Oricât am pregăti copilul mai mare pentru venirea pe lume a noului bebeluș universul lor se va da peste cap. La fel și al nostru, al părinților. Alex și-a dorit foarte tare să aibă o surioară și o iubește, râd împreună de se prăpădesc și totuși, uneori, are momente în care aș putea să jur că o cicălește doar ca să ne enerveze pe noi și să strârnească reacții din partea noastră.
Încheiem azi în note optimiste o săptămână grea, o săptămână în care seara am fost singură cu copiii. Eu obosită și încercând să țin pasul cu ei, cu casa, cu blogul, ei supărați pe alocuri că nu le-am răspuns din prima la solicitări. Am și dat-o în bară de câteva ori cu Alex, ne-am certat, ne-am împăcat, am explicat, ne-am ascultat și am mers mai departe.
Marți seara stăteam în bucătărie cu amândoi. O ajutam pe Sara să mănânce în timp ce Alex se bucura de cele 20 de minute de joacă pe tabletă.
– Puiule, mai ai 3 minute. Te pregătești să închizi, da?
– Ooofff. Biiine, îmi spune el deloc fericit, termin tura asta și închid.
Trec vreo 2 minute când îl aud scoțând arsenalul de cuvinte urâte învățate pe la grădiniță.
– Mami, m-au întrecut și am fost eliminat din cursă. Mai joc o tură că vreau să câștig.
Ăsta a fost momentul în care am lăsat-o pe Sara să își vadă de castronul aproape gol și mi-am îndreptat atenția către Alex. I-am spus că nu îl mai las să joace încă o tură, el și-a dat ochii peste cap, a scos limba la mine și m-a informat că nu trebuie să facă ce îi spun eu. În sinea mea începeam să fierb și știam că răbdarea mea mai atârna doar de un fir subțire de ață.
Limita trebuia pusă, iar eu trebuia să mă abțin de la a striga. Îmi spuneam în minte că nu e o urgență, am tras aer adânc în piept și am întins mâna. Mi-a dat tableta și în secunda următoare a început furtuna de injurii la adresa mea. A fugit în sufragerie zicând că dacă nu poate sta la tabletă își pornește televizorul. Știam deja că are o suferință acolo, o durere pe care încerca să o ascundă sub preș refugiindu-se în tehnologie. Trebuia să rămân calmă. Alex avea nevoie de mine. Am pus-o pe Sara pe jos în speranța că își va găsi de lucru și am mers după el.
A început să plângă abia când i-am luat telecomanda. Stătea pe jos, plângea și îmi tot spunea că sunt o mamă rea. Fiecare cuvânt era o palmă pentru mine, dar acum nu era cazul să mă oftic. M-am așezat lângă el și m-a respins.
– Văd că ești trist și aș vrea să te ajut. Plângi cât simți că ai nevoie, eu rămân aici. Și dacă o să vrei te voi lua în brațe.
Cum Sara se juca liniștită ceva mai încolo, am stat și l-am așteptat. Și-am tot așteptat mușcându-mp de limbă ca să nu îl grăbesc să termine odată… Tocmai când începuse să se liniștească și să se apropie de mine Sara a venit să îmi dea o jucărie, iar Alex a răbufnit:
– Pleacă de aici Sara nesuferită! Nu vezi că mami stă cu mine acum?
Parcă înțelegând că e cazul să ne lase puțin, pitica și-a luat jucăria și a plecat să dea jos rufele de pe uscător. Alex suspina cu bărbia în piept.
– Ești trist că mami nu mai stă la fel de mult cu tine ca atunci când nu o aveam pe Sara, așa-i?
– Da!
– Ți-e dor să stai cu mami și vrei să petrecem mai mult timp împreună, doar noi doi.
– Da! Vreai să stau numai eu cu tine!
Și uite-așa, după 10 minute care mi s-au părut o eternitate, am ajuns la problema reală care nu avea nici cea mai mică legătură cu jocul de pe tabletă sau cu tura pierdută.
De atunci, am făcut un efort mai mare de a fi cu el. Am fost să îl iau eu de la grădiniță la prânz, am ieșit la plimbare în doi, am acceptat invitația de a juca Monopoly de oameni mari, deși pe cât de tare mi-a plăcut să joc odata, pe atât de puțină răbdare mai am acum pentru el, m-am uitat cu el la desene pe care le știam deja pe de rost și ne-am luat intervale scurte de timp în care ne-am închis la el în cameră și ne-am jucat ce își dorea chiar dacă aveam o tonă de treabă de făcut.
Ce pot eu să spun după mai bine de un an de viață în patru este să vă pregătiți bine. Oricât de tare și-ar dori copilul mai mare un frate sau o soră mai devreme sau mai târziu vor apărea și consecințele ”stricării” echilibrului inițial. Unii copii se manifestă mai vocal și mai vizibil decât alții. Aveți răbdare cu ei. Nu sunt răi, obraznici sau neascultători de dragul de a vă scoate din pepeni. Toate comportamentele astea vin din suferința lor, din dorința de a primi atenție ca altă dată, de a ști că sunt iubiți, că nu și-au pierdut locul în inimile voastre, că sunt acceptați și importanți pentru voi. Ascultați-i și o să vă spună.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
De vorbă cu Laura Markham: Suferința fratelui mai mare
Scrisoare către al doilea copil
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
9 Comments
Ai descris o situatie atat de tipica, de grea si atat de frumos se termina ❤️❤️ Esti o minunata sursa de inspiratie, calm si frumos:* inca nu au inceput rabufnirile serioase la noi, dar le astept:) articolele tale sunt o lectie buna!
