În după-amiaza asta am pus fierul de călcat în funcțiune pentru că am ieșit din casă pentru prima oară după multe luni ca să particip la emisiunea Simplu a Danei Predu la Canal 33. M-a umplut de energie întâlnirea cu ea și cu Alexandra Bădiță, am vorbit despre cum ne facem planurile pentru 2021 după un an atipic.
Eu cred că înainte să ne aruncăm cu elan în scrierea intențiilor sau obiectivelor pentru nou an, e nevoie să ne întoarcem fața către anul care stă să se termine și să găsim lecțiile importante pe care ni le-a adus. Pe de o parte, asta ne va ajuta să conștientizăm cât și cum am evoluat, dar ne va face atenți și la ce nu a funcționat și nu vrem să mai repetăm în anul următor.
Lecțiile pe care mi le-am luat eu sunt 10 și le împărtășesc cu tine, poate te ajută să le identifici pe ale tale.
1. Sănătatea și familia sunt cele mai importante. Văd și pe vision board-urile participanților la cursul meu că pun accent mai mare pe aria vieții care ține de sănătate. Dacă suntem sănătoși, pe restul le rezolvăm cumva. Cât despre familie, așa cum e ea, cu bune și cu mai puțin bune, să fim recunoscători că ne avem și că încă suntem aici, împreună. Sunt oameni care anul ăsta au pierdut oameni dragi…
2. Recunoștința rămâne unul dintre cele mai valoroase obiceiuri, mai ales într-un an în care am pierdut diverse – unii mai multe decât alții. Scriu asta în ziua în care ajung la finalul celei de-a 5 runde din exercițiul celor 100 de zile de recunoștință. Poate că nu a fost anul ideal, poate că nu ne-a plăcut, dar suntem aici și dacă citești rândurile astea ești norocos că primești un an nou. Bucură-te de asta! În martie vom relua pe grupul de Facebook exercițiul de recunoștință și poate alegi să ni te alături. 🙂
3. Schimbarea ne învață multe despre noi. Nu mi-a fost ușor să accept la început că statul în casă și restricțiile mi-au arătat unde mai am de lucrat cu mine ca să fiu bine. Tu te-ai întrebat cum te-ai purtat în anul ăsta? Ți-a plăcut cum ai întâmpinat zilele? Ce ai vrea să faci mai bine în următorul an? În ce măsură te-ai purtat ca un model cu copiii tăi, cu partenerul tău, cu prietenii, cu clienții și colaboratorii? Dacă nu ești mândru de comportamentul tău, ești liber să alegi diferit de azi încolo. Dacă vrei să începi să lucrezi la mindset-ul tău, o poți face cu acest e-book gratuit.
4. Energia nu merită irosită pe comparații, pe (auto)critică sau judecarea altora. Am simțit că anul ăsta a avut momente când a scos ce e mai rău din oameni. Mi-ar fi plăcut să spun că eu nu am făcut greșeala asta, dar s-a întâmplat. Totuși, ca să fiu sinceră față de mine însămi mai ales, am făcut asta mult mai rar și m-am redresat mai repede. Tu cât timp ai pierdut judecându-i pe alții? Ce credeai că vei câștiga? La ce te-a ajutat în realitate? Fiecare decide pentru el până la urmă și nu sunt aici să judec pe nimeni, doar să pun niște întrebări incomode care să aducă mai multă conștientizare. Întâlnește-i pe oameni acolo unde sunt, nu unde crezi tu că ar trebui să fie. Dacă vrei să afli mai multe despre coaching și cum te poate ajuta, am un e-book gratuit pentru tine.
5. E responsabilitatea noastră să ne dezvoltăm încrederea în noi. Dacă eu nu am încredere în mine cine să aibă? Și chiar dacă altcineva ar avea încredere deplină în abilitățile mele, atâta timp cât eu nu am tot nu contează. Ai încredere că vei putea, că te vei descurca, că vei reuși. Convingerile tale pot fi ca un covor magic, cum zice Brendon Burchard.
6. Mergi oricât de încet ai nevoie, dar nu te opri. E un mesaj pe care îl transmit ori de câte ori mai ales antreprenorilor, soloprenorilor, freelancerilor. Nu te opri, nu te da bătut. Schimbă macazul, reorientează-te (2020 a adus multe oportunități în sensul ăsta). Dacă alții aleg să rămână blocați într-un mindset de victimă, nu înseamnă că trebuie să faci și tu asta.
7. Nu subestima puterea pașilor mici, a obiceiurilor zilnice mărunte. E o idee ce vine cumva în completarea lecției anterioare. Common sense isn’t always common practice, spunea Dale Carnegie. Până când vei mai căuta cheia succesului, rețeta magică care să producă efecte peste noapte cu cât mai puțin efort?
8. Călătoria cea mai importantă e cea spre interiorul tău. Și pe asta nu doar că nu-a răpit-o pandemia, ba chiar a facilitat-o. Cei cu care am vorbit și care au acceptat invitația sunt azi oameni mai aproape de sinele lor adevărat pentru că au început să dea la o parte straturile de condiționare acumulate peste ani. Pentru mine, meditația afost cea care m-a ajutat să trec peste haosul izolării din primăvară. Tu cum faci să creezi liniștea în care să te auzi?
9. Contează mult cu cine te înconjori și de unde îți iei informațiile. Am avut conversații de coaching cu persoanele care s-au înscris în programul online de Life Design și nu o dată am auzit cât de greu este să rămâi aliniat cu valorile tale atâta timp cât oamenii din jurul tău sunt blocați în tipare pe care tu nu mai vrei să le repeți. Fii selectiv când vine vorba de oamenii din jurul tău și de sursele de informare.
10. Cea mai bună investiție e cea în tine: în sănătatea ta, în mintea ta, în evoluția ta. Învață lucruri noi, înscrie-te la cursuri, fă coaching sau terapie, citește și aplică. Dar, ca la punctul anterior, fii atent în ce investeștiși filtrează ofertele.
Tu ce concluzii ai tras la finalul acestui an?
Citește și:
4 întrebări care te ajută să fii împăcat cu ce lași în urmă
6 lucruri care mă ajută să mă redresez când ceva nu îmi iese
Deciziile care îți schimbă viața
Exercițiu de identificare a valorilor personale
Fii prieten cu teama, dar nu o lăsa să ia decizii pentru tine
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply