Le arătam zilele trecute alor mei poze cu Sara și activitățile pe care le face la grădiniță și mi-am dat seama cât de norocoși sunt copiii noștri că există sisteme alternative de învățământ pentru preșcolari. Când Alex era mic nu am avut atâtea variante și am optat pentru o grădiniță privată obișnuită. Până a ajuns Sara la vârsta la care am început să căutăm grădinițe aveam deja experiență, știam mai clar ce ne dorim și ce nu și am avut și de unde să alegem.
Mulți dintre cititorii blogului sunt părinți, poate și tu, așa că m-am gândit că poate fi de folos o conversație cu un ghid acreditat Montessori care să ne ajute să înțelegem corect această filosofie. Gabriela Hranovschi – ghid Montessori, certificat Association Montessori Internationale, nivelul 0-3 ani – este un om cald, delicat și pasionat de ceea ce face pentru părinți și copii.
Să fie cu folos!
Gabriela, cum ai descoperit universul Montessori și cum ai știut că locul tău e acolo?
Acum 8 ani am citit 2 cărți, pe care de atunci le tot recitesc, cărți care nu pot să spun că mi-au schimbat total viața, dar cu siguranță mi-au întreptat atenția către un anumit domeniu al vieții, iar acest lucru a cântărit considerabil în alegerea drumului meu personal și profesional.
Și ca să nu te mai țin prea mult în suspans, îți spun și care sunt aceste 2 cărți. Este vorba despre “Emoțiile distructive” și “Emoții vindecătoare”, sunt de fapt o serie de dialoguri științifice cu Dalai Lama, consemnate de Daniel Goleman. Dacă te întrebi ce legătură are asta cu Monessori, te înțeleg.
Una dintre întrebările la care am găsit răspuns în acel moment în aceste doua cărți a fost: Cum se manifestă emoțiile și ce implicații au ele, dar și în ce fel suntem influențați de mediul și cultura în care trăim?
Și de aici pot spune că a început călătoria mea profesională, dar și personală. Iar aceste două aspecte, zic eu că au mare legatură cu viziunea pe care a avut-o Maria Montessori în ceea ce privește importanța modului în care pregătim mediul pentru dezvoltarea echilibrată a unui copil.
Alex a fost la o grădiniță obișnuită, iar pentru Sara am optat pentru Reggio Emilia pentru că e un sistem centrat în jurul copilului, curricula e una emergentă, educatorul e un partener pentru copil, se lucrează pe conștientizarea și exprimarea emoțiilor și copiii petrec mult timp în aer liber. Pe tine ce anume din metoda sau filosofia Montessori te-a atras?
Cred că vorbim de același principiu fundamental, faptul că este o metoda care pune copilul în centrul procesului de dezvoltare și învățare. Copilul se autoeducă cu ajutorul mediului pregătit de adult și culturii în care crește. Iar aici mă refer în egală măsură la mediul emoțional, uman, fizic. Acest principiu cred că alimentează și principii precum respectul și încrederea în copil.
Apoi, cred că mi-a plăcut simplitatea și naturalețea cu care facem lucrurile. Este un firesc pe care uneori, în viața de adult, îl uităm. Uităm să reducem viteza, să ne bucurăm de proces, și poate ce e cel mai important, uităm cât de important este să le lăsăm copiilor șansa să se bucure de propria dezvoltare.
Ce întrebări le recomanzi părinților să își pună când aleg sistemul sau metoda după care vor învăța și vor descoperi lumea copii lor?
În primul rând îi invit să se observe pe ei. Fară judecată. Să observe emoțiile pe care le simt, gesturile, gândurile. Apoi să se întrebe dacă ei simt că pot avea încredere în copil și în forța lui interioară. Daca răspunsul pe care și-l dau este “da”, atunci există mari șanse să iubească Montessori.
Desigur ar fi mai multe de spus aici, dar prefer să mă opresc acum la aceste 2 sfaturi.
Cum ai explica simplu ce este sistemul Motessori?
Un stil de viață cu respect față de copil.
Înainte să devina o “metodă”, cred că totul a pornit de la respectul și curiozitatea față de tot ceea ce poate să facă un copil pentru sine. Apoi, desigur, vorbim de știință, neuropsihiatrie, psihologie. Mediul Montessori pe care îl vedem noi fie în școli Montessori, fie acasă, are la bază informații științifice. În aceasta abordare Montessori, adultul urmează copilul, nu invers.
Montessori nu este…
Un pat! 🙂
Montessori este în primul rând în atitudinea adultului. Desigur contează și mediul fizic, mult. Însă Montessori nu este numai mobilierul și jucăriile, ci un întreg format din atitudinea, pregătirea adultului și mediul fizic.
Cum arată o clasă Montessori și cum e ea gândită?
Clasa Montessori servește nevoilor copilului și nu ale adultului. Totul este de dimensiune potrivită, astfel încât copilul, în etapa de dezvoltare în care se află, să poată avea acces la tot ceea ce are nevoie.
Mediul Montessori este unul simplu, dar care asigură oportunitățile de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta în ritmul său.
Cum ai descrie jocurile și jucăriile care respectă principiile Montessori?
Simple. Intuitive. Care antrenează în egală măsură corpul și mintea.
Care sunt cele mai simple 3 lucruri pe care părințîi le pot face acasă pentru că mediul în care cresc copii lor să fie unul propice dezvoltării armonioase?
În primul rand să simplifice zona de joacă. E poate cel mai mare “cadou” pe care îl pot face copilului și un pas foarte mare către concentrare și dezvoltare echilibrată.
Apoi, așa cum am spus și mai devreme, să aibă încredere în copil, în puterea cu care se naște ființa umană.
Un al treilea lucru, la fel de important, este accesul la viața reală, la experiențe reale, și trasformrea mediului de acasă într-un mediu sigur, emoțional și fizic, în care copilul poate inclusiv să greșească.
Cum îi ajuți tu pe părinți și copii să descopere universul Montessori?
Cu empatie, în primul rând. Apoi cu toate informațiile pe care le-am învățat în timpul formării, dar și în practică, în ultimii 5 ani de lucru direct cu copiii.
Pot spune că formarea mea ca specialist Montessori completează foarte bine tot ceea ce învățăm din zona de neuroștiință și dezvoltarea umana.
Cursurile pe care le organizez, dar și sesiunile de consiliere pentru părinți sunt modalitatea mea de a împărtăși tot ce stiu până în acest moment și ce învăț din lucrul cu fiecare mamă și copil în parte.
Unde te pot găsi părinții și viitorii părinți?
Îi aștept cu drag în Cuibul meu Montessori, online pe www.childsnest.ro, dar si pe contul de Instagram sau pe pagina de Facebook.
Mulțumim mult, Gabriela!
Foto: Arhiva personală
Citește și:
Pe ce criterii am ales grădinița pentru Sara
Prima zi de acomodare a Sarei la grădiniță
În loc de ”Cum a fost la grădiniță?”
7 activități Montessori pentru copilul tău
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply