Cine ar fi crezut că felul în care sărbătorim e mai important decât felul în care ne certăm dacă vrem să estimăm șansele unei relații de a fi una trainică?
Să luăm un exemplu simplu. Să spunem că partenerul vine acasă și ne anunță fericit că tocmai a fost promovat. Variantele noastre de răspuns ar putea fi:
– Cât de fain! Spune-mi tot! Cum ți-au dat vestea? Ce ai simțit? Ce lucruri noi vei face în noul rol?
– Felicitări! Mă și așteptam. Doar meriți!
– Ah, adică vei sta și mai mult la birou! ”Mi-nu-nat”!
– Auzi, dar pâine ai cumpărat?
Veștile bune ale altora și reacțiile noastre
Trebuie să recunoaștem că, în funcție de cum a fost ziua noastră, de câte interacțiuni pozitive am avut până la ora respectivă și de cât de conștienți suntem de filmele nocive care rulează în mintea noastră, oricare dintre cele 4 variante de mai sus e plauzibilă. Doar că dintre toate, numai una va întări relația: prima. Observațiile îi aparțin lui Shelly Gable, profesor de psihologie la Universitatea din Santa Barbara și sunt confirmate și de cercetările lui John Gottman, terapeutul care, după ani de cercetare și sute de cupluri studiate, poate prezice cu acuratețe de peste 90% dacă un cuplu va divorța, doar urmărindu-i cum discută în contradictoriu timp de 15 minute.
Știm deja că secretul unei vieți fericite stă în calitatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți, așa cum reiese din cel mai lung studiu despre fericire. Și mai știm și că singurii oameni al căror comportament îl putem schimba suntem noi înșine. Cum ar fi să ne propunem să fim mai atenți la momentele în care oameni importanți pentru noi (nu trebuie să fie neapărat soțul/soția) vin să ne împărtășească vești bune și să ne străduim să îi întâmpinăm cu un răspuns activ-constructiv, adică să ne bucurăm sincer pentru ei, să le punem întrebări, să retrăim momentul împreună? Dac-ați ști ce efect fain are abordarea asta asupra celor implicați în dialog! Dar să nu mă credeți pe cuvânt. Mai bine încercați. 🙂
Proporția magică 5:1
Dacă tot suntem în sfera psihologiei pozitive – care, apropo, nu înseamnă că ne punem ochelarii cu lentilă roz și privim lumea cu un optimism exagerat – și dacă tot vorbim de ingredientele unor relații frumoase, de durată, ar mai fi ceva de care să ținem cont. Nu mai e noutate pentru mulți dintre voi probabil că interacțiunile negative sunt resimțite mult mai puternic la nivel emoțional decât cele pozitive. Dacă cineva ne face un compliment, ne vom simți bine câteva minute, poate chiar câteva ore. Dar dacă cineva ne critică, ne vom consuma cu treaba asta și vom tot derula firul evenimentelor cel puțin câteva ore, dacă nu chiar zile.
Vestea bună e că balanța se poate reechilibra. Există multe studii care arată că pentru a reuși să primim veștile mai puțin bune cu capul sus fără să intrăm în starea fight or flight e nevoie de o proporție de 3 interacțiuni pozitive la fiecare interacțiune negativă. Raportul ăsta de 3:1 e valabil în relațiile cu cei din afara familiei. Înăuntrul ei proporția se recomandă să fie de 5:1, adică 5 lucruri bune spuse pentru fiecare lucru mai puțin bun. Asta ne va ajuta să nu uităm că suntem iubiți și apreciați chiar și atunci când primim posibile reproșuri. Mai multe despre asta puteți citi aici.
Happy and smart celebrating! 😉
Sursa foto: Pexels & Shutterstock
Citește și:
O poveste despre un băiat și o fată
Iubește-mă pe înțelesul meu
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Eu sunt genul care îl critic mereu. Și apoi mă plâng că nu ne înțelegem
În schimb azi am încercat să mă pun în pielea lui și i-am explicat fetiței că tati este obosit și nu are chef de joacă cu ea. Cum necum am zis ceva bun caci după două secunde el îi citea Furnicuța-fabula pentru copii. M-a emoționat caci el nu este genul sa aiba rabdare cu cei mici,dar le-a citit-o așa frumos că îmi venea să plâng.
Ce frumos! Și totul a plecat de la decizia ta de a face altfel. Te felicit și îți doresc cât mai multe decizii înțelepte!
Eu sunt o fire calma, care gandeste pozitiv in marea majoritate a timpului. Imi sustin partenerul intru totul si sunt constienta ca pentru el conteaza foarte mult suportul meu. Are zile mai uratele in care se simte descumpanit in legatura cu job-ul, dar vorbim, il incurajez si incerc sa-i ridic moralul. 🙂
You are awesome, Amy! And he is one lucky guy! :*