Parenthood & Career este o campanie care caută să vă prezinte poveștile unor părinți, alegerile lor și propriile formule de work-life flexibility. Deși majoritatea poveștilor vor veni din partea mamelor (fie ele angajate, stay at home moms sau mame antreprenoare), intenția mea este să găsesc și tați dispuși să ne spună cum s-au schimbat viețile lor după ce au apărut copiii și cum i-a afectat pe ei (ne)întoarcerea la serviciu a partenerelor lor. Speranța mea este ca orice mamă care se află în fața deciziei de reveni sau nu la job-ul anterior, cu toate nuanțele pe care le implică această alegere importantă, să găsească inspirație, povești cu care rezonează sau întrebările potrivite pe care să și le pună în așa fel încât procesul să le fie mai clar.
Seria interviurilor despre cum se împletește viața de părinte cu cariera continuă cu Manuela Ciugudean, fondatoarea Pinguinii, care ne va povesti cum e să prinzi curaj să renunți la statutul de angajat într-o corporație ca să faci ce te împlinește cu adevărat.
Cine ești tu azi?
Manu, veșnica optimistă. Mamă, femeie, soție, specialist în marketing, antreprenor, proprietar Pinguinii.
Câți copii ai și câți ani au ei?
Băiețelul meu, Andi, va împlini 3 ani în noiembrie.
Ai optat pentru concediul de 1 an sau de 2?
Am optat pentru un an. M-am întors la lucru după acest an, schimbând compania, domeniul, echipa etc. După aproximativ trei luni am părăsit compania și am fondat propria afacere. Sunt așadar proprietarul Pinguinii, o afacere pentru mame, de când Andi avea un an și jumătate.
Ai fost și angajat? Cât timp?
Am fost dintotdeauna angajat, din 2001 până în iunie 2017, când am pornit pe drumul propriu. Am lucrat 16 ani ca angajat.
Care a fost momentul în care ai știut că nu te vei întoarce la vechiul job?
Parcursul meu profesional a fost puțin diferit de modelul standard. Când băiețelul meu avea un an, nu m-am mai putut întoarce la ”fostul” job, un dream-job din domeniul IT, pentru că se desființase iar compania părăsise România. Am vrut încă de atunci să creez propria afacere, însă mi-a fost frică. M-am angajat la o altă companie, evident într-o echipă nouă, cu o altă cultură organizațională, alt specific. Mi-a luat puțin să îmi dau seama că visul de a fi pe cont propriu era mai important, să fiu cu familia mea mai mult timp era ceea ce îmi doream cel mai mult. Momentul meu ”aha”, când am știut cine sunt și ce vreau pentru viitor, a venit într-o cameră de hotel, într-o călătorie de afaceri maraton, 4 țări în 5 zile. Ultima zi de călătorie a fost vineri. Am știut că de luni nu mă întorc la job, ceea ce în practică a însemnat că luni mi-am anunțat retragerea în scris.
Când ai început să lucrezi la afacerea ta proprie?
Ideația Pinguinii, o afacere pentru mame, care are în centru haine de gravidă și alăptare de calitate, diferite de ceea ce oferă piața în mod obișnuit, s-a produs când încă lucram în corporație și eram însărcinată în ultimele luni. Nu aveam cu ce să mă îmbrac conform standardelor mele de eleganță, comoditate, coolness etc. Concret, m-am așezat la birou și am pus planul pe hârtie în iarna anului 2016, când Andi avea un an. Am aplicat ceea ce am pus pe hârtie începând cu iunie 2017. Pinguinii împlinesc în curând un an. În acest prim an am pus bazele SRL-ului, am pornit afacerea online, pe www.pinguinii.com, am deschis un concept store cald ca o casă, în centrul Bucureștiului. Am creionat comunitatea de mame ”din spatele” brandului Pinguinii și al meu, MamaHub. Toamna aceasta este momentul când voi trece la nivelul următor, de creștere a afacerii, prin evenimente pentru mame (din sfera parenting și nu numai). Inclusiv un mic proiect de antreprenoriat social, MamaCafe, prin care ”donez” timpul și experiența mea ca mamă în proces de redefinire, om de marketing și proaspăt antreprenor, altor mame care vor să își schimbe viața.
Ai ajutor în creșterea copilului?
Da. Avem o bonă extraordinară, care este cu noi de când Andi avea o lună. E mai mult decât o bonă, este un membru al familiei noastre pe care o iubim și respectăm mult. Am ajutor și de la cei 4 bunici ai noștri, care îl iubesc pe Andi până la cer.
Cum arată ziua ta tipică în linii mari?
