Până la vacanța de vară și căutarea after school-ului potrivit la care micii școlari să se simtă bine și să înflorească nu mai e foarte mult. Interviul de azi vine în ajutorul părinților în căutarea unui before și/sau after school pentru copiii lor.
Pe Alina Constantin am cunoscut-o când căutam grădinița potrivită pentru Alex. Ea coordona activitatea grădiniței pe care am ales-o. Anii au zburat repede și în curând ne-am revăzut în curtea școlii unde ambii noștri copii învață. Abia la o ședință de yoga părinte-copil am descoperit că între timp ea pusese pe picioare Elite Concept Learning Before&Afterschool. Alina are o experineță de 15 ani în domeniul educației așa că am întrebat-o despre cum vede ea conceptul de after school și despre ce ar trebui să urmărească părinții atunci când caută unul. Sper să vă fie de folos!
Alina, povestește-ne puțin despre tine și despre cum ai ajuns antreprenor în domeniul educației.
Sunt mămica unui băieţel simpatic de 7 ani – inspiraţia mea în proiectul Elite. Îmi plac mult copiii, de la ei mă încarc zi de zi cu tot ce este mai frumos. Îmi place să citesc, să călătoresc, să gătesc, să mă bucur alături de familia mea, acesta din urmă fiind motivul pentru care am ajuns astăzi antreprenor.
Sunt absolventă a Liceului Pedagogic şi a Facultăţii de Psihologie – Sociologie, cu o experienţă în domeniul educaţiei de 15 ani. Am lucrat mai întâi ca educatoare atât în sistemul de stat, cât şi privat, apoi m-am ocupat de coordonarea activităţii unei grădiniţe private.
Visul de a avea un centru educaţional, în care copiii să se simtă ca acasă, îl am de mult, însă nu am avut curaj. Sau aşa a fost să fie…
În urmă cu doi ani, trecând printr-o problemă de sănătate destul de serioasă, am zis că este momentul unei schimbări şi uşor, uşor a luat naştere acest proiect frumos – Elite Concept Learning Before&Afterschool, bineînţeles cu sprijinul familiei şi prietenilor.
Ai deschis un before & after school în nordul Bucureștiului. Știai cum vrei să arate spațiul? Cât a durat să găsești casa perfectă?
Casa am găsit-o destul de repede. Mai vizitasem două înainte, însă nu erau ce trebuia. Când am intrat în curtea unde este acum after school-ul am zis ”Aici este!”. Era exact ce îmi doream: curte spaţioasă, plină de verdeaţă, potrivită activităţilor recreative; săli de clasă luminoase; o sală mare de relaxare (deja îmi imaginam cum se relaxează copilaşii acolo, citind o carte; bucătărie aranjată cu bun gust, unde ne simţim ca în familie; sală de joacă foarte spaţioasă la etaj; băile moderne şi foarte curate; terasa primitoare unde copiii adoră să servescă masa sau să îşi facă temele. Este o casă frumoasă care emană energie pozitivă. Într-adevăr perfectă!
Ce înseamnă pentru tine un after school unde copiii să se simtă bine și să înflorească?
Când copiii se joacă, aleargă bucuroşi prin curte, mă întreabă imediat ce sosesc de la şcoală ce facem azi, dacă putem efectua temele afară, cu ce sunt responsabili azi etc., iar seara la plecare se lasă greu convinşi de către părinţi este evident că sunt în largul lor şi vin cu plăcere la after.
Chiar de curând o fetiţă de clasa a IV-a mi-a spus: ”Alina, eu îi voi spune mamei mele să vin şi la anul la after, chiar dacă voi fi în clasa a V-a. Îmi doresc să vin, nu vreau să pierd distracţia de aici”.
Ne dorim să înflorim cu copii fericiţi care petrec la noi timp de calitate.
Care sunt valorile Elite Concept Learning?
Valorile Elite Concept Learning sunt: încredere, conectare, sentimentul copilului că e valoros.
Cum alegi cadrele didactice cu care colaborezi?
Pentru mine este important ca pe lângă studii şi experienţă, cadrele didactice să fie iubitoare, calde, creative şi să empatizeze cu copiii.
Având în spate ani buni de experienţă educaţională, intrând în contact cu părinţi, bunici, dascăli, am constatat cât de uşor empatizez cu ei, având aceeaşi pasiune: iubirea faţă de copii. Dacă ”iubirea” este un cuvânt mare când îl pui alături de o profesie, acesta este clar vizibil şi uşor de recunoscut.
Câți copii sunt acum la Elite? Există un număr maxim de care ții cont?
Acum la Elite sunt 17 copii. Numărul maxim este de 12-15 copii/grupă.
Cum arată o zi obișnuită a copiilor la before/after school? Ce le place cel mai mult?
O zi la Elite este plină de energie, voie bună, activităţi interesante şi dorinţă de studiu.
Ne începem ziua cu activităţi recreative în curte şi povestim cum ne-am simţit la şcoală, ce club ne dorim sa desfăşurăm, dacă suntem bucuroşi şi de ce, dacă suntem trişti şi de ce sau ce putem face ca să ne înveselim. S-a format un grup foarte frumos, se ajută între ei, se încurajează…suntem o echipă cum spune draga mea, Ilinca.
Urmează masa de prânz, unde râdem, glumim.
Apoi ne pregătim de studiu, timpul dedicat acestuia este de maxim 2 h. Dacă simt nevoia, copiii pot lua o pauză de la teme/studiu suplimetar şi merg în sala de relaxare.
În intervalul 16:00 – 18:00 desfăşurăm activităţi sportive în curte sau în interior; cluburi cum ar fi: “Sănătate şi mişcare!”, “ Protejăm şi reciclăm!”, “ Experimente cu reacţie şi distracţie”, clubul de lectură; ateliere: de gătit, de creaţie.
Bineînţeles că nu uităm să trecem pe la tabloul responsabilităţilor (îi încântă maxim, fie că sunt responsabili cu strânsul jucăriilor, fie ajutor la masă, udatul florilor etc.) şi pe la copacul aprecierilor, unde ne bucurăm dacă am primit un mesaj de mulţumire sau lăsăm noi o bucurie pentru un coleg.
Cel mai mult le place să se joace, să servească masa şi să facă teme în curte, iar atelierul lor preferat este cel de gătit.
Dar ție ce îți place cel mai mult în activitatea ta de acum?
Cel mai mult îmi place să mă joc cu copiii, să îi ascult, să îi văd râzând în hohote, bucuroşi şi nerădători să afle programul zilei. Îmi place să vin în fiecare zi cu ceva nou, le pregătesc cu drag şi cu suflet cele mai frumoase activităţi.
Nu mai e mult până la vacanța de vară și cred că părinții au început căutările de after school pentru toamnă deja. Având în vedere experiența ta, la ce ar trebui să fie atenți părinții când caută after school-ul potrivit pentru copiii lor? Care crezi tu că sunt cele mai importante 3 criterii?
Eu cred ca orice părinte ar trebui să fie atent la următoarele: locaţia (săli luminoase, amenajarea spaţiului, curăţenie, curte spaţioasă), numărul de copii din grupă, cadrele didactice calificate şi dedicate, apropiate de copii, activităţile zilnice.
Cele mai importante 3 criterii sunt:
- numărul limitat de copii în grupă;
- petrecerea unui timp de calitate alături de un cadru didactic apropiat de copii, care ştie să-i asculte;
- desfăşurarea a cât mai multor activităţi şi jocuri in aer liber.
Unde găsim mai multe informații despre activitatea voastră?
Momentan ne găsiţi pe pagina noastră de Facebook. În curând vom avea şi site.
Foto: Alina Constantin
Citește și:
5 mesaje pentru părinții de copii școlari
Prima zi din cei 13 ani de școală
Cum pregătim copiii pentru tranziția grădiniță-școală
Gânduri la încheierea primului an de școală în sistemul de stat
Copiii au nevoie de adulți care să nu renunțe la ei
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply