Calisson. Așa se numesc niște prăjiturele franțuzești geniale pe care le-am gustat pentru prima oară în Provence. Erau cu lavandă și a fost dragoste la prima mușcătură. De atunci am început să caut dulciurile cu lavandă. Preferatele mele sunt senzaționalele praline de la Atelierul de Bobo. Dar m-am apucat de făcut și deserturi de casă. Data trecută am făcut un chec cu lavandă și ciocolată. Azi însă am avut chef de ceva foarte simplu, nepretențios așa că am făcut un chec pufos cu lavandă, cu mare succes la public. 🙂
Ingrediente
200 g făină
80 g zahăr
100 g unt
125 ml lapte
2 ouă
1.5 lingurițe lavandă culinară uscată
1 linguriță praf de copt
1 linguriță extract de vanilie
1 praf de sare
Mod de preparare
Punem la încălzit laptele, adăugăm lavanda și încălzim până ajunge laptele la punctul de fierbere. Oprim focul, lăsăm la infuzat aproximativ 30 de minute și apoil îl strecurăm.
Cu un tel amestecăm untul la temperatura camerei și zahărul, adăugăm pe rând ouăle și apoi extractul de vanilie și le încorporăm. Peste compoziția obținută punem o jumătate din cantitatea de făină și amestecăm până la omogenizare, punem jumătate din cantitatea de lapte și iar amestecăm. Procedăm la fel cu cealaltă jumătate de făină și apoi cu cea de lapte.
Turnăm compoziția într-o formă de silicon și dăm la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 50-60 de minute. Puteți face testul scobitorii ca să fiți siguri că e copt.
Lăsăm checul la răcit înainte să îl scoatem din formă, îl tăiem și ne bucurăm de el. 🙂
PS: Puteți folosi și o tavă de chec tapetată în prealabil sau în forme de brioșe.
Citește și:
Sărățele de casă cu iaurt și telemea
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply