– Îți zic eu, viața de mamă e grea tare!
– Te bucuri că vorbește copilul? O să mai vrei tu să tacă!
– Cum să îți placă filmul ăla? E o pierdere de timp!
– Așa vrei tu să îi spui proiectului? Mi se pare neinspirat. Și-apoi, au mai folosit și alții denumirea asta.
– Ai mâncat înghețată de acolo? E nesănătoasă!
– Nu înțeleg cum ai reușit să termini cartea aia! Pe mine m-a plictisit maxim!
Rochia, filmul, freza, mâncarea, articolul, viața de mamă, școala, grădinița, desertul, cartea, meseria, cartierul, organizația, alegerile în general. Aparent, nimic din ce îmi place mie nu e bun dacă ție nu îți place.
Vorbeam ieri cu participanții de la programul Părinte conștient despre reacțiile pe care le putem avea în fața veștilor bune cu care partenerul vine acasă și despre faptul că doar una dintre acele reacții ajută relația să devină una trainică. Cred însă că e valabil și pentru relațiile non-romantice.
Eu nu înțeleg pornirile astea focoase ale celor care simt nevoia să își impună punctul de vedere ca fiind mai valabil sau valid decât al altora. E normal să nu ne placă aceleași lucruri și fiecare are dreptul să spună ce crede despre un anumit subiect. Mă întreb doar de unde vine nevoia asta de a-i da altuia în cap cu părerea ta. De fapt nu mă întreb pentru că am cel puțin o explicație. We can agree to disgree și să mergem mai departe, dar să insiști că punctul tău de vedere e, în mod evident, mai bun, nu îmi arată decât un ego care strigă foarte tare.
Părerea ta nu e cu nimic mai bună decât a mea, la fel cum nici părerea mea nu e mai bună decât a ta. Sunt doar opinii la care avem cu toții dreptul și, de foarte multe ori, pot coexista fără probleme. Dacă îmi place ceva e OK chiar dacă nu ești de acord cu mine. Și nu e despre a-l minți pe celălalt sau despre a-i da dreptate ca să nu îl superi. E despre a fi autentic fără să fii superior.
Data viitoare când vrei musai să îmi spui că nu îmi agreezi alegerile e suficient să spui doar că ție nu ți-a plăcut pentru că […], fără să mă arăți cu degetul de undeva de sus. Bucuria mea nu e acolo ca să ai tu ce strica.
Peace out!
Citește și:
De vorbă cu Meik Wiking despre fericire
Ne mai vindecăm de nesimțire vreodată?
Cu ce drept mă judeci tu pe mine?
”O tâmpenie de articol!” – De ce ți-ai irosi timpul lăsând comentarii agresive?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply