Cine ar fi crezut că blogul poate deveni un stil de viață? Că poate căpăta atâta importanță? Că prin scris poți atinge atâtea suflete? Că poți cunoaște atât de multe persoane faine?
În mai puțin de o lună blogul va împlini 4 ani. Stând să mă gândesc la câte s-au schimbat și câte am învățat în timpul ăsta mi-am dat seama și că sunt câteva lucruri pe care le-aș face diferit dacă acum mi-aș face un alt blog. Nu sunt vreun blogger expert, dar câteva concluzii tot am tras. Punctele de mai jos sunt scrise în ordinea în care mi-au venit în minte, nu respectă vreo prioritate.
- Aș externaliza partea tehnică mai devreme decât am făcut-o – Deși am ales direcția mate-info la liceu doar pentru rămâne în clasă cu cei mai buni prieteni și colegi, împrietenitul cu calculatoarele mi-a picat tare bine. Nu mă sperie ușor tehnologia, îmi place să mă ocup singură de backstage-ul blogului și să simt că mă descurc. Cu toate astea, neavând cunoștințe specifice și mai ales timp la discreție, la un moment dat mi-am dat seama că am nevoie de ajutor pe partea tehnică. A fost una din cele mai bune decizii.
- SEO și Google Analytics – Am început să mă informez și să învăț despre SEO, pe cont propriu, abia anul ăsta dacă nu mă înșel. Acum, când mai prind niște timp, ceea ce se întâmplă foarte rar, mă mai uit pe articolele cu trafic bun și le mai optimizez. Cât despre Analytics, dacă aș fi fost mai pe fază mi-aș fi dat seama când, la niște schimbări implementate de Google, nu mi s-a mai monitorizat traficul. Pentru că nu făcusem eu modificările necesare. Ce să zic? Bine că nu îmi lipsesc decât 5 luni de date.
- Aș scrie constant și mai des de la bun început – Nici nu mai știu cu ce frecvență scriam la început, zilnic scriu însă abia de vreo 2 ani.
- Nu m-aș compara – Pe mine sportul ăsta m-a cam lăsat fără putere de prea multe ori, mai ales în primul an de blogging. Nu degeaba se zice că primele 12 luni sunt cele mai grele. Mi-a luat mult să nu mai urmăresc progresul altor bloguri, să nu compar cifrele lor vizibile cu ale mele și să îmi văd de treaba mea.
- Nu aș mai investi în promovarea paginii de Facebook – În continuarea ideii de mai sus, ăsta e un alt lucru pe care nu îl recomand. Când am aflat că poți promova pagina de Facebook, pe bani, am tot făcut asta o vreme. A fost o prostie din care m-am ales cu mulți fani ai paginii și cu interacțiune foarte slabă spre deloc. Acum, când îi mai dau bani lui Mark o fac promovând anumite articole, nu pagina în sine.
- Aș stabili niște limite sănătoase – Ăsta mi se pare un lucru foarte important. Aș fi stabilit limite clare de conduită pe blog, ca să fie clar când și de ce aleg să folosesc butoane ca Ban sau Block. Aș fi stabilit de la început limite în comunicarea cu agențiile în ceea ce privește brief-urile neclare sau incomplete, comunicarea, termenele limită și drepturile și obligațiile ambelor părți. Iar pentru mine, aș fi stabilit niște limite mai clare pentru timpul petrecut lucrând pentru blog.
- Aș face un curs de scriere – Am ajuns la un atelier de scriere abia anul ăsta și mi-a picat tare bine. După liceul de mate-info am făcut o facultate cu profil economic, fără vreo treabă cu scrisul. Uitându-mă la primele mele articole mi-e clar că am făcut progrese mari, chiar dacă virgulele sunt încă, parțial, un mister pentru mine. Recomand însă mult citit și măcar un atelier despre scris.
- Aș scrie cu diacritice – Am început să scriu cu diacritice abia când blogul a împlinit 3 ani, mi-am schimbat tema și am implementat și alte modificări cu ocazia asta. Pe cât de greu mi-a fost la început să învăț să folosesc tastatura în limba română, pe atât de ciudat mi se pare acum să citesc texte fără diacritice. Nu zic că e rău să scrii fără, doar că nu înțeleg de ce mi-a luat atâta timp să fac trecerea asta.
- Guest posts – N-am stat să număr câte articole scrise de alte persoane găzduiește blogul meu. Sunt tot mai multe și mai am planuri la capitolul ăsta. Într-o eră a digitalului în care am ajuns să depindem mult prea mult de algoritmii Facebook mereu în schimbare, a accepta și a scrie guest posts mi se pare o metodă faină de a ne sprijini reciproc și de a ajunge și la cititori noi.
- N-aș fi așteptat să vină agențiile spre mine – Cum am mai spus și cu altă ocazie, scopul meu principal nu a fost monetizarea blogului. Agențiile au început să vină către mine cam la doi ani după ce l-am lansat. Dacă mi-aș face acum un blog nou, aș scrie mult și m-aș strădui să scriu bine și după 6 luni de scris constant aș începe să trimit prezentări către agenții. La câte sute de mii de bloguri există în țară și la cât de ocupată e toată lumea, e nerealist să te aștepți să te descopere cineva.
- M-aș interesa din timp despre evenimentele offline dedicate bloggerilor și aș participa la cât mai multe – În lumea online-ului e mare înghesuială și multă gălăgie. Bloggerii sunt mulți, unii vin, unii pleacă, unii rămân. Dar în toată înghesuiala asta și cu toate instrumentele de comunicare online, dacă nu te duci fizic la evenimente să cunoști oamenii cu care împarți blogosfera, te poți simți al naibii de singur.
În rest, aș face la fel. Aș fi tot eu, cu experiența și exertiza mea. Aș scrie în continuare aliniat cu misiunea mea. M-aș plânge uneori, pentru că mă ajută să mă descarc și pentru că vreau ca oamenii să știe că nu sunt vreo perfectă (și nici nu intenționez să fiu). De cele mai multe ori aș merge însă pe informații utile, exemple relevante, gânduri pozitive și încurajări. Nu cred că dacă m-aș lamenta mereu aș putea ajuta cu adevărat. Și aș scrie tot pe tonul care mă reprezintă și pe care mulți dintre cititori îl simt ca fiind cald, calm, prietenos și cu umor.
Și, pentru că nu am povesti azi despre blog dacă voi toți n-ați fi trecut pe aici măcar o dată, vă mulțumesc pentru fiecare minut petrecut în spațiul ăsta virtual cu mine.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
6 întrebări la care să răspunzi înainte să îți faci blog
Printre cele mai vizibile bloguri de parenting
10 lucruri învățate de când am blog
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
26 Comments
Vezi? Uite de ce te numeri printre bloggerii mei preferați, aflu mereu chestii faine de la tine 🙂
Hai, tu, Andreea! :* Te foarte pup!
frumoase concluzii ai tras la ceas aproape aniversar.
eu asta cu scrisul zilnic nu prea imi iese la socoteala de ce e 12bine si eficient sa o faci. cu seo si analitycs inca n am avut timp sa ma documentez si cum nu am la ce cursuri sa particip in zona merg inainte de drag de a scrie si atat.
cu mersul catre agentii sunt de acord. uneori prinde alteori astepti si tot astepti un raspuns :). dar uite ca mi ai dat mai mult curaj sa studiez subiectul si sa actionez mai mult atunci cand ma voi simti mai stapana pe timpul meu de scris si gandit.
Trimit un gând bun și o îmbrățișare! Astea-s numai concluziile mele, nu e musai să fie aplicabil pentru toată lumea. 🙂
Felicitări! La cât mai mulți ani, cu lucruri frumoase! :*
Mulțumesc, Robert! Să curgă vizualizările pentru Amintiri din copilărie! 😉
Frumoase concluzii. Practice si realiste.
Toate vin din experienta acumulata – e normal ca ai face mai bine de la inceput, dupa atatia ani si atatea articole publicate.
Keep up the good work!
Cine știe câte revelații voi mai avea de acum încolo? Să ne crească blogurile mari, zic! 😀
Foarte util! Eu mai am cateva de bifat, dar a bucur ca totusi multe le am bifate, la 2 ani de blog :-).
LA MULTI ANI! si la multa inspiratie!
Mulțumesc! Și îți întorc urarea. Să curgă inspirația! 🙂
Succes in continuare!
Si eu am o lista asemanatoare in cap, pe ea se mai afla si: fa mereu lucruri pe langa blog, proiecte care sa il sustina si sa demonstreze valorile tale si… valoarea ta.
Mulțumesc, la fel! Și da, super completarea ta! 🙂
La mulți ani! Mulțumesc pentru gandurile împărtășite! Deși sunt în primul an de existență, unele lucruri le-am simțit pe pielea mea. Sper să reușesc să trec de aceste prime 12 luni! 🙂
Mulțumesc mult, Denisa! Dacă ai un de ce puternic în spatele blogului vei fi ok, chiar și atunci când poate va fi mai greu. :*
Bun articolul tau. Nu cred ca aveai cum sa externalizezi partea tehnica de la inceput, caci nimeni nu face asta gratis. Si cum sa monetizezi este, totusi, destul de dificil la inceput, iti ramane doar sa fii Napoleon. Sunt perfect de acord si incerc sa fac tot ce spui tu aici, cu exceptia scrisului zilnic (nu pot mai mult de 2 articole pe saptamana), fiind si nisat si articole cu documentare extinsa (uneori la fata locului :))))
Mai am o nelamurire, partea cu agentiile, insa momentan avand contract semnat cu cineva, astept sa vad miscarile in urmatoarele luni (in primele 3 luni nu a fost grozav, dar asa sunt inceputurile, mai dificile). Desi am cate un iures sa ma apuc sa ma prezint, ma potolesc brusc.
Te admir tare si ma bucur ca m-ai sustinut, atunci, la inceput, cand aveam atat de multa nevoie. Multumesc!
Te imbratisez!
Mulțumesc, Alina! Să știi că scrisul zilnic nu e regulă. Regula sună mai degrabă așa: scrie cât de des poți și într-un mod constant. 🙂
Ce articol util pentru un incepator in ale bloggingului (si nu numai, dar ma refer la mine acum 😀 ) Chestia cu promovarea paginii de FB si eu am observat-o facand-o de doar vreo 5 ori in total, nu prea merita. SEO si Google Analytics sunt ceva la care cu timiditate incep sa ma uit acum. Pentru celelalte sfaturi – multumim si la cat mai multi ani de blogging! 🙂
Mulțumesc că ai trecut din nou pe aici, Ioana. Să fie de folos! 🙂
Si eu cred ca FBul incepe sa monetizeze prea mult, postarile ajung doar la ~5% din fani pe cale organica, mult prea putin.
Timid incepem si noi sa ne documentam legat de SEO dar abia am inceput, probabil va dura cateva luni bune pana cand o sa ne intre in reflex. Spor la scris!
Pe partea de blog preocuparea mea principală în 2018 va fi să cresc cumva traficul venit organic, din Google și să depind mai puțin de ”toanele” Facebook… Mulțumesc, la fel!
Tare bun articol, Cristina! Este mult mai usor sa inveti din greselile altora, dar oricum este inevitabil sa inveti si din proprii greseli. Personal, obtin mult trafic atunci cand sposnorizez ads pe Facebook, insa o fac doar pentru articole care se merita.
Ce tine de scris – e are faina chestia asta ca aveti si ateliere de scris; presupun ca pe la Chisinau nu gasesc asa ceva. Dar si cititul ajuta.
Multa inspiratie iti doresc! Iti reuseste de minune!
Cristina eu sunt la-nceput de drum in spatiul asta al bloggingului si imi prind foarte bine concluziile tale. Am sa le folosesc intelept. Spor la scris!
Mult succes! 🙂
Un articol foarte util! Multumesc ca ai impartasit niste concluzii atat de concrete si de realiste. E mare lucru pentru orice blogger aflat la inceput. Abia astept sa mai citesc si alte articole pe tema blogging- stilul tau cald si prietenos face pana si o tematica tehnica sa para mai usor de abordat! (da, am citit deja celelalte articole de la related pe acest subiect, sunt la fel de fiane 🙂
Cat despre abordarea agentiilor, cred ca trebuie fie sa ai ceva rabdare, fie sa ceva investitii. Nu cred ca te ia cineva in serios fara cateva mii de followeri pe fb sau abonati pe mail. Eu una, in 6 luni si ceva nu i-am dar niciun leu lui nenea Mark, dar abia am 550 de like-uri pe pagina de FB a blogului. Ce-i drept nici prea constanta in scris nu am fost, dar oricum..
Foarte util articolul tau, mai ales pentru bloggarii aflati la inceput de drum.
Iti multumesc ca impartasesti din experienta ta si ca dai cunostintele mai departe, spre folosinta altora. Din pacate, nu multi sunt dispusi sa impartaseasca asta in Romania. Desi ar fi o nisa buna.
Iti doresc mult succes si in continuare.
Eu personal astept un articol in care sa ne povestesti cum sta treaba cu agentiile.
Imbratisari!