Alergăm prea mult pe pilot automat. Reacționăm uneori inconștient la tot ce viața ne scoate în cale, trăim cu frici și convingeri limitative, aruncăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă și ne e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru multe din acțiunile și gândurile noastre. Toată lumea vorbește despre arta prezenței conștiente, despre mindfulness, dar pasul de la teorie la practică poate părea dificil. Am creat astfel o serie de exerciții simple, gândite la nivelul unei zile, care să te ajute să îți pui obiceiurile sub lupă. Vei conștientiza astfel care din ele sunt sănătoase și merită să fie păstrate, dar și care sunt obiceiurile care îți fac rău și ar trebui să le înlocuiești cu altele.
De fiecare dată când mă întâlnesc cu clienții în sesiuni de coaching îmi amintesc cât de mult contează să asculți pe cineva cu adevărat. Să fii ochi și urechi la ceea ce îți povestește. Pentru mine e un privilegiu ca oamenii să mă aleagă să îi însoțesc în călătoria lor spre sine, spre rezolvarea unor dileme, spre clarificarea unor tipare de gândire sau de comportament. Deseori persoanele cu care fac coaching îmi împărtășesc lucruri pe care nu le-au mai spus altcuiva. Cum aș putea să nu le acord toată atenția mea? Cum aș putea să le fiu cu adevărat alături fără să îi ascult cu urechile, dar și cu ochii (căci uneori corpul spune și el o poveste)?
Nu trebuie să fii coach sau psihoterapeut să îi asculți pe oameni și nici nu trebuie să ai răspuns la toate probleme lor. Nu ai nevoie de școli speciale să îi fii alături unui prieten, unui coleg sau cuiva din familie. Trebuie doar să fii prezent lângă el și să primești povestea pe care o are de spus.
Știi, unul dintre cele mai prețioase cadouri pe care le poți oferi cuiva este să îl asculți. Dar să asculți ca să înțelegi, nu ca să răspunzi. Omul de lângă tine îți povestește despre o reușită? Ascultă-l fără să îi spui că fix așa te-ai simțit și tu când ai reușit același lucru sau fără să te plângi că tu niciodată nu ai experimentat așa ceva. Sau îți povestește despre ceva ce îl întristează? Ascultă-l fără să îi spui că tu ai pățit altele mai nasoale. Sau poate îți povestește despre o problemă pe care o are? Ascultă-l fără să îi dai soluții, mai ales dacă nici nu ți le-a cerut.
Uneori, o pereche de urechi dispuse doar să asculte pot face minuni. Ceea ce îți propun pentru următoarea provocare din seria #OZiÎnCare este să îți alegi o zi în care asculți cu adevărat. Poate îl asculți pe colegul de serviciu cu care mergi spre metrou seara. Poate o asculți pe mama când te sună și nu trebăluiești între timp. Poate îți asculți copilul când vrea să îți spună ceva despre ziua lui chiar dacă durează mult până se exprimă. Poate îți asculți partenerul/partenera când vine acasă după o zi plină la birou. Poate îți asculți prietena care te sună cu ceva important. Poate îți asculți colegul care te contrazice pe un subiect. Alege să îi asculți, rezumă-te la a le pune întrebări. Nu le da sfaturi și nu întoarce discuția ca să fie despre tine.
Eu cred că atunci când cineva are încredere în tine să îți povestească despre el îți face, la rândul lui, un cadou. Asigură-te că îl primești cum se cuvine.
Dacă ai fost ascultat vreodată știi la ce mă refer. Ce zici, accepți provocarea?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Valori: De ce facem ceea ce facem și vrem ceea ce vrem
Exercițiu de indentificare a valorilor personale
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
O zi în care îți dai voie
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply