Ați calculat vreodată cât timp petreceți cu copiii voștri într-o zi? Poate o ora înainte de serviciu, încă vreo 2-3 seara după serviciu și, probabil, ceva mai mult în zilele de weekend. Și în orele astea trebuie să încapă și pregătirile – spălat, îmbrăcat – gătitul, mâncatul, cumpărăturile și curațenia, dar și întâlnirile cu prietenii poate.
Realitatea e că timpul petrecut cu copiii e prea puțin și că fiecare dintre noi se străduiește să împace joaca și activitățile cu cei mici cu toate celelalte treburi care așteaptă să fie rezolvate mai devreme sau mai târziu.
Eu cred foarte tare în ideea că felul în care îți petreci dimineața îți influentează puternic dispoziția și tonusul pentru tot restul zilei și mai cred și că fiecare dintre noi e singurul responsabil pentru felul în care alege să reacționeze la ce se întâmplă în jurul său.
Acum câteva săptămâni vă invitam să deveniți ambasadori ai dimineților cu zâmbet și să ne povestiți care sunt rețetele voastre pentru dimineți cu zâmbet – trucuri, jocuri, activități – cu scopul de a le pune la un loc într-un ghid care să devină sursă de inspirație pentru părinții care au nevoie.
Mă bucur să vă prezint mai jos rezultatul contribuțiilor cititorilor blogului și prima ediție a ghidului “Dimineți cu zâmbet”.
Ghidul dimineților cu zâmbet
Trezește-te! Spală-te! Mănâncă! Îmbracă-te! Încalță-te! Lasă jucăriile! Mișcă-te mai repede că întârziem! – sunt doar câteva dintre comenzile lucrurile pe care copiii le aud în fiecare dimineață înainte de a pleca la gradiniță sau la școală. Trebuie să recunoaștem că, deși nevoia de a ajunge la timp la serviciu este una legitima și de înțeles, ceea ce aud copiii în puținul timp petrecut cu noi dimineața nu e tocmai încurajator și nici foarte energizant.
Cum ar fi ca într-o dimineață să alegem să schimbam macazul și să înlocuim comenzile de mai sus cu invitații la cooperare și cu activități, tonul serios cu unul jucăuș, postura rigidă de părinte autoritar cu una lejera și prietenoasă? Nu numai ca nu am avea nimic de pierdut, dar ne-am și despărți cu suficientă energie și cu rezervoarele emoționale suficient de pline să ne țină până ne revedem seara.
Nu lăsați pe dimineață ce puteți face seara
Și dacă tot am vorbit de seară, foarte mulți dintre cei care au dat curs invitației de a fi ambasadori ai dimineților cu zâmbet au povestit că ei pregătesc terenul încă din seara precedentă. Cum puteți pregăti dimineața bună încă de cu seară?
- Pregătiți tot ce se poate pregăti – Hainele și ghiozdanul ar trebui să fie gata și să nu vă fure din timpul de dimineață. În funcție de vârsta copiilor puteți să vă ocupați voi de treburile astea, să le faceți împreună cu cei mici sau să îi lăsați pe ei să le pregătească singuri hrănindu-le astfel nevoile de autonomie și competență.
- Ajutați-i pe copii să se culce devreme – Cu cât mai devreme se culcă, cu atât mai bine. O oră potrivită de culcare îi va ajuta pe cei mici să se odihnească bine, să crească și să se trezească mai ușor și mai bine dispuși. Stabilirea unei rutine de seară v-ar putea fi de folos.
- Stați la povești – Povestea de seară poate fi uneori înlocuită cu conversații despre…orice. Poate vor să vorbească despre ceva anume, poate vor pur și simplu să stea de vorbă cu voi. Deseori ăsta e un moment bun pentru a povesti despre cum a fost la gradiniță sau școală, despre ce (nu) le-a plăcut, dar și pentru a se descărca de toate emoțiile adunate peste zi. Mai puteți profita de moment și pentru a afla cum le-ar plăcea să fie treziți, ce le-ar plăcea să mănânce la micul dejun și să economisiți astfel timp dimineața.
- Pregătiți-le mici surprize frumoase – Un bilețel cu un mesaj numai pentru ei, o vânătoare de comori, o masă aranjată special pentru ei sau poate un bilețel special ascuns în ghiozdanele micilor școlari pot însenina rapid ziua copiilor.
10 trucuri pentru dimineți vesele și blânde
Uneori, diferența dintre diminețile blânde și senine și cele negre de supărare stă în micile detalii, în lucruri mărunte și înțelepte. Ce ați putea face diferit ca să aveți dimineți mai plăcute?
- Treziți-vă suficient de devreme – Veți avea astfel timp pentru joacă, timp pentru eventualele crize de plâns, pentru a sta împreună și ca să nu fie nevoie să îi grăbiți. Ideal ar fi ca voi să vă treziți înaintea copiilor și să fiți aproape gata de plecare când îi treziți pe ei.
- Încercați să îi treziți în fiecare dimineață într-un alt fel – Așa cum spune și Mirela Retegan, Antrenorul părinților, copiii vor fi nerăbdători să vadă ce idei ne mai vin.
- Luați-vă porția de mângâieri și pupici – Mulți părinți au pus pe loc fruntaș în listele lor de trucuri “drăgălitul” de dimineață. Îi puteți implica și pe frații mai mici dacă sunt acceptați în patul copilului mai mare.
- “Invitați” câte o jucărie de pluș să ia micul dejun cu voi – Plușurile pot face minuni când vine vorba de buna dispoziție a copiilor și de felul în care cooperează. Dacă vă împrumutați vocea jucăriei creați loc unor dialoguri interesante.
- Luați micul dejun împreună – Orice ocazie de a lua masa în familie e mai mult decât bine venită.
- Asigurați-vă că au timp pentru ceea ce le place – Pentru unii copii asta poate însemna să se joace cu Lego, pentru alții un desen animat preferat sau poate desenat sau cântat. Includeți în planul de dimineață și 10-20 de minute pentru asta.
- Încercați să hrăniți cele 3 nevoi psihologice ale copiilor – Lăsați-i să aleagă (haine/pantofi/jucărie/joc) ca să răspundeți nevoii lor de autonomie, ascultați-i și acordați-le timp și contact vizual pentru a satisface nevoia de relaționare și lăsați-i să facă singuri ceea ce pot face singuri pentru a hrăni nevoia de competență.
- Respectați-le tabieturile – Copiii au și ei obiceiuri și deseori lucrurile trebuie să se întâmple într-un anumit fel – poate trebuie trezit neapărat de mama sau are tabieturi la masă. Țineți cont de ele. Pentru ei sunt importante așa cum și ale voastre sunt importante pentru voi.
- Stabiliți ce veți face seara împreună – Despărțirea poate fi mai ușoara și timpul va trece mai repede dacă vă faceți un plan pentru când vă veți revedea.
- Alegeți-vă cu grijă bătăliile – Nu are rost să vă certați cu copiii doar pentru că ei vor să ducă umbrela cu ei deși nu s-a anunțat ploaie pentru că vor să se încalțe cu cizmele de cauciuc, etc.
Idei de jocuri și activități
Diminețile cu joacă sau diverse activități făcute împreună au șanse mari să se termine cu zâmbete și despărțiri mai ușoare, fie că sunt pentru acasă sau pentru drum. Nu mai știți ce sa inventați?
- Începeți o bătaie cu perne – Puține lucruri energizează și amuză mai bine decât o bătaie cu perne mai ales dacă cei mici caștigă.
- Faceți o sesiune de gâdilat – Deși adulților nu le place în mod deosebit să fie gâdilați, copiii cer deseori acest “tratament” chiar și în mod repetat.
- Surprindeți-l cu jocuri de rol cu plușuri – Copiilor o să le placă mult, mai ales dacă voi sunteți cei care inițiați joaca.
- Faceți concursuri – Pentru copiii puțin mai mari concursurile și alte provocări similare (ex: “Crezi că te poți îmbrăca până număr la 10?”) pot face minuni când vine vorba de spălat, îmbrăcat, încălțat, etc. Dacă reușiți să vă prefaceți că sunteți stângaci și că nimic nu vă iese, cu atât mai amuzant va fi pentru ei.
- Inventați cântece – Un cântec inventat pe loc, cu versuri amuzante vă poate ajuta să obțineți cooperarea copiilor la spălat sau îmbrăcat.
- Pregătiți micul dejun împreună – Dacă timpul vă permite și dacă lor le face plăcere de regulă să vă ajute în bucătărie puteți pregăti masa împreună. Puteți inventa jocuri de genul “Rețeta uitată” sau “Bucătarul Habarnam”, în care vă prefaceți că ați uitat rețeta sau că nu ați mai gătit niciodată, numiți ingredientele greșit, folosiți ustensilele necorespunzătoare și lăsați-l pe el să fie bucătar șef sau să vă corecteze/îndrume.
- Jucați-vă chiar și în trafic – Fie că sunteți în mașină, mergeți pe jos sau cu mijloacele de transort în comun puteți alege jocuri simple care să vă facă drumul mai plăcut. Idei multe de jocuri puteți găsi aici, dar vă recomand să încercați și CD-ul “Jocuri de jucat în trafic“.
- Faceți un exercitiu de recunoștință – Dacă aveți copii mai mari, puteți profita de drumul spre gradiniță sau școală ca să numiți fiecare câteva din lucrurile pentru care sunteți recunoscători în ziua respectivă. E o bună modalitate de a deprinde un obicei sănătos care energizează și reduce stresul.
- Jucați-vă orice joc propun sau inventează copiii – Atâta timp cât nu durează foarte mult vă recomand să dați curs oricărei invitații la orice joc propus de ei și dați-le șansa să fie ei factorii de decizie.
Despărțirea la grădiniță
Pentru cei mai mici dintre copii despărțirea de părinți la grădiniță este poate cel mai dificil moment al dimineții. Ce ați putea face ca să le fie măcar puțin mai ușor?
- Stați cu ei până se liniștesc și sunt pregătiți pentru despărțire – Ideal ar fi să adăugați la programul de dimineață și puțin timp în plus ca să puteți sta cu ei la grădinitță dacă plâng sau mai au nevoie de voi, iar dacă e prima dată când merg la grădiniță acomodarea ar trebui făcuta treptat. E în regulă să plângă, ascultați-i, țineți-i în brațe și încercați să le vorbiți pe un ton cât mai pozitiv.
- Lăsați-i să își ia o jucăarie cu ei – În marea majoritate a grădinițelor jucăria va trebui lăsata în dulap, însă pentru mulți copii faptul că știu că jucăria e acolo, aproape, înseamnă siguranță. Ca alternativă, puteți înlocui jucăria cu o haină preferată pe care să o poarte.
- Vorbiți despre ce veți face seara când vă veți revedea – Vor trece poate mai ușor peste orele când sunteți separați și se vor gândi cu nerăbdare la momentul în care vă veți întâlni și la planul pe care vi l-ați făcut.
- Faceți schimb de pupici la pachet – Nici nu știți cât de liniștitor poate fi gândul că au prin buzunare, bine ascunși, niște pupici speciali pe care îi pot folosi când li se face dor. E valabil și pentru voi. 🙂
La final de ghid vă încurajez să încercați cât mai multe dintre ideile de mai sus și să vedeți care dintre ele funcționează și pentru familiile voastre, să le testați pe rând pe cele care v-au atras atenția și să nu renunțați dacă ceva nu vă iese din prima. Cred că e important să treceți totul prin filtru vostru și să adaptați ideile din ghid vârstei copiilor voștri, temperamentului lor și al vostru, dar și regulilor casei și mai ales să țineți cont de dispoziția copiilor în fiecare dimineață.
M-aș bucura nespus să aud poveștile voastre de succes după ce testați ideile, dar și noi soluții pentru dimineți blânde pe care le găsiți.
Între timp, vă rog să dați articolul mai departe, să ajungă ghidul în cât mai multe case unde e nevoie de el.
Ghidul poate fi descărcat în format .pdf aici.
Dimineți cu zâmbet vă doresc!
***
Mulțumiri
La final, vreau neapărat să le mulțumesc tuturor mamelor care m-au ajutat în construirea acestui ghid și care au acceptat invitația de a împărtăși micile lor trucuri, secrete sau obiceiuri sănătoase pentru dimineți cu zâmbet. Mulți părinți și copii vor avea șanse la un start mai bun în fiecare zi datorită vouă!
Sursa foto: aici
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
13 Comments
În fiecare dimineata, dupa ce se trezeste Broscutul, mai petrecem câteva minute printre vise si perne, eu îl pup pe gene si el râde adormit, îl lipesc de mine si el se lasa lipit, uneori mai adormim o tura si e ca si când am visa împreuna… eu ca mai dorm vreo saptamâna, el – la o lume fara morcovi si dovlecel 😉
Suna frumos inceputul vostru de dimineata, dar ce bine suna visul tau… :)) Cat despre morcovi si dovlecei…in vreo 2 saptamani incepem si noi. 😀
Foarte frumos, chiar utile sfaturile, merg si pentru copii mai mari, intotdeauna!
Noi trebuie sa ii multumim motanului ca ii face diminetile lui Albert mai frumoase. Asadar, daca aveti animale de companie, nu ezitati sa le implicati in procesul de trezire a puiului de om.
Lui Albert ii place sa deschidem usor usa camerei si sa il lasam pe Batman (da, asa ne-am numit motanul) sa se cuibareasca langa el in pat, in toata pufosenia si dragalasenia lui. Ii e bine sa il simta cum se lipeste de el si cum toarce multumit. Atunci, se trezeste zâmbind si cu chef de spalat si îmbracat singur.
De asemenea, din dorinta de a petrece cat mai mult timp impreuna, alegem sa il ducem noi la scoala, desi varianta transportului ar fi mult mai comoda. Dar ora aceea petrecuta pe drum e minunata pentru a-ti asculta pur si simplu copilul si a afla cate in luna si în stele de la el.
Cat despre diminetile cu bebe Aris (de acum e baietel, dar mami tot bebelus il vede), sunt obligatoriu cu zâmbete daca se trezeste langa mine. Simpla mea prezenta il linisteste si il multumeste. Ii e suficienta sa isi înceapa ziua bine si s-o continue la fel. Tot lipit de mine. 🙂
[…] Am citit cu mare drag si am participat cu un mic sfat la campania lansata de Cristina Otel, Dimineti cu zâmbet. Cristina a strâns câteva sfaturi despre cum putem pregtti copiii pentru gradinita sau scoala si cum putem face diminetile mai frumoase, prin câteva gesturi simple. Puteti citi aici Ghidul diminetilor cu zâmbet! […]
Și noi avem dimineți frumoase! Încet, încet am creat o rutină. Ne îmbrățișăm și ne pupăm, toți trei. Apoi ea se spală pe dinți cu tati în timp ce eu mai prind 5 – 10 minute de somn. Pregătim micul dejun împreună, sau doar ei doi. Recunosc că nu-s matinală, așa că mă las răsfățată de ai mei. Îmi face cafeaua și este tare bucuroasă. A primit training zilnic de la tati de pe la 6 luni. Acum, la 16 luni, deja știe cum merge mașina de făcut cafea. Îl ajută pe tati să-și facă spuma de lapte pentru cafea și-și pun unul altuia spumă pe nas în hohote de râs. Luăm loc la masă și servim micul dejun. Apoi facem duș. Ne îmbrăcăm. Tati pleacă la birou, iar noi începem o nouă zi de joacă!
rutina face minuni si la noi. Pregatesc hainele si incaltamintea din timp (daca avem prea multe ne da batai de cap, dar daca pregatim de duminica cateva randuri, m-am scos pentru cateva dimineti).
Ramane acel spalat pe dinti si pieptanatul…cah …..
:)) Sper să găsești o idee salvatoare în ghid.
Foarte frumos articol, felicitări pentru inițiativă. Prima dată când mi-a încolțit în minte gândul antreprenoriatului a fost într-o dimineață când n-am avut timp de “iubire” cu fi-miu. Ne-am trezit amàndoi târziu, planetele nu s-au aliniat, el trebuia să fie la școală, eu la muncă, și de aici circul.
Mulțumesc pentru idei, pe o parte le practicăm deja, altele sunt extrem de bine venite ca să mai variem.
E greu să-ți ai zen-ul în frâu zilnic, dar cred că ce va conta este timpul petrecut cu ei, nu de câte ori am fost punctuală la birou
Ce mi-a plăcut ultima ta frază din comentariu! Și eu cred că Zen-ul își mai ia și vacanță uneori. Dar cred că în cazurile astea dacă suntem nervoși, grăbiți, stresați că întârziem trebuie să ne asigurăm că cel mic înțelege că supărarea noastră nu are legătură cu el, că nu a greșit. Zile frumoase să avem! :*
Pentru despartirea la gradi a functionat si la noi sfatul cu jucaria. Tks!
Articolul acesta este aur curat pentru toti parintii, spun asta desi bebe are doar 4 luni. Stiu ca l am citit prima data inainte sa fiu mama (oare ce cautam eu pe blogul asta?! Poate eram pentru nepoata mea aici, nu stiu) si cand l ai distribuit din nou mi am amintit cat de mult mi a plăcut! Nu mai stiam conținutul, l am recitit si mi am amintit de ce mi a placut asa mult!
Hey! Mă bucur că ți-a ieșit iar în cale articolul și că ai revenit. 🙂 Să vă fie diminețile frumoase!