Toamna mi se pare unul din cele mai ofertante anotimpuri când vine vorba de activități de făcut cu cei mici pentru că de la frunze colorate, la ghinde, conuri și castane găsim de toate.
După ce zilele trecute vă arătam câteva idei de activități cu frunze pictate și cu ghinde, azi a venit rândul castanelor.
Ne-am tot jucat câteva zile la rând cu recolta noastră bogată de peste 100 de castane. Ce am reușit să facem și ce vă propunem să încercați și voi cu copiii vedeti mai jos. Sper să aveți de unde să vă inspirați!
1. Pescuim castane! (Vârsta: 2+) – Pentru activitatea asta aveți nevoie de un vas cu apă, câteva castane pe care să le puneți în vas, o ustensilă de bucătarie (merge și cu lingura) cu care să le scoată din apă și un recipient sau o farfurie pe care să le pună.
2. Simon says (Vârsta: 2+) – o activitate în care le dați comenzi hazlii de genul: “Pune piciorul drept în cerc!”, “Pune mâna stângă în cerc!”, “Pune ambele mâini în cerc!”, “Scoate mâna stângă” etc… Vă garantez că vă veți distra, cu condiția să fiți pregătiți să executați și voi comenzile pe care le veți primi la rândul vostru. Puteți face cercul și din piese de lego, mașinuțe sau panglică.
3. Sortare pe culori (Vârsta: 2+) – E o activitate numai bună de învățat/exersat culorile. Castanele pictate în prealabil pot fi cu ușurință sortate pe culori de catre copii.
4. Cursa castanelor (Vârsta: 3+) – E nevoie de măcar 2 jucători. Fiecare jucător are un număr egal de castane pe care trebuie să le mute, una câte una, dintr-o parte a camerei în cealaltă, ducându-le pe o lingură (sau linguriță dacă aveți copii mai mari și mai pricepuți). Câștigător e cel care mută cel mai repede toate castanele.
5. Cleștișorul harnic (Vârsta: 3+) – Folosind un clește de bucătărie copiii trebuie să mute castanele dintr-un vas în altul. Noi am folosit castanele pe care le-am pictat cu o zi inainte. Dacă le pictați și voi le puteți cere copiilor să prindă anumite culori de castane exersând astfel nu doar motricitatea fină, ci și culorile și numerele.
6. Mozaic colorat (Vârsta: 3+) – Pentru activitatea asta aveți nevoie să pictați mai întâi partea din mijloc a castanelor. Eu vă recomand să folosiți acrilice pentru că se usucă repede și sunt mai rezistente, însa merge și cu tempera. După ce le-ați pictat și s-au uscat puteți face o mulțime de mozaicuri colorate. V-am lăsat câteva modele mai jos, de la flori, copaci și bărci, la nori cu ploaie și curcubeu.
7. Construcții simple (Vârsta: 4+) – O variantă clasică și simplă. Dacă au răbdare puteți să îi lăsați să așeze castane una peste alta sau să le arătați cum meșteream noi tot felul de obiecte folosind scobitori.
8. Litere, cifre, forme (Vârsta: 4+) – Alex s-a distrat încercând să își scrie numele din castane și să încerce să facă cifre, inimioare, cercuri și alte forme relativ simple.
9. Găsește diferența (Vârsta: 4+) – Activitatea asta e o replică a celor cu imagini aparent identice pe care le găsiți în cărțile cu activități pentru copii. Pregătiți 2 grupe de castane: grupa 1 e modelul, iar în grupa 2 strecurați câteva castane diferite față de model.
10. Ce urmeaza in sir? (Vârsta: 4+) – Faceți un șir de castane format dintr-un tipar care se repetă de 2 ori în întregime și apoi încă o dată parțial. Copiii trebuie să găsească tiparul și să spună ce culoare urmează în șir. În imaginea de mai jos noi avem un tipar care se repetă în întregime de 2 ori: verde, galben, albastru, roșu, roz. Asta înseamnă că în șir va urma din nou verde.
11. Unde e greșeala? (Vârsta: 4+) – O altă activitate cu șiruri, ceva mai lungi de data asta. Faceți un șir în care un tipar se repetă de 3-4 ori însă în ultimul strecurați o greșeală pe care copiii trebuie să o găsească. Schimbați apoi rolurile și lăsați-i să vă pună în încurcătură.
12. Culori si numere (Vârsta: 4+) – Pentru activitatea asta aveți nevoie de câteva foi pe care scrieți câte o cifră și așezați pe fiecare cartonaș și o castană de anumită culoare. Copiii trebuie să pună sub fiecare cartonaș un număr de castane (de culoarea indicată) egal cu cifra scrisă pe hârtie.
13. Câte castane trebuie să pui? (Vârsta: 4+) – Folosind cartonașele cu cifre de la activitatea anterioară, înșirați mai multe astfel de cartonașe pe o masă. Copiii trebuie să așeze cât mai repede atâtea castane sub fiecare hârtie cât scrie pe fiecare cartonaș.
14. Matematica distractivă (Vârsta: 5+) – Puteți face operații matematice simple cu ei, adunări și scăderi. Pentru semnele +, -, = noi am folosit piese de Lego. Fie trebuie ei să spună cât e rezultatul, fie puneți voi un numar greșit de castane la rezultat și el trebuie să corecteze – poate face modificări și înainte și după semnul = atâta timp cât rezultă o operație corectă.
15. Castanele buclucașe (Vârsta: 5+) – O activitate de viteză de data asta, pe care am și filmat-o și cu care Alex s-a distrat de minune. Schimbați cartonașele cu cifre repede, iar copiii trebuie să ajusteze numărul de castane ca să fie același cu numărul scris pe hârtie.
Notă: Vârstele sunt trecute cu titlu orientativ doar. Unii copii s-ar putea să se descurce binișor și la activitățile gândite pentru vârste puțin mai mari.
Dacă v-au plăcut ideile noastre vă mulțumim că dați articolul mai departe și către alți părinți. 🙂
Spor la joaca să aveți!
Citește și:
10 idei de activități cu paie (2-4 ani)
20 idei de activități cde făcut în casă
Vânătoare de comori – 7 idei de joacă fără costuri
7 activități Montessori pentru copilul tău
Dezvoltăm inteligența emoțională prin joc
3 idei de activități cu ghinde
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
6 Comments
[…] cu frunze, Scoici Pentru copiii mai mici gasiti si alte idei de activitati cu castane pe siteul Cristinei Otel – 15 idei de activitati Daca aveti si alte idei de jocuri si activitati cu materiale din natura, lasati raspunsurile […]
Ce de chestii faine! Gata, mă duc la adunat de castane, cele pe care le am nu sunt suficiente! Culori avem, numai bine să ne distrăm cănd vine vremea de stat în casă.
[…] și alte activități. De exemplu, îmi plac mult și recomandările Cristinei cu cele 15 idei de activități cu castane. În mod sigur vom pune în practică câteva dintre […]
Felicitări stimată Doamnă !!!
[…] în 2016 în urma articolului ei cu castane. De atunci în gândul meu a rămas o vreme ca fiind „fata aia cu castanele”. Şi apoi, treptat-treptat, cu fiecare articol scris, am ajuns să descopăr un om atât de […]
[…] Cristina, de la cristinaotel.ro a adunat aici, într-un articol foarte bun toate aceste activități, eu m-am gândit să vă mai arăt câteva […]