”Azi sunt recunoscătoare pentru că am putut face o investiție în Soul Bloom pe care acum 6 luni nu mi-o permiteam, pentru drumul spre casă de la after schol și conversația faină cu Alex, pentru orele de liniște în care am putut să lucrez și pentru joaca din seara asta cu copiii.”
Astea sunt gândurile pe care le-am scris în seara asta în jurnalul meu de recunoștință.
Exercițiul celor 100 de zile de recunoștință a făcut înconjurul internetului, iar eu sunt recunoscătoare pentru asta pentru că e un obicei atât de valoros dar care nu ne costă nimic.
Obiceiul ăsta nu schimbă vieți prin magie, ci schimbă lentila prin care privim lumea, ne învață să apreciem lucrurile despre care credem că ne sunt garantate cumva, ne ajută să fim mai puțin stresați, să privim lucrurile în perspectivă, să evidențiem ce e bun (că la a sublinia ce e rău ne pricepem oricum), să ne bucurăm mai mult și să fim mai conștienți.
Exercițiu de recunoștință pentru copii – Tips & tricks
Să nu pierdeți din vedere că activitatea asta e despre apropiere, conectare, apreciere, bucurie, calm și deschidere și că aveți de-a face cu niște copii. 🙂
- Alegeți un moment al zilei în care copilul e liniștit și are chef de vorbă. În funcție de vârstă, de personalitatea lui, de program și rutină puteți face exercițiul în orice parte a zilei există disponibilitate pentru asta. Pentru noi funcționează seara la culcare.
- Puteți începe voi și să alegeți 3 lucruri din ziua respectivă pentru care sunteți recunoscători și apoi să îl invitați și pe cel mic să se gândească la motivele lui bucurie. Poate le e mai simplu să se gândească la bucurie, la ce i-a făcut să zâmbească, să se simtă bine decât la cuvântul ”recunoștință”.
- Ajutați-i să găsească lucruri care nu costă. Asta îi vă ajuta să rămână ancorați într-un port sigur într-o eră a consumerismului.
- Nu forțați nota. Dacă vor simți să contribuie o vor face. Asta nu vă oprește pe voi din a împărtăși ce v-a făcut să fiți recunoscători. În timp, când vor înțelege cum funcționează, că e ceva ce vouă vă face bine și că nu trebuie să caute lucruri mărețe sau complicate, vor intra în joc.
- Decideți împreună perioada, respectiv de câte ori veți face exercițiul într-o săptămână. Implicați-i activ în experiență.
- Puteți încerca să faceți bilețele cu ”persoane”, ”întâmplări”, ”locuri”, ”mâncare”, ”orice” pe care să le puneți într-un borcan de unde extrageți câte unul pe rând. La noi funcționează cel mai bine conversația liberă.
Exercițiul de recunoștință nu e doar încă o activitate sau încă un joc de adăgat la listă, ci o experiență pe care să o creați împreună și care să devină un obicei sănătos, un stil de viață pentru copii când vor fi mari.
Recunoștința poate deveni un partener important de drum pentru copii și voi nu doar că îi puteți ajuta cu asta, dar vă veți bucura la rândul vostru de magia exercițiului.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Mâncare bio pentru corp, dar junk food pentru minte și suflet
Copilul imită ceea ce părintele face
Concluziile mele după 100 de zile de recunoștință
Exercițiu de recunoștință
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Cea mai frumoasa clipa de recunostinta mi-a formulat-o baiatul meu intr-o dimineata : ,,ce frumos e la noi in casa cu muzica si ou fiert!” :))))
Micile bucurii. <3
M-a suprins al meu copil intr-una din zile cand era in camera lui si s-a uitat la mine cu drag si mi-a spus : mamiii, uite ce camera frumoasa am eu, am si ceas, am si jucarii si o canapea. Vezi ce frumos e? Si eu ma uitam la camaruta aia mica si nu vedeam decat detaliile urate – peretii strambi, parchetul umflat, mobila veche si compusa din mai multe corpuri diferite. Momentele astea sunt atat de faine si imi bucura inima enorm, trebuie doar sa le vad.
Câtă înțelepciune! 🙂 Sunt tare faini copiii ăștia…