Acum, când bărbățelul nostru merge la grădiniță, ziua mea arată așa: mă trezesc între 06.15 – 06.30. Până la 7.30, când se trezesc soțul meu și Andi, am timp pentru mine, cafeaua de dimineață, exerciții de mindfulness, pregătirea zilei care începe etc. Urmează micul dejun cu soțul meu, apoi plec cu Andi spre grădiniță. După aceea, merg direct la Pinguinii, unde primesc clientele, lucrez, am întâlniri din cele mai interesante, fac și trimit propuneri, postări, texte etc. Încerc să iau prânzul ”corect”, să am cel puțin 45 de minute pentru asta, în fiecare zi. După aceea mă reîntorc la birou și în jurul orei 17.00 ma îndrept din nou spre grădiniță. Îl iau pe Andi, dacă vremea ne permite, mergem în parc, uneori facem cumpărături. Când e prea rece afară, venim acasă. Ne jucăm până ajunge Radu, soțul meu, apoi pregătim masa. Andi este prioritatea mea seara și încercăm tot mai mult să facem ceea ce își dorește serile. Momentan, îi place foarte mult să picteze și să coloreze…ah, și să organizam picnicuri în living! Odată ce sosește Radu, ne așezăm la masă toți 3. Apoi eu mă ocup de casă, băieții fac toaleta de seară. Este timpul pentru povești. După ce adoarme Andi, timpul pentru mine înseamnă pregătirea de somn și lectura de seară. Am o ”rutină de aur”, a celor 50 de pagini citite în fiecare zi. Programul meu nu e strict zi de zi. De exemplu, de două ori pe săptămână, merg la clase de yoga. Se întâmplă să fie evenimente la Pinguinii sau altele la care sunt invitată și ajung mai târziu acasă.
Câte ore lucrezi pe zi? Lucrezi în weekend?
Sunt în plin proces de redefinire acum, ca mamă. Am părăsit corporația ca să lucrez pentru mine și să ajut alte mame să se redefinească.
Timpul alocat lucrului se schimbă cu fiecare lună pentru mine. Adică progresez! Recunosc, acum un an lucram zi și noapte, ca să pun pe picioare Pinguinii. Așa am simțit că trebuia să procedez atunci. Uitându-mă înapoi, poate nu a fost cea mai bună decizie, dar a funcționat. Vara aceasta m-am relaxat, mi-am alocat timp mie, am citit, am făcut cursuri, am început să accept că e OK să nu muncesc non-stop, că nu asta mă face un antreprenor bun sau de succes. Până la urmă, sunt mamă și antreprenor și cel mai important momentan este să fiu cu Andi și familia mea.
Acum fac eforturi și mă educ să lucrez cât mai puțin în fiecare zi. Idealul ar fi 2 ore. Îmbrățișez tot mai mult EFICACITATEA versus EFICIENȚĂ. În weekend încerc să lucrez puțin spre deloc. E un efort constant, lucrurile nu se schimbă de azi pe mâine. Dar totul stă în puterea mea, ceea ce e o veste grozavă. Vreau, voi reuși!
Crezi că freelancing-ul e pentru oricine? De ce abilități ai nevoie în rolul ăsta?
Nu cred că antreprenoriatul este pentru oricine și este normal să fie așa. Ține de autocunoaștere, de cum suntem construiți și de sistemul nostru de valori. Unii suntem făcuți să fim doar angajați și să ajungem în acest fel pe cele mai importante culmi ale carierei, alții să fim pe cont propriu, să inventăm jocul nostru și să avem succes așa. E nevoie de curaj, să te cunoști bine, să ai un sistem relațional bine pus la punct. Să accepți că nimeni nu e perfect și nicio situație nu este. Antreprenoriatul pentru mine e învățare continuă. Cred că una dintre abilitățile principale e chiar aceasta, să poți, să îți dorești să înveți continuu. Apoi, reziliența, rezistența la șoc și intemperii e esențială pentru mine, ca antreprenor. Să nu renunț, oricât de greu ar fi. Să o iau mâine de la capăt, învățând din ziua de azi. Organizarea, autocontrolul, gestionarea timpului și a finanțelor, sunt și acestea aspecte importante în antreprenoriat. Și să îți placă să fii cu tine, căci antreprenoriatul (soloprenoriatul, dacă vrei), despre asta este, cel puțin la început: ești tu cu tine.
Care e cel mai rewarding lucru în a fi freelancer/antreprenor/soloprenor? Dar cel mai dificil?
Cea mai mare recompensă până acum e flexibilitatea. Ziua mea are tot 12 ore și noaptea 12, dar posibilitatea de a alege cum să le petrec e esențială pentru mine în etapa vieții în care mă aflu, cu un băiețel de trei ani acasă.
Cum definești tu relația dintre viața personală și cea profesională? Crezi că pot fi în echilibru?
Cum spuneam, eu sunt în procesul #redefiningmama.
Mi-am așternut în așa fel drumul, încât viața profesională și cea personală să se împletească, să