Avea sclipici peste tot, pe obraji, în urechi, în păr, pe haine. Oriunde mă uitam vedeam particule mici și colorate care străluceau în lumină.
– Sara, de ce ești plină de sclipici? o întreabă Alex cu gândul că cine știe ce distracție a ratat.
– Uite, am făcut bacterii și ne-am jucat cu făină și sclipici! Știi că bacteriile nu se duc de pe mână decât dacă te speli cu apă și săpun? îi răspunde ea dintr-o suflare, cu gura întinsă de la o ureche la alta și cu dințișorii la vedere.
3, 2, 1… Trag aer în piept și aștept…
– Maaamiii, putem face și noi, te rog, chestia asta acasă? a venit solicitarea pe care o anticipasem.
Nu e ca și cum Alex mai are nevoie să îi reamintim regulile de igienă de bază, suna însă distractivă și relativ murdară povestea asta cu activitatea de la grădiniță așa că am scotocit prin casă după cele necesare și în vacanță am organizat o zi dedicată bacteriilor. 🙂
3 idei distractive prin care să îi învățăm pe copii despre bacterii
Bacterii colorate
Pentru mine a fost cea mai distractivă activitate dintre toate pentru că ne-am implicat toți și ne-am creat fiecare câte (cel puțin) o bacterie din lut. Cât or fi ele de periculoase în lumea reală, ale noastre au ieșit chiar drăguțe!
Am folosit: lut care se usucă la aer (se poate folosi și plastilină), ochișori mobili, paiete și sârmă plușată.
Cum credeți că ar arăta bacteriile dacă ar fi suficient de mari să le vedem? Asta a fost întrebarea de la care am plecat. Am luat bucăți de lut, le-am frământat în mâini, le-am modelat, le-am împopoțonat pe măsura imaginației fiecăruia și le-am lăsat la uscat.
Făina încăpățânată
Un mod simplu de a demonstra cât de ”lipicioase” sunt bacteriile de pe mâinile noastre este să folosim făină. I-am invitat pe Alex și Sara să își bage mâinile cu încredere în făina din farfurie și-apoi i-am rugat să le scuture, să bată din palme, să facă cumva să scape de praful alb. Au observat repede că făină rămâne prin cute și că e foarte simplu să răspândim bacteriile doar atingând pe cineva.
Un kiwi sclipicios
Poate ai bănuit că asta a fost activitatea lor preferată. Cum principiul după care funcționează ei este ”cu cât mai mult sclipici, cu atât mai bine”, am simțit nevoia să le temperez puțin entuziasmul ca să pot limita cât de cât împrăștierea sclipiciului. 🙂
Copiii au tăvălit pe rând un kiwi prin sclipici și puful de pe fruct a făcut o treabă minunată. I-am rugat pe copii să încerce să curețe bietul fruct de tot sclipiciul și oricât au dat cu degetele pe el particulele colorate rămâneau pe loc. Singurul mod de a scăpa de ele a fost sub jet de apă.
Alex a vrut apoi să aprofundeze lecția cu împrăștiatul bacteriilor și i-a propus Sarei să pună amândoi mâinile pline de sclipici pe mine ca să mă contamineze. Normal că m-am lăsat!
Cum ne protejăm copiii
Una peste alta am și învățat, ne-am și distrat și asta nu e puțin lucru având în vedere că Alex era în vacanță, iar Sara era acasă bolnavă. A fost o oră și jumătate de râs, de joacă, de întrebări și de pace între frați. 😀
Ne place să îi lăsăm să exploreze în voie când sunt pe afară, să se tăvălească după pofta inimii prin casă și ne place totodată să îi știm protejați, cât de poate, de bacteriile nesuferite, fără să cădem în vreo extremă și produsele de la Dettol ne ajută să facem asta având în vedere că omoară 99,9% dintre bacteriile testate precum E.coli, Salmonela și virusurile gripei.
Pentru hainele cu care merg în parc și se dau în leagăne, tobogane și alte cele, dar și pentru echipamentele sportive în care se transpiră la greu folosim dezinfectantul pentru rufe.
Acasă, când îi apucă excesul de zel, se oferă să mă ajute la curățenie și se pun pe dezinfectat jucăriile, orga, biroul, măsuța de cafea și căsuța de păpuși cu șervețelele umede pentru suprafețe multiple.
De blatul de bucătărie pe care gătesc și de masă mă ocup de regulă eu și le dezinfectez cu ”fâsul”, cum îi spune Sara.
Uneori, mă simt ca mama urs din reclama de la Dettol. O știi? Îmi doresc să le păstrez curiozitatea și pofta de a se juca și de a explora pe care le au acum și în același timp vreau să știu că îi feresc, atât cât pot și fără exagerare, de îmbolnăvirile pe care bacteriile le aduc cu atâta generozitate.
Tu cum faci să îl înveți pe cel mic despre bacterii șu cum ne protejăm de ele?
Citește și:
O casă plină de gălăgie e mai sănătoasă decât o casă plină de liniște
Viața de mamă e ca un antrenament de fitness fără sfârșit
Vreau să fiu un refugiu pentru copiii mei
Te rog, nu-mi pupa copilul…
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Sunt chiar dragute bacteriile voastre :))) Al meu copil este foarte constiincios cand vine vorba de spalat pe maini sau de curatenie in general. Cum intra in casa se duce direct la baie la spalat pe maini si unde mai pui ca nu trece nimeni de el. Daca vede pe vreunul din noi ca nu ne-am spalat pe maini – ne cearta si ne trimite la baie :))))
Mulțumim! 😀 Așa e și la noi cu spălatul pe mâini când vin de afară.