Toamna mi se pare unul din cele mai ofertante anotimpuri cand vine vorba de activitati de facut cu cei mici: de la frunze colorate, la ghinde, conuri si castane gasim de toate.
Dupa ce zilele trecute va aratam cateva idei de activitati cu frunze pictate si cu ghinde, azi a venit randul castanelor.
Ne-am tot jucat cateva zile la rand cu recolta noastra bogata de peste 100 de castane. Ce am reusit sa facem si ce va propunem sa incercati si voi cu copiii vedeti mai jos. Sper sa aveti de unde sa va inspirati!
1. Pescuim castane! (Varsta: 2+) – Pentru activitatea asta aveti nevoie de un vas cu apa, cateva castane pe care sa le puneti in vas, o ustensila de bucatarie (merge si cu lingura) cu care sa le scoata din apa si un recipient sau o farfurie pe care sa le puna.
2. Simon says (Varsta: 2+) – o activitate in care le dati comenzi hazlii de genul: “Pune piciorul drept in cerc”, “Pune mana stanga in cerc”, “Pune ambele maini in cerc”, “Scoate mana stanga”, etc… Va garantez ca va veti distra, cu conditia sa fiti pregatiti sa executati si voi comenzile pe care le veti primi la randul vostru. Puteti face cercul si din piese de lego, masinute sau panglica.
3. Sortare pe culori (Varsta: 2+) – E o activitate numai buna de invatat/exersat culorile. Castanele pictate in prealabil pot fi cu usurinta sortate pe culori de catre copii.
4. Cursa castanelor (Varsta: 3+) – E nevoie de macar 2 jucatori. Fiecare jucator are un numar (egal) de castane pe care trebuie sa le mute, una cate una, dintr-o parte a camerei in cealalta, ducandu-le pe o lingura (sau lingurita daca aveti copii mai mari si mai priceputi). Castigator e cel care muta cel mai repede toate castanele.
5. Clestisorul harnic (Varsta: 3+) – Folosind un cleste de bucatarie copiii trebuie sa mute castanele dintr-un vas in altul. Noi am folosit castanele pe care le-am pictat cu o zi inainte. Daca le pictati si voi le puteti cere copiilor sa prinda anumite culori de castane exersand astfel nu doar motricitatea fina, ci si culorile si numerele.
6. Mozaic colorat (Varsta: 3+) – Pentru activitatea asta aveti nevoie sa pictati intai partea din mijloc a castanelor. Eu va recomand sa folositi acrilice pentru ca se usuca repede si sunt mai rezistente, insa merge si cu tempera. Dupa ce le-ati pictat si s-au uscat puteti face o multime de mozaicuri colorate. V-am lasat cateva modele mai jos, de la flori, copaci si barci, la nori cu ploaie si curcubeu.
7. Constructii simple (Varsta: 4+) – o varianta clasica si simpla. Daca au rabdare puteti sa ii lasati sa aseze castane una peste alta sau sa le aratati cum mesteream noi tot felul de obiecte folosind scobitori.
8. Litere, cifre, forme (Varsta: 4+) – Alex s-a distrat incercand sa isi scrie numele din castane si sa incerce sa faca cifre, inimioare, cercuri si alte forme relativ simple.
9. Gaseste diferenta (Varsta: 4+) – Activitatea asta e o replica a celor cu imagini aparent identice pe care le gasiti in cartile cu activitati pentru copii. Pregatiti 2 grupe de castane: grupa 1 e modelul, iar in grupa 2 strecurati cateva castane diferite fata de model.
10. Ce urmeaza in sir? (Varsta: 4+) – Faceti un sir de castane format dintr-un tipar care se repeta de 2 ori in intregime si apoi inca o data partial. Copiii trebuie sa gaseasca tiparul si sa spuna ce culoare urmeaza in sir. In imaginea de mai jos noi avem un tipar care se repeta in intregime de 2 ori: verde, galben, albastru, rosu, roz. Asta inseamna ca in sir va urma din nou verde.
11. Unde e greseala? (Varsta: 4+) – O alta activitate cu siruri, ceva mai lungi de data asta. Faceti un sir in care un tipar se repeta de 3-4 ori insa in ultimul strecurati o greseala pe care copiii trebuie sa o gaseasca. Schimbati apoi rolurile si lasati-i sa va puna in incurcatura.
12. Culori si numere (Varsta: 4+) – Pentru activitatea asta aveti nevoie de cateva foi pe care scrieti cate o cifra si asezati pe fiecare cartonas si o castana de anumita culoare. Copiii trebuie sa puna sub fiecare cartonas un numar de castane (de culoarea indicata) egal cu cifra scrisa pe hartie.
13. Cate castane trebuie sa pui? (Varsta: 4+) – Folosind cartonasele cu cifre de la activitatea anterioara, insirati mai multe astfel de cartonase pe o masa. Copiii trebuie sa aseze cat mai repede atatea castane sub fiecare hartie cat scrie pe fiecare cartonas.
14. Matematica distractiva (Varsta: 5+) – Puteti face operatii matematice simple cu ei, adunari si scaderi. Pentru semnele +, -, = noi am folosit piese de Lego. Fie trebuie ei sa spuna cat e rezultatul, fie puneti voi un numar gresit de castane la rezultat si el trebuie sa coreteze – poate face modificari si inainte si dupa semnul = atata timp cat rezulta o operatie corecta.
15. Castanele buclucase (Varsta: 5+) – O activitate de viteza de data asta, pe care am si filmat-o si cu care Alex s-a distrat de minune. Schimbati cartonasele cu cifre repede, iar copiii trebuie sa ajusteze numarul de castane ca sa fie acelasi cu numarul scris pe hartie.
Nota: Varstele sunt trecute cu titlu orientativ doar. Unii copii s-ar putea sa se descurce binisor si la activitatile gandite pentru varste putin mai mari.
Daca v-au placut ideile noastre va multumim daca dati articolul mai departe si catre alti parinti. 🙂
Spor la joaca sa aveti!
Citește și:
10 idei de activități cu paie (2-4 ani)
Dezvoltăm inteligența emoțională prin joc
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
4 Comments
[…] cu frunze, Scoici Pentru copiii mai mici gasiti si alte idei de activitati cu castane pe siteul Cristinei Otel – 15 idei de activitati Daca aveti si alte idei de jocuri si activitati cu materiale din natura, lasati raspunsurile […]
Ce de chestii faine! Gata, mă duc la adunat de castane, cele pe care le am nu sunt suficiente! Culori avem, numai bine să ne distrăm cănd vine vremea de stat în casă.
[…] și alte activități. De exemplu, îmi plac mult și recomandările Cristinei cu cele 15 idei de activități cu castane. În mod sigur vom pune în practică câteva dintre […]
Felicitări stimată Doamnă !!!