Fără doar și poate, primăvara asta ne-a aruncat pe toți în apele online-ului indiferent cât de mult ne-am ferit de asta înainte. Work from home, grădiniță și școală online, toate și-au făcut loc în viețile noastre peste noapte.
În workshop-urile despre copii și tehnologie pe care le-am susținut prin țară am întâlnit zeci de părinți cu copii de toate vârstele, oameni preocupați de sănătatea și siguranța micilor lor nativi digitali. Daaar, am întâlnit mulți adulți copleșiți de tot ce înseamnă internet și tehnologie a căror strategie era să le dea acces nelimitat copiilor lor la device-uri spunând că fie nu se pricep, fie nu au timp să se ocupe și de așa ceva. Și îi înțeleg, nu judec pe nimeni. Știu că e o provocare să ții pasul cu toate noutățile, însă copiii noștri nu se nasc pricepuți în ale navigării sigure pe internet, nu au discernământul și responsabilitatea pentru asta. Din punctul meu de vedere, deprinderea unor obiceiuri sănătoase din mediul online se întâmplă în primul rând acasă și abia apoi în alte medii. Pe de o parte, a ști cum funcționează lucrurile, a fi la curent cu potențialele pericole și soluțiile de luat în calcul, ne ajută să îi știm în siguranță pe copii când petrec timp online. Pe de altă parte, a ne implica în viața lor digitală, a pătrunde în lumea aplicațiilor pe care le folosesc, ne creează oportunitatea de a întări relația noastră cu ei.
Alex a primit telefon vara asta când a împlinit 9 ani așa că am intrat într-o nouă etapă. Nu l-a primit când și l-a dorit, ci atunci am considerat că e pregătit să aibă grijă de el și să îl folosească responsabil.
Eroii Internetului
Nu cred că a fost o coincidență să aflăm despre programul ”Eroii Internetului” de la Google tocmai în perioada când i-am cumpărat telefonul. Practic, ne ajută să fim mai puțin copleșiți de tot ce înseamnă pregătirea copiilor pentru navigarea în siguranță pe internet.
Sunteți de acord cu mine, cred, când spun că pentru a profita de toate avantajele oferite de internet, copiii trebuie să fie pregătiți să ia decizii înțelepte.
Platforma Eroii Internetului îi învață pe copii noțiuni fundamentale despre cetățenia digitală și securitatea online, astfel încât ei să poată explora lumea asta cu încredere.
Copiii pot descoperi aici Interland-ul, un loc cu mai multe ținuturi unde vor avea avea ocazia să învețe și să își exerseze abilitățile de buni cetățeni digitali. Alex e foarte încântat să își folosească o parte din timpul la ecrane jucându-se aici, lucru care mă bucură pentru că am avut ocazia să vorbim despre cum e recomandat să ne purtăm în online. Copiii știu că am blog și ce înseamnă asta, mă văd pregătind webinarii sau live-uri, știu că îmi țin ședințele de coaching online așa că am tot avut ocazii să vorbim despre internet. Cu ajutorul platformei am explorat lucrurile din unghiuri noi.
Ghidul familiei e o comoară pentru părinți și conține nu doar informații utile, ci și vocaular specific și, ce mi-a plăcut mult, scenarii foarte realiste pe care să ni le imaginăm și să ne gândim ce am face dacă s-ar întâmpla.
Google vă ajută să deveniți o familie de eroi
Dacă aveți copii de peste 7 ani care au acces la internet, am o veste grozavă pentru voi.
Până pe 10 septembrie aștept să îmi lăsați în comentarii la această postare de Facebook impresii despre călătoria voastră spre siguranța digitală. Intrați pe platformă împreună cu copiii, descoperiți cele 5 lecții (Distribuie cu prudență; Nu te lăsa păcălit; Securizează-ți secretele; E cool să fii amabil; Dacă ai îndoieli, întreabă) și descrieți un moment interesant petrecut cu cei mici explorând site-ul și învățând despre subiectele prezentate acolo. La finalul perioadei voi alege 5 dintre aceste comentarii și fiecare dintre câștigători va primi câte un kit ”Eroii Internetului” de la Google.
Kit-ul conține diverse materiale pline de informații interesante și utile, aranjate într-un mod aerisit și ușor de parcurs, figurinele de pe platformă pe care să le decupați și să le asamblați împreună, agendă pentru copii cu: orar, abțibild-uri, remindere despre siguranța pe internet, și alte câteva suprize simpatice ascunse printre pagini.
Baftă multă la explorat Platforma Eroii Internetului și Ghidul familiei! Abia aștept să citesc despre experiențele voastre!
Citește și:
Ce criterii am luat în calcul când i-am cumpărat telefon copilului
Beneficii și limite în relația copilului cu internetul și tehnologia
Tu știi cât timp îți mănâncă statul pe Internet?
Suntem mai dependenți de tehnologie decât credem
The Joy of Mising Out (JOMO) – Cadoul pe care e musai să ni-l facem
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply