Tu când ai colorat ultima oară? Da, da…ai citit bine. Deci?
Eu am făcut asta aseară timp de vreo…două ore! Și nici măcar nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Noroc că am fost întrebată ce mâncăm la cină.
Îmi place mult să colorez. Sigur, dacă mă pui să desenez ceva de la zero ai mari șanse să te alegi cu o floare, o oaie, un fluture, o casă, un clopoțel, o față foarte simplistă de pisică, urs sau cu o schiță de cap de Mickey Mouse. Ăsta e un alt mod de a spune că nu prea mă pricep la desen. Dar cu un model dat, unde cea mai grea decizie e legată de ce culoare să aleg ca să arate desenul mai bine mă descurc chiar foarte bine. 🙂
Cum am redescoperit coloratul la vârsta adultă
Deși m-am mai oferit din când în când să colorez cu Alex în cărțile lui cu tot felul de personaje mari desenate simplu ca pentru vârsta lui, plăcerea coloratului am descoperit-o la un curs în aprilie 2015. La sfârșitul primei zile am primit fiecare o coală cu o mandala de colorat și câte un set de creioane colorate. Fetele au fost mai curioase de activitate decât baieții, cel puțin la început. În primele câteva minute coloratul s-a desfășurat pe un fundal sonor de râs și glume. Cum să fim noi, oameni cu o medie de vârstă undeva pe la 30 de ani, puși să colorăm serios? La un moment dat eu m-am luat cu mandala mea și m-am oprit abia când mi-am dat seama că în sală se făcuse liniște. Nimeni nu mai vorbea. Se auzea doar sunetul creioanelor care colorau cu zel modelele complicate de pe hârtie. Când au trecut cele 10 minute nimeni nu s-a grăbit să se oprească. Am repetat activitatea la finalul fiecărei zile din cele 3 cât a durat cursul și de fiecare dată cu tot mai puțină vorbă și cu tot mai mult spor.
3 motive pentru care să începi să colorezi
Deși e un concept vechi de când lumea despre mindfulness se vorbește tot mai des în ziua de azi. Coloratul ne ajută să exersăm prezența conștientă.
- E o metodă simplă de a liniști mintea în timp ce ține mâinile ocupate. E ca o meditație activă care ne concentrează atenția pe o activitate simplă făcută cu mișcări repetitive. Acest fel de concentrare ajută la eliminarea gândurilor negative și aduce o stare de liniște pe care altfel ne-ar putea fi greu să o atingem. Concentrarea pe culorile pe care le alegem, pe modelele detaliate de pe hârtie, pe spațiul restrâns avut la dispoziție și folosirea mișcării repetitive de a colora ajută creierul să rămână în prezent și după scurt timp blochează gâdurile care altfel ar da năvală peste noi probabil. Un părinte liniștit va reuși să facă față cu mai mult calm solicitărilor copiilor și ăsta nu e un aspect de neglijat!
- Ajută la îmbunătățirea capacității de concentrare. Cărțile de colorat pentru adulți ne pot ajuta să atingem starea de flux, în care suntem atât de implicați într-o activitate încât nimic altceva nu pare să mai conteze și pierdem noțiunea timpului. În general, cărțile conțin desene de complexitate diferită ața că ai de unde să alegi. Alex (4.5 ani) mi-a cerut să îl las și pe el să coloreze. L-am lăsat. Răbdarea lui a durat câteva zeci de secunde.
- Poate contribui semnificativ la reducerea stresului. Există deja multe studii de specialitate care au demonstrat eficiența terapiei prin artă și se pare că și coloratul aduce cu sine beneficii similare. Multe din cărțile de colorat pentru adulți au ca temă principală natura. Imaginile cu animale, flori, copaci ajută la crearea unei senzații de calm. Altele au pagini pline de modele geometrice complicate. Primele cărți care ajutau la relaxare și liniștirea minții conțineau mandale de colorat, cum sunt și cele de mai jos cu care m-am delectat la curs și aseară.
Unde găsești cărți de colorat?
Cărți de colorat pentru adulți se găsesc tot mai multe și la noi.
De exemplu, pe Books Express poți găsi o categorie dedicată cărților de colorat pentru adulți, unele aduse din străinătate. La editura Corint puteți găsi cărtile lui Millie Marotta, iar la editura Litera pe cele ilustrate de Johanna Basford. Și, desigur, le puteți găsi și în librării.
Mai spun doar atât: creioanele colorate pe care le alegi pot face diferența între o experiență plăcută și una enervantă și ușor dureroasă pentru degete. Alege creioane cu mine moi, dar rezistente. Desenele arată mult mai bine dacă sunt colorate cu culori intense. Mie mi-au fost recomadate cele de la Faber Castel, Staedler sau Herlitz, mai trebuie să cercetez.
Și când să colorez dacă nu în concediul prenatal? Așa că mă duc în weekend să îmi cumpăr și carte și creioane!
Tu ai cumparat vreo carte de colorat pentru tine? Creioane potrivite ai găsit? Sunt curioasă de păreri și sfaturi.
Later edit:
Am ajuns acum o săptămână la mall Băneasa de unde m-am întors cu două cărți (“Cura ta de relaxare” de la Ioana și “Grădina Secretă” de Johanna Basford), dar și cu niște creioane colorate speciale. Le găsiți pe toate mai jos în poze, ca să vă faceți o idee mai bună despre cum arată.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
7 Comments
asa e, creioanele sunt f importante. cele groase de obicei sunt f bune. numai din acelea i am luat si copilului.spor la colorat 🙂
Multumeeesc! 🙂
Am gasit acest articol in cel mai potrivit moment. Sotul colora in weekend o carticica cu Elsa si a declarat ca il relaxeaza si ca ii place sa coloreze chestii migaloase. M-a amuzat atunci, apoi am aflat ca astfel de carti pt adulti chiar exista. Si, inspirata de articolul tau, am trecut la fapte. Mi-am comandat cartea asta: http://www.amazon.co.uk/Cats-designs–stress-Colouring-Mindfulness/dp/0600633004/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1453928706&sr=1-2&keywords=Colouring+for+mindfulness — se gaseste si pe site-urile romanesti, dar am zis sa nu fac reclama directa. Promit sa revin cu o parere.
Multumesc pentru recomandare, Madi. SI spor la colorat! 😀
Unde anume in mall ati gasit cartea? Oare pe cea de la Ioana o mai gasesc?
Pe cea de la Ioana am gazit-o la Carturesti Baneasa, iar Gradina Secreta am cumparat-o de la standul editurii Litera din Feeria. La Carturesti aveau mai multe carti de colorat. Am ales greu 🙂
[…] Un articol foarte bine documentat si argumentat legat de beneficiile coloratului, in cazul adultilor, am gasit aici. […]