Organizare interioară. Despre ce altceva aș fi putut alege să vorbesc la conferința unui master professional organizer cum e Diana Mihăilă? 🙂
Sâmbătă mi-am petrecut o bună parte a zilei într-o companie selectă la Marea Organizare 2, un eveniment-spectacol în care oameniii sunt invitați să se simtă ca acasă. Nu aș fi crezut că sunt atâtea subiecte despre care poți vorbi sub umbrela ideii de organizare. De la spălatul dinților copiilor, la stabilirea limitelor, la lumea noastră interioară, la somnul bebelușilor și copiilor sau la călătoriile cu cei mici, nimic nu a lipsit!
Stând de vorbă cu Diana despre ce temă s-ar potrivi bine în context am decis să pornim de la ideea ultra răspândită de menținere a echilibrului dintre viața personală și viața profesională. Am început cu a demonta mitul și am construit altceva în loc, ceva care pune semnificativ mai puțină presiune pe noi și care ne aduce beneficii pe care nu le putem ignora.
Ce mit și de ce să demontăm? Păi…
Să menții un echilibru presupune mai întâi să îl găsești.
Prima definiție a cuvântului ”echilibru” în DEX zice așa: ”Situație a unui corp, a unui sistem etc. supus acțiunii unor forțe egale și opuse, care se anulează reciproc, fără a-i modifica starea de repaus sau de mișcare. Dacă ești ca cei peste 100 de oameni care au participat la conferință sunt șanse mari să privești echilibrul ca pe o balanță pe ale cărei talere stau greutăți egale.”
Și-apoi, expresia ”viață personală și viață profesională” sună ca și cum am avea două vieți distincte pe care trebuie să le împărțim 50%-50%, când realitatea e că viață avem doar una. În cadrul ei, da, avem mai multe roluri.
Propunând vca alternativă varianta de a căuta metode prin care să împletim cât mai bine toate rolurile importante pe care le avem, le-am făcut oamenilor 5 invitații din suflet, pe care ți le fac și ție.
5 invitații
Invitația #1 – Ce-ar fi dacă în loc de împărțirea ”viață personală și profesională” ai indentifica rolurile importante pe care le ai într-o anumită perioadă de timp? Jucăm multe roluri care fluctuează ca importanță de la o perioadă a vieții la alta. La evenimentul de sâmbătă am tot cules exemple de roluri din sală. După 10 răspunsuri care variau de la mamă/tată, soț/soție, la șofer, pegagog sau gospodină, i-am întrebat pe oameni ei unde sunt pe lista lor. Unde e acel rol de EU? Abia atunci au început să își pună întrebări. Așa se întâmplă și la workshop-urile de Work-Life Flexibility, fără excepție. Mai multe despre aceste roluri am scris aici.
Invitația #2 – Ce-ar fi dacă ai înlocui ”echilibru” cu ”flexibilitate”? Suntem obișnuiți să vedem doar ce e în fața noastră, să planificăm pe termen scurt, la nivel de zi. Orele dintr-o zi sunt însă puține, numai lucrurile de făcut par să fie uneori fără număr. Îngrămădim în programul zilei mai mult decât încape, iar la finalul ei, când rămân lucruri nebifate, ne mai administrăm și o porție de autocritică pentru că nu am fost în stare să facem mai mult. Planificarea săptămânală ne ajută să ne schimbăm percepția asupra timpului pentru că, brusc, nu mai avem în față doar cele câteva ore dintr-o zi, ci de 7 ori mai multe. Și uite-așa facem timp pentru toate rolurile importante, inclusiv pentru noi, pentru noi ca prieteni, pentru noi ca surori, frați, nepoți, nepoate, fii, fiice, roluri care sunt deseori primele pe care le tăiem de pe listă pe motive de lipsă de timp.
Invitația #3 – Ce-ar fi dacă ai începe să fii o prioritate? Sacred mornings. Așa le spun eu dimineților mele de 6 luni încoace. Atunci am hotărât că cea mai sigură metodă să am timpul meu este dimineața, când copiii încă dorm. Ce fac concret? Mă trezesc cu o oră înainte să se trezească ei, iar ora asta o împart, de cele mai multe ori, în două: 30 de minute de sport, 30 de minute de citit cu cafeaua alături. Iar când Alex și Sara se trezesc eu sunt cu bateriile încărcate, am avut grijă de mine și am bifat ceva foarte important de pe lista de to do. Sau de to be. 🙂
Invitația #4 – Ce-ar fi dacă ai investi în relația ta cu tine? Și de ce n-ai face-o? E cea mai importă relație din viața ta. În momentul în care îi spui stop pilotului automat pe care funcționezi zi de zi, creezi timp și spațiu pentru tine. Iar în spațiul ăsta își pot găsi răspuns întrebări la care altfel nici nu te gândești: Ce vrei și ce nu vrei? Ce îți place și ce nu? Ce e cu adevărat important pentru tine? Care sunt valorile pe care le prețuiești? Cum arată succesul pentru tine? Care sunt abilitățile pe care îți face plăcere să le folosești, care te ajută să intri în flow și cum faci să le folosești mai des? Care sunt lucrurile care te storc de energie și cum le poți delega? În ce fel te sabotezi? Ce convingeri limitative te țin pe loc? Cum arată pentru tine viața pe care o iubești?
Invitația #5 – Ce-ar fi dacă te-ai împrieteni cu emoțiile tale și ale altora? Vorbim mult despre emoții, dar nu cred că o facem cum trebuie. Vrem să le controlăm, să le eliminăm, le etichetăm ca fiind bune sau rele, pozitive sau negative, când adevărul e că ele doar sunt. Da, e adevărat, unele te fac să te simți bine, altele dimpotrivă. Din punct de vedere al rolului lor însă emoțiile sunt acolo să ne transmită ceva important. Pe 5 octombrie fix despre partea nevăzută a emoțiilor o să vorbim la Emotional Fitness (și azi e ultima zi de preț cu reducere).
Oricât de multă ordine ai face în exterior, în jurul tău, ea nu va compensa dezordinea din interior și nu te va duce mai aproape de o viață pe care să o iubești. Spun asta din experiență, atât din a mea, cât și din cea a clienților mei.
Fă-ți curaj să te uiți la tine și la nevoile tale! Care e cel mai mic lucru pe care ai putea să îl faci ca să îți fie mai bine?
Foto eveniment: Lilebuba Photography
Citește și:
13 idei de self-care care nu te costă nimic
Tu știi cât timp îți mănâncă statul pe internet?
Tu câtă viață pui în zilele tale?
The Joy of Missing Out (JOMO) – Cadoul pe care e musai să ni-l facem
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Legat de Invitatia #1 si #2, am citit candva ceva despre life-work balance si cum ca ar fi un mit. Nu le poti echilibra pe toate, ci ele sunt in continua schimbare. Exact ce ai spus si tu, flexibilitate! Un exemplu: cum poti tu sa fii la fel de productiva la servici cand ai un deces in familie? Va trebui sa alegi. Ori nu iti pasa de familie si ramai productiva, dar relatia cu familia scade, ori petreci timp cu familia si iti scade productivitatea la munca. E bine sa le tii intr-un ‘echilibru’, dar e imposibil sa ramana mereu toate perfect echilibrate. Super articol 🙂 Momentul in care am decis sa investesc in mine a fost decisiv succesului meu.