Banii nu apar ca prin magie din buzunarul tatălui, poșeta mamei sau de pe card. Cred că e esențial ca fiecare copil să afle și să integreze acest lucru cât mai devreme. Ei trebuie să înțeleagă cum se câștigă banii, cum se economisesc și cum se cheltuiesc rațional. Pentru asta, ei au nevoie de oportunități de a câștiga bani. Și înainte de asta au nevoie de părinți care să își clarifice propria relație cu banii, de adulți care să lase în urmă mentalitatea de genul ”lasă că nici mie nu mi-a făcut nimeni educație financiară și uite că am supraviețuit”.
La începutul anului scriam despre cât de puține știm despre instrumentele de investiție financiară. Nu mă surprinde (dar mă mâhnește) să aflu că România este pe ultimul loc la alfabetizare financiară din Europa. Doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunoștințe financiare, iar asta se reflectă în propriile noastre vieți împovărate de rate și datorii și pline de alegeri neinspirate financiar.
Liber a educație sau educație la liber? Educație financiară pentru copii
Pe 19 mai va avea loc o nouă ediție a conferinței ”Liber la educație sau educație la liber?”, de data asta tema centrală fiind educația financiară. Vor vorbi despre subiect 3 oameni cu semnificativă contribuție la revoluționarea educației: Oana Moraru, Gáspár György și Adrian Asoltanie
Ca să le putem oferi educație financiară copiilor noștri mai întâi trebuie să înțelegem relația noastră cu banii, mai apoi să acceptăm că cei mici au nevoie să înțeleagă și lumea asta monetară din timp și, desigur, să găsim cea mai bună metodă pentru a-i învăța cum să gestioneze banii. De asta mie mi se pare foarte interesantă combinația de speakeri și sunt sigură că ideile lor se vor împleti frumos.
Programul conferinței de sâmbătă va fi așa:
09:15 – 10:00 Înregistrări
10:00 – 11:00 Oana Moraru
11:00 – 11:30 Sesiune Q&A Oana Moraru
11:30 – 12:00 Gáspár György
12:00 – 12:15 Coffee Break
12:15 – 13:30 Adrian Asoltanie
13:30 – 14:00 Sesiune Q&A/ Exerciţii practice
Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi aici.
Concurs
Nu e prima dată când scriu despre importanța educției financiare (și nici ultima probabil) pentru că îmi doresc să creștem copii echilibrați, cu capul pe umeri. Azi, în calitate de partener media al evenimentului, am pentru voi două invitații. Dacă vreți și știți că veți putea ajunge, vă rog să îmi spuneți în comentarii ce ați avea nevoie să aflați de la aceasta conferință. Concursul se va încheia marți, 15 mai, ora 14.00. Cei doi câștigători vor fi anunțați printr-un e-mail la adresa cu care s-au înscris în concurs.
Succes!
Citește și:
Unde se duc banii când se duc?
Educație financiară pentru copii, cu doar 3 plicuri
Tu cum investești în viitorul copilului tău?
Când începi să cauți în tine găsești și bune și mai puțin bune
Exercițiu de identificare a valorilor personale
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
8 Comments
Buna Cristina! Interesant articolul iar o conferinta pe aceasta tema este exact ce avem nevoie, multi dintre noi. M-ar interesa sa invat cateva metode pe care sa le aplic atunci cand vine vorba de gestionarea banilor, pentru a putea la randul meu sa-i ofer fiului meu o buna educatie financiara.
Mihaela, felicitări! Una dintre invitații este a ta. Ți-am trimis e-mail separat. 😉
Multumesc pentru invitatie! Voi merge cu siguranta.
Buna! Mi-ar placea sa aflu mai multe metode de gestionare a banilor. Am inclinatii spre economisire, dar in schimb mi se pare ca risipesc multi bani pe mancare As dori sa invat sa controlez mai bine banii si sa nu-i invat gresit pe copii despre relatia cu banii. Multumim pt bilete.
Ar fi atat de fain sa se organizeze mai des astfel de evenimente si la Brasov.❤ La Bucuresti imi e greu sa ajung cu bebelina mea si cu siguranta nu sunt singura. Oricum, felicitari pentru initiativa!
Au început să apară tot mai multe evenimente și la Brașov din câte văd în social media. 🙂 Dacă prind de veste despre ceva legat de educația financiară dau de veste!
Eu aș vrea să aflu trucuri prin care să-mi ajut copiii să înțeleagă că banii sunt importanți fără să alunece în extreme – nu faci orice pentru bani, nu? Și cum înțeleg dacă e cumpătat sau zgârcit? Când e bucurie/ plăcere de a cheltui și când devine risipitor?
….
Interesant subiect. Vreau să-i ascult pe toți, dar mai ales pe Oana Moraru. Are ea mereu o viziune realistă care pe mine mă ajută să înțeleg cum stau lucrurile.
MULȚUMESC!!
Valentina, felicitări! Una dintre invitații este a ta. Ți-am trimis e-mail separat. 😉