1. Poate doar voia mai mult timp pe tableta…. prea despicam firul in 4. Ei testeaza limitele indiferent cata atentie le.ai da. Ar face la fel si daca ar fi singur la parinti. Nu trebuie sa fie neaparat un sentiment ascuns
2. Mi se pare ca i-ai formulat tu o propozitie si el a zis ‘da’… este presupunerea ta de ce se comporta asa. Daca presupunerea ta e incorecta si tocmai i-ai sugerat ce sa simta?
Mentionez ca sunt in cunostinta de cauza. Am 2 baieti de 4 ani si 2 ani.
Mulțumesc pentru comentariu, Mihaela. Articolul descrie un episod punctual, înțeleg de ce ți se poate părea așa. Știam însă sigur, la fel cum știi și tu când vine vorba de copiii tăi, că aveam dreptate.
o prietenă mi-a zis că și-a găsit cel de-al doilea copil plângând. copil de 4 ani. îl anunțase că se va mai naște un frățior. crezuse că se va bucura pentru că n-o să mai fie el cel mic și nepriceput, că e altul care nu poate face lucruri și el poate face și are și el pe cine învăța… l-a întrebat: de ce plângi?
da, sigur, să mai vină un frate ca să fie încă unul cu care să împart averea.
acum, 🙂 ei erau bogați și auzea tot timpul în casă discuții de acest fel, din neam, din străbuni, chiar. la 4 ani, nimeni nu se ferea de el. și el imediat a înțeles, chiar lucrurile astea așa de sofisticate.
cu atât mai mult chestii care țin de emoții… îmi amintesc de fiul meu care, fiind cu 7 ani mai mare decât nepoata mea, nu mai putea fi luat în brațe și făcut *mingiuță*, când ea devenise jucăria neamului. și el plângea și venea să fie tratat tot ca ea… dar te durea spatele dacă făceai asta cu el… 🙂
iar el suferea…
sunt situații delicate pe care tre să le tratezi cu atenție.
Am citit plangand. Parca ai vorbit despre copiii mei, citeam Alex si vedeam Denis. Sara nesuferita este si Bianca nesuferita uneori, desi asa cum spui si tu ei isi iubesc surioarele, se joaca, etc.
Te admir pentru rabdare, Cristina!
În momentul ăla m-am admirat și eu. Din păcate nu îmi iese mereu. Soră mai mare fiind la rândul meu, îi spun mai des decât mi-aș dori că el e cel mai mare și că ar trebui să știe mai bine…
O situatie fericita cand ai cu cine sa il/o lasi pe cel/cea mica si sa petreci timp doar cu cel mare, dar oare cum as putea gestiona eu aceasta situatie fara ajutor din exterior, cand cel mic are un anisor si cel mare sase ani. Intr-adevar il iubeste, il adora insa cum nu sunt langa ei il enerveaza si il face sa tipe.
Desi i-am explicat de atatea ori ca daca bebe este lasat sa doarma mai mult si nu il trezim, avem mai mult timp pt noi, i-am explicat ca daca il lasa sa se joace cuminte(am noroc in sensul asta si daca este lasat se joaca singur si cate o ora) si nu il supara am si eu timp sa imi fac treburile prin casa si apoi sa stau cu ei amandoi…nimic nu are efect, cum ies din camera merge sa ii ia jucaria celui mic din mana sa vada cu ce se joaca bebe de e atat de interesant (desi casa e plina de jucarii) ,cum adoarme bebe se gaseste sa faca turnuri din lego si apoi cu zgomot sa le doboare…si cand mai si alaptezi copilul cel mic si adoarme doar la san, timpul pentru cel mare dispare considerabil.
Stiu ca il doare, imi spune adesea ca ce bine era pana sa vina bebe cand stateam doar cu el in brate…ii e dor de mine, are momente cand imi aduce lacrimi in ochi spunandu-mi”mami, dar cum sa fac sa nu mai fiu asa rau, ca eu nu vreau sa fiu rau ?” 🙁 Dar efectiv nu gasesc nici o solutie decat sa astept sa treaca timpul ca cel mic sa nu mai fie atat de dependent de mine.Imi este teama insa …sa nu fie tarziu pentru cel mare cand se va intampla acest lucru…prea tarziu 🙁
Și dacă primul copil al familiei nu este al tău, dar al doilea, da? Ideal ar fi ca dragostea sa fie identica, dar dacă nu o simți mereu așa?
Eu cred că nu e realist să ne propunem să oferim dragoste identică. În sensul că fiecare copil are nevoie să fie iubit pe ”limba” lui. Pentru unii iubirea vine din gesturi, pentru alții din timpul petrecut împreună, alții preferă atingerile… Mie mi-a fost de folos cartea ”Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor”: http://www.elefant.ro/carti/carte/parenting-si-familie/relatii-de-familie-si-sanatate/cele-cinci-limbaje-de-iubire-ale-copiilor-114940.html