Imi vine greu sa cred ca sarcina a doua e deja pe final – pe de o parte ma bucur ca toate contractiile vor deveni istorie si ca imi voi recapata libertatea de miscare (chiar daca o sa ma coste ore de nesomn si nervi intinsi la maxim pe fond de oboseala); pe de alta parte stiu ca imi va fi dor sa simt miscarile de bebe din burta. M-a intrebat recent cineva ce au insemnat cele doua sarcini pentru mine si, pe loc, nu am putut raspunde mare lucru. Am stat insa si m-am gandit la ce proces frumos de auto-cunoastere au fost toate saptamanile de asteptare.
Daca la sarcina cu Alex nu m-am menajat in mod deosebit chiar daca aveam si atunci contractii, am mers la serviciu pana in ultima clipa (povestea despre cum nu am mai ajuns la birou miercuri dimineata o poti citi aici), am profitat de timpul in doi cu sotul meu si am calatorit prin tara, am iesit in oras si ne-am agitat apoi pe ultima suta de metri cu ce aveam de cumparat si organizat, la sarcina cu Sara am procedat diferit. Sa fi fost maturitatea sau faptul ca stiam ce se poate intampla din cauza multiplelor contractii timpurii?… Nu stiu, dar imi place ca, desi m-a stresat faptul ca trebuia sa stau in casa, sa stau cat mai mult in pat si sa limitez mult eforturile de orice fel, mi-am dat voie sa ma bucur de experienta
sarcinii asa cum poate nu am facut-o prima data.
Mi-am dat voie sa incetinesc, sa traiesc experienta din plin, sa ma bucur de fiecare zi de sarcina. Mi-am facut timp pentru mine, am citit despre somnul bebelusilor, despre alaptare si despre multe altele chiar daca mai trecusem o data prin ele. Mi-am dat seama cate greseli am facut la prima experienta de bebeluseala, incercand sa fac de fapt bine (dar despre asta va povestesc in curand). M-am straduit sa petrec timp frumos si de calitate cu Alex chiar daca tipurile de activitati in care ma puteam implica erau limitate.
Vei fi mamă pentru prima dată?
Am trecut in revista care au fost lucrurile pe care mi-ar fi placut sa le stiu la prima sarcina si care m-au ajutat in cea de-a doua si ti le povestesc mai jos in speranta ca iti vor fi de folos tie sau unor viitoare mamici pe care le cunosti.
Asteapta inainte sa dai vestea cea mare – primele saptamani de sarcina sunt tare imprevizibile, pot aparea complicatii de tot felul. Din experienta noastra, e bine sa treaca macar primele 10 saptamani pana sa dati vestea cea mare chiar daca nu iti mai incapi in piele de fericire.
Nu crede tot ce auzi – sfaturi are toata lumea. Despre orice (nu gumesc!). Nu te lasa furata de tot ce auzi, de bine sau de rau si asigura-te ca treci informatia prin filtrul ratiunii tale.
Nu fa comparatii – burta, bebe, simptome, evolutie – fiecare femeie, fiecare sacina (chiar si in cazul aceleiasi mame) e diferita. Bucura-te de experienta ta.
Odihneste-te – nu te poti odihni in avans pentru toate noptile nedormite sau cu somn intrerupt care te asteapta. Poti insa sa te relaxezi cat mai mult, sa fii linistita si relaxata si sa te bucuri de momentele de liniste de dinaintea furtunii.
Ia-ti concediu prenatal din timp – ai 126 de zile calendaristice de concediu pre si post-natal pe care ti le poti imparti cum doresti, cu mentiunea ca 42 dintre ele trebuie sa le pastrezi pentru dupa nasterea bebelusului.
Citeste – despre sarcina, nastere, parenting, despre dezvoltarea bebelusilor, despre un domeniu care te pasioneaza, despre orice. Pe langa faptul ca vei fi mai informata, vei avea ocazia sa te relaxezi activ. Cititul nu va mai fi o prioritate o vreme.
Stai de vorba cu un consultant alaptare – presiunea din partea altora – de la personalul din spital la familie – va fi mare. Oare primeste destul lapte? Parca nu a luat suficient in greutate. Hraneste-l la progam. Ba nu, hraneste-l la cerere… E important sa fii in tema cu ce inseamna alaptarea corecta ca sa fii pregatita psihic pentru ce urmeaza. De asemenea, iti recomand cartea lui Jack Newman – “Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman – Informatii complete pentru mame si specialisti“. Citind-o am inteles cat de mult am gresit la capitolul alaptare cu Alex.
Cere ajutor – nu e nicio rusine. Din cauza contractiilor dese am fost nevoita sa reduc mult efortul de oice fel. La inceput ma simteam ciudat sa cer ajutorul celor din jur, ma simteam inutila si vinovata pana am inteles ca oamenii ma ajutau cu drag.
Stabileste-ti asteptari realiste – nu va fi totul perfect. Copilul va plange, va manca des, va dormi mai putin si mai fractionat decat poate te asteptai. Nu vei avea timp sa le faci pe toate si e normal sa fie asa. Obisnuieste-te cu ideea.
Fa cumparaturi cumpatate – lucrez la un articol despre ce produse consideram noi a fi esentiale pentru un bebelus. Pana va fi gata iti spun doar ca exista pe piata o gamada de produse marketate tare creativ de care crezi ca vei avea nevoie, dar fara de care te vei descurca nemaipomenit. Nici la capitolul haine nu e de exagerat. Bebelusii cresc repede si nu vor apuca sa poarte aceleasi haine de prea multe ori.
Mananca sanatos – doar pentru ca esti insarcinata nu trebuie sa dublezi cantitatea de mancare. Eu nu am avut nici pofte si nici greturi la niciuna din sarcini. Mergand insa saptamanal la ecografii incepand cu saptamana 31 sau 32 am observat ca in saptamanile in care mancam mai multe alimente sanatoase si satioase bebelusa lua mai bine in greutate.
Fa miscare daca sarcina iti permite – te ajuta sa te simti bine si sa fii in forma. Eu sunt o femeie activa si pentru mine povestea cu repaosul a fost dificila in conditiile in care coboratul scarilor si plimbarile banale imi dadeau contractii. Mi-ar fi placut sa pot face miscare in toate saptamanile de sarcina. Nu-i nimic, recuperez.
Fa poze – surprinde burta in crestere in imagini. In afara de faptul ca fotografiile vor fi o amintire frumoasa pe noi ne-au ajutat si cand i-am povestit lui Alex ca si el a fost in burta la mami.
Pregateste-i camera din timp – valabil si pentru bagajul pentru maternitate. Nu lasa spalatul hainutelor, aranjatul camerei, cumparaturile si bagajul pentru spital pe ultima suta de metri. Mai ales ca nu poti sti mereu cand vine bebe.
Esti pe cale sa incepi o lunga si frumoasa calatorie. Nu va fi usor. Ba chiar as zice ca uneori va fi al naibii de greu. Ai incredere in instinctul tau si in bebelusul tau. Ofera-i iubirea, atentia si siguranta de care are nevoie si veti fi bine.
Citește și:
- Alăptarea la cerere – Cum știi că bebe cere?
- Bebe in. Somn out
- Cum ne jucăm cu bebelușul (0-12 luni)
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
[…] Titlul articolului: „Mam? pentru prima dat?? 14 recomand?ri pentru tine”. […]