În ultima lună de vacanță parcă am îmbătrănit ani. După două luni de pauză de școală, timp în care doar a citit, ne-am dat seama că Alex s-a deconectat cam mult de la ce a învățat, uitase lucruri elementare și-am zis să ne uităm pe propunerile de ”teme” de vacanță și să lucreze câte puțin săptămânile astea, ca să își intre încet, încet în ritm. Mamma mia, ce tragedie! 🙂
Am scos de la naftalină toate tehnicile la care ne-am putut gândi ca să îl încurajăm să lucreze concentrat, să termine repede și să scape. În multe zile a fost OK, mai ales dacă lucram careva dintre noi din camera lui. Dar au fost și zile în care am crezut că o vom lua razna. Am descoperit că Alex e în stare să se plângă mult și bine și să piardă astfel vremea (un timp pe care i-am spus că nu și-l va recupera) ca după ce se liniștește să termine treaba în 30 de minute. Ca să fie clar, nu vreau copil cu 10 pe linie, nu mă interesează notele, nu e despre asta. Nu e nici despre a face toate exercițiile recomandate pentru vacanță. Nu e despre teme. E vorba de auto-disciplină, de abilitatea de a se concentra, de a rămâne prezent, de a nu-și lăsa mintea să țeasă povești despre cât de nedreaptă e viața asta.
Îl înțeleg că nu îi plac temele. Nici nouă nu ne-au plăcut. Îl înțeleg că îi lipsesc colegii, că nici școala online din primăvară nu a fost ideală. Are nevoie de colectivul lui. Îi lipsesc copiii, învățătoarea și, în mare măsură, motivația.
5 exerciții simple de mindfulness pentru copiii
Știu sigur că nu e singurul copil care nu se dă în vânt după teme, așa că m-am gândit că poate e util să scriu despre ce ne-a ajutat pe noi să începem să lucrăm la puterea de concentrare și prezență.
Sunt tehnici care prin exersare – constant și pe termen lung – pot deveni un obicei care să le servească celor mici o viață întreagă.
1. Respirația conștientă – E poate cea mai simplă metodă prin care copiii să revină în prezent când mintea le fuge după cum are chef. Dacă reușesc să facă asta timp de 1 minut (adică 6-7 respirații) este deja un câștig. Ei pot învăța respirația profundă, abdominală stând întinși pe spate, cu mâna pe burtă ca să simtă cum urcă la inspirație și coboară când expiră. Inspiră cât de adânc pot, pe nas. Expiră lung, pe gură, ca și cum ar sufla printr-un pai. Acest exercițiu le calmează creierul și le ține mintea concentrată pe respirație. Dacă le e greu să rămână atenți, pot număra respirațiile.
2. Găsirea obiectelor de o anumită culoare din cameră – Ori de câte ori își dau seama că mintea lor nu mai stă la ce au de lucrat sau de citit, se pot uita repede în jurul lor, să identifice și să numere lucrurile albastre, de exemplu. Sau să găsească obiectele de o anumită formă geometrică.
3. Conectarea simțurilor- Un alt lucru care îi poate ajuta pe copii să revină în prezent este să se concentreze la ce înregistrează simțurile lor în acel moment: ce văd, ce aud, ce miros, ce ating etc.
4. Număratul invers din 5 în 5 – Număratul de la 1 la 10 poate fi ceva mult prea ușor pentru copiii cum e Alex (9 ani) și să nu aibă, deci, efectul dorit de ancorare în prezent. Dar dacă numără din 3 în 3, din 5 în 5, crescător sau descrescător e un pic mai complicat și le va cere un pic mai multe resurse.
5. Întreruperea impulsului de a se ridica de la birou – Nu vorbesc de situațiile când au o nevoie întemeiată, ci de acelea în care doar ce s-au așezat și își amintesc că au ceva ”important” de făcut, că le e foame, sete, etc. Când se ridică de la teme și conștientizează că au luat-o din loc, să se întoarcă la birou și să termine exercițiul, propoziția sau pagina. Ideea e de amânare a acestor impulsuri de a se ridica de la masa de lucru și de a se tot întrerupe.
Scopul acestor exerciții este de a-i învăța pe copii să își antreneze mintea să rămână prezentă, crescând astfel abilitatea lor de a se concentra, de a rămâne ei ”la volan”, nu mintea lor. Pe ea o pot lua pe scaunul din dreapta. 🙂
Apropo, și noi, ca adulți, putem să folosim aceste tehnici. 😉
Sper să vă fie de folos!
Să fie un an școlar bun!
Citește și:
Copiii au nevoie de adulți care să nu renunțe la ei
Exercițiu de recunoștință pentru copii
Cum pregătim copiii pentru tranziția grădiniță-școală
Gânduri la încheierea primului an de școală în sistemul de stat
Un altfel de back to school
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply