Dacă ziua ar avea măcar 30 de ore ce bine ar fi! Sunt foarte ocupată! Nu am timp de nimic! Am muncit toată ziua și parcă nu am progresat deloc!
Știi și tu că lista afirmațiilor despre lipsa cronică de timp ar putea continua la nesfârșit.
Timpul e același pentru toată lumea
Oricât de bogați sau săraci am fi, timpul pe care îl avem la dispoziție e același pentru toți. Din 24 de ore să zicem că 8 le dormim. Rămân 16 ore – suficiente pentru unii, de neajuns pentru alții. Ce face atunci diferența dintre cei care reușesc să facă toate lucrurile pe care și le-au propus și cei care se plâng mereu că sunt pe fugă, în întârziere sau că timpul nu le ajunge niciodată.
Din punctul meu de vedere, cei care reușesc să facă tot ce și-au propus pentru o anumită zi sunt oameni cărora le este foarte clar ce e important pentru ei în viață. Odată obținută această claritate problema priorităților e rezolvată.
Discuția este una amplă. Dacă ar fi însă să mă rezum la esență aș spune că diferența o face felul în care prioritizăm și planificăm.
Din punctul meu de vedere, cei care reușesc să facă tot ce și-au propus pentru o anumită zi sunt oameni cărora le este foarte clar ce e important pentru ei în viață. Odată obținută această claritate problema priorităților e rezolvată. Și odată ce știi clar ce e important pentru tine și cât timp ai la dispoziție într-o zi sau într-o săptămână nici planificarea nu mai pare atât de complicată.
”Intru doar un minut pe Facebook”
Și-apoi mai cred în discipină. În abilitatea noastră de a spune ”nu” atunci când este cazul, de a nu ne abate de la ce ne-am propus. Pentru că ”distracții” sunt la tot pasul. Poate fi un coleg care te invită la o pauză de cafea, un șef care vrea (iar) ceva urgent, un e-mail care tocmai a aterizat în căsuța ta poștală virtuală sau o notificare de pe Facebook. Ajunge să deschizi fereastra de internet promițând că doar te uiți rapid la postarea cuiva și când arunci un ochi pe ceas vezi că a trecut o jumătate de oră și tu ai uitat să ”te mai dai jos” de pe net.
De aici totul o va lua la vale ca un bulgăre de zăpadă ce tot crește rostogolindu-se în viteză. Te gândești că e nedrept că timpul trece așa repede, te stresezi că ar fi trebuit să termini cutare lucru până la ora respectivă dar acum timpul nu îți mai ajunge și începi să te enervezi că așa funționează creierul când luptă pentru supraviețuire (da, el nu face diferența între un pericol real și pericolul ratării unui deadline). Mecanismul e valabil pentru oricine: angajați în timpul programului de lucru, mame care stau acasă cu copiii, oameni aflați în vacanță, etc.
Tu cât timp stai pe internet într-o zi?
De când avem smartphone-uri tentația de a fi mereu prezenți în online e foarte mare. Știai că există și un nume pentru fenomenul ăsta? FOMO – fear of missing out – îi zice acestei frici de a rata ultimele noutăți de pe net.
Tu cât stai pe net pe zi? De fapt, corect ar fi fost să întreb cât crezi că stai pe net într-o zi. Pentru că de cele mai multe ori ceea ce credem diferă de ceea ce se întâmplă în realitate.
Îți propun un experiment și îți cer să fii curajos. Ce zici, accepți?
Ia o foaie de hârtie și un pix și pregătește-ți un tabel simplu în care să notezi orele la care ai stat pe internet, tipul de activități și timpul perecut. Un exemplu de tabel poate fi cel de mai jos. E important ca el să fie personalizat în funcție de obiceiurile tale.
Dacă ești blogger sau dacă job-ul tău presupune să stai pe internet asigură-te că adaugi coloane relevante care să reflecte cât mai corect timpul tău petrecut online.
Ți-aș propune să faci exercițiul ăsta timp de 7 zile, în așa fel încât să prinzi și zile de weekend și rezultatul final să fie unul concludent. Dacă însă nu ești convins de utilitatea lui încă, începe cu măcar 3 zile consecutive.
Dacă ai fost consecvent, la sfârșitul perioadei ar trebui să ai în fața ta o oglindă fidelă a felului în care îți petreci timpul pe internet: când stai de regulă online, cât, cum și de ce. Ce faci tu în online? Ce ai putea face în offline în aceeași cantitate de timp?
Sper să accepți provocarea. Promit că oricât de șocant va fi să privești Foaia îți va fi prinde bine.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Cum îți faci timp pentru ce e important
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
8 Comments
Timpul ăsta îl putem afla deja și din setări – battery, îți zice în procente și minute cât ai stat pe fiecare aplicație în parte.
Ce mi se pare însă mult mai tare la ideea ta cu pixul pe hârtie e că ajungi să conștientizezi mai mult CĂ STAI pe internet, dacă scrii începutul și finalul. Cam același principiu ca la jurnalul alimentar. Cool!
Dacă faci exercițiul ăsta timp de măcar 7 zile mai afli ceva: pattern-uri. Când ai tendința să pierz vremea pe net? În ce momente ale zilei? Aveai ceva de făcut pe care astfel îl tot mânai? E foarte util, dar își trebuie disciplină ca să notezi fix atunci când începi și termini o activitate. Altfel devine useless guesswork.
care timp frate sa mai pierd si pe internet? ca la noi timpul e asa de incarcat cu fel de fel incat am ajuns sa intru pe internet cand sunt in masina. soțul conduce, copiii in spate si eu mai rezolv una alta intre doua destinatii. cu ani in urma nu puteam nici la ceas sa ma uit in goana masinii ca mi se facea rau :))). acum sunt imuna, nici nu mai vad pe unde merg si ma trezesc ca ma da soțul jos din masina :))).
acum serios vorbind eu inca nu ma simt dependenta si nici nu simt ca pierd timpul aiurea pe net. pe telefon intru doar cand e musai, in rest conexiunea de internet e dezactivata, notificarile nu ma fac sa tresar nici daca le aud. la laptop intru doar cand scriu, promovez un articol, caut ceva si apoi, cand simt ca in jurul meu se creaza haos, cand simt ca a trecut timpul alocat activitatii asteia, cu un gest brusc las clapa monitorului in jos. poc. gata.
tine mult de voință si de prioritizare. in weekend sau in deplasari intru foarte putin, poate pentru a posta o poza sau un gand si cam atat.
dar e un exercitiu bun sa iti notezi, sa constientizezi, sa faci diferenta intre ce e important si ce e doar pierdere de timp.
Mi-a plăcut partea cu ”nici nu mai văd pe unde merg și mă trezesc că mă da soțul jos din mașină”. 🙂 Felicitări pentru disciplina folosirii internetului. 😀
Vorbesti de gestionarea timpului ca si cum nu ai avea 2 copii ! Ei bine uite ca eu am 2 copii si abia reusesc sa ma misc de ei.Nu am timp de net decat ff putin dar asta nu inseamna ca reusesc sa fac prea multe in timpul zilei! Ceea ce faci tu prin articolul asta nu este altceva decat sa impovarezi mamele cu ideea de vinovatie ca stau pe net si nu se ocupa suficient de casa si de copii! Am avut si eu o perioada in care am renuntat de tot la telefon tip smartphone…in primele zile parea ca timpul meu s-a dublat ,dar dupa cateva zile timpul trecea la fel si eu nu reuseam sa fac multe! Eu zic ca orice mamica ,care sta pe net foloseste timpul acela ca si relaxare ptr suflet, poate cauta o informatie utila pte copii ei ,poate cauta o reteta sau retete ptr familia ei !! De ce sa stam sa intram in depresie acum calculandu-ne timpul care il stam pe net si care puteam sa nu il stam pe net…? Foloseste la ceva?
Îmi pare rău că ăsta e mesajul pe care l-ai extras din articol, Maria. Da, am doi copii și timpul plin până la refuz așa că te înțeleg perfect că ești ocupată. Aricolul nu e scris în mod special mamelor cu 1, 2 sau mai mulți copii, e scris pentru cine are nevoie (valabil pentru toate articolele non-parenting de pe blogul meu). E pentru cei care nu intră punctual pe internet ca să caute câte ceva. Dacă tu ești ok cu cât timp pentreci online e minunat. În rest, fiecare cititor își ia ce și cât îi trebuie din fiecare text. Mulțumesc pentru primul comentariu pe blog. 🙂
stiu persoane care nu au copii si care au ajuns sa constientizeze dependenta de internet si sa se lupte cu ea, sa caute solutii pentru a se desprinde. articolul tau, Cristina, vine cu o solutie de constientizare ceea ce e foarte bine.
De ceva timp mă roade “dependenţa” aceasta de net. Acum câteva săptămâni am supravieţuit celor 4 zile fără telefon, pentru că a trebuit să îl duc la reparat. Nu este ca şi cum nu am mai intrat deloc, dar pot să spun că în perioada aceea am reuşit să citesc mai mult. Şi de atunci încerc să mă menţin. Confirm ceea ce spunea o mămică mai sus, intru de multe ori pentru divertisment. Doar că este şi aceasta o falsă impresie, de multe ori mă încarc negativ. Mă trezesc uneori citind comentarii la discuţii care nu mă interesează… Îmi propusesem să scriu pe blog un articol pe această temă, dar accept provocarea ta şi îl scriu apoi. Să vedem ce iese! 🙂