Știți că avem un talent deosebit să ne gândim mult la tot ce nu merge bine, conform așteptărilor noastre (foarte exigente uneori) și prea puțin la ce merge bine, așa-i?
Nu trebuie să ne punem ochelarii cu lentilă roz ca să fie totul flower power. Eu cred că e foarte util să acordăm timp evenimentelor mai puțin plăcute, să înțelegem ce am fi putut face diferit, să ne observăm reacțiile și să vedem ce mesaj ascund emoțiile ”negative” pe care le trăim. Ce nu cred că e de folos cuiva e să rămânem blocați în autocritică sau să ne plângem de milă. Când insistăm pe toate aspectele negative sau neplăcute adâncim anxietatea, mânia, tristețea.
E adevărat că evoluția ne-a făcut mai pricepuți la a scana mereu mediul în căutare de amenințări ca să le putem evita și să ne asigurăm supraviețuirea. Dar ceea ce vă propun azi este să ne exersăm și abilitatea de a găsi motivele de bucurie și de a savura tot ce a mers bine sau foarte bine.
În fiecare seară, timp de o săptămână, vă invit să vă luați 10 minute înainte de culcare pentru a vă nota 3 lucruri care au mers bine în ziua respectivă și de ce au mers bine. Nu contează că alegeți să scrieți de mână, pe telefon, tabletă sau laptop atâta timp cât ele rămân scrise undeva și le puteți accesa ușor. Nici măcar nu trebuie să fie lucruri mărețe, impresionante. De exemplu, poate ați reușit să vă luați o oră timp pentru voi – poate pentru că v-ați propus în mod conștient să faceți asta, poate pentru că ați cerut ajutor, poate că a nu v-ați propus să faceți 27 de chestii în ziua respectivă sau poate că ați reușit să culcați copilul mai devreme. Scrieți ce v-a reușit și de ce credeți că s-a întâmplat așa.
Poate părea ciudat să scrieți despre lucrurile care merg bine, despre evenimentele pozitive din ziua voastră, dar devine mai ușor. Conform psihologiei pozitive, care este departe de a fi un fel de happyology, rezultatele exercițiului se traduc în scăderea nivelului de anxietate și depresie, dar și într-o mai pronunțată stare de bine. Eu pot doar să vă spun că poate da dependență să închei ziua căutând și notând lucrurile care ți-au ieșit pe plus și pe care altfel le-ai fi trecut ușor cu vederea. Sunt curioasă la ce concluzie veți ajunge voi după acest exercițiu.
Sursa foto: Pexels
Citește și:
”Uite-i ce fericiți sunt! Sigur n-au nicio grijă!”
Mindfulness sau cum să nu lași prezentul să treacă pe lângă tine
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
100 de zile de recunoștință
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
8 Comments
Foarte bună idee. o să mă apuc de chestia asta. Prea sunt canalizată pe ce nu mereg și uit penyr cât de multe ar trebui să fiu recunoscătoare la sfârșitul zilei
Ne vine foarte natural, așa-i? 🙂 Spor!
Tot am avut o zi buna azi, ma apuc de notat
Spor! Să vezi ce fain e efectul când ai impresia că ai avut o zi nasoală și te pui pe găsit lucrurile bune. 🙂
I’m in 🙂 practic ocazional recunostinta si tare bine e, intr-adevar. Ma bucur de noul prilej. Multu’!
[…] Inventar pentru suflet – contabilii vor înțelege bine de ce este nevoie de câte un inventar din cand în când […]
Ce idee buna! De obiecei seara fac un to do list cu tot ce a ramas nerezolvat, ca sa nu imi ramana gandul la ele si am observat ca ma odihnesc mai bine noaptea si sunt mai relaxata si mai organizata. Sunt sigura ca ar merge de minune impreuna cu lista asta de lucruri pozitive, sa imi amintesc mai des de motivele pe care le am pentru a fi recunoscatoare.
Și eu îmi scriu to do list seara când a doua zi nu e voie să uit de anumite lucruri sau dacă știu că voi fi foarte ocupată și am aceeași senzație de ușurare. Dacă încerci să îmi zici cum a fost! 😉