În copilărie, n-am avut Crăciun fără turtă dulce făcută de bunica. Cu mintea de acum îmi dau seama că erau cantități industriale, atunci însă mi se părea că nu o să ne ajungă la toți. 🙂 Ni s-a făcut poftă de ele zilele astea, așa că ne-am apucat de treabă și, plecând de la rețeta de pe Savori Urbane, am făcut două tăvi de turte simple, fără zahăr (upgrade la rețeta veche de zeci de ani a bunicii). 🙂
Ingrediente:
320 g făină
200 g miere
100 g unt
1 ou
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 vf de cuțit cuișoare măcinate
2 lingurițe scorțișoară măcinată
1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare:
Topim untul și apoi îl amestecăm cu mierea. Într-un alt vas punem făina, bicarbonatul, condimentele după care adăugăm oul și amestecul de unt și miere. Apropo de condimente, eu am pus câte puțin și am tot gustat aluatul ca să nu fie nici prea aromat și să îi placă și Sarei, așa că e după gust. Frământăm până se omogenizează compoziția, o punem într-o folie transparentă și o ținem la frigider minim 2 ore (ideal ar fi să stea peste noapte).
Scoatem aluatul de la rece și îl ținem o jumătate de oră la temperatura camerei pentru că altfel nu vom reuși să lucrăm cu aluatul – se va întinde greu, se va crăpa și se va lipi de sucitor. Întinem aluatul pe o suprafață dată cu făină, într-o foaie de 5 mm grosime. Decupăm formele, le punem în tavă (pe hârtie de copt) și le dăm la cuptorul preîncâlzit la 180ºC timp de 10-15 minute.
Turta dulce se păstrează bine, ba chiar e mai moale după câteva zile dacă o ținem într-o cutie ca de biscuiți. Eu le-am pus într-o caserolă de plastic și a doua zi s-au și terminat.
Data viitoare le voi pune câte o bucată de nucă în mijloc și le voi unde cu ou ca să semene la aspect cu ale bunicii. 🙂
Sărățele de casă cu iaurt și telemea
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Simt mirosul prin monitor . Vaii ce pofta mi-a venit. Abia astept sa fac anul acesta, am facut o mini traditie cu Mihnea si facem impreuna turta dulce pentru Mosu’. Am avut si eu o reteta asemanatoare si a ta e destul de usoara, o voi incerca cu siguranta.
Ce norocos va fi Moșu’! :))
Intreb, ce parere ai despre mierea copata la 180 de grade? Am inteles ca expusa la temperaturi inalte isi schimba radical proprietatile.
Atâta timp cât vorbim de o miere natrală (fără zahăr adăugat) de bună calitate e OK, am verificat și cu părinții mei, biochimiști. Mierea își pierde proprietățile curative la temperaturi ridicate, dar nu pentru proprietățile astea o folosim în turta dulce. 🙂 Cât despre cantitatea de HMF (hidroximetilfurfurol) care rezultă din procesarea termincă a mierii este mică și nu toxică. Poți citi mai multe aici: https://www.mierepenet.ro/devine-mierea-toxica-la-temperaturi-inalte