea pe bară și să gonească muște așa că am avut câteva minute generoase de stat la povești. După ce mi-a mai pus câteva întrebări de clarificare a trecut la alt subiect, complet diferit, natural și firesc, iar eu nu am mai insistat. Sunt sigură că va reveni când va simți nevoia.
Cărți care ne-au fost utile în discuțiile cu Alex și pe care vi le recomand sunt: Unde-a dispărut Pișpirel, Adevărul gol-goluț, Look Inside Your Body, Your Body.
Așadar, aveți grijă când începeți să vorbiți despre nuci verzi. Cine știe la ce subiect ajungeți… Eu vă doresc să aveți curaj, încredere și deschidere să vorbiți cu copiii voștri despre tot ce ține de corpul lor, despre dragoste și despre respect. Și țineți minte că numai noi facem a big deal out of it. 😉
Sursa foto: Unsplash
Citește și:
Cum să nu le dau copiilor mei ceea ce mie îmi dădea aripi?
Sunt o mamă neserioasă și așa vreau să rămân!
Vreau să fiu refugiu pentru copiii mei
Copilul imită ceea ce părintele face
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Pișpirel și Look inside your body sunt și la noi în bibliotecă. Pișpirel îl amuză tare
Nu o să uit cum râdeam cu lacrimi cu mama în sufragerie când Mircea a început să îi citească într-o seară lui Alex. Nu era tocmai pregătit. :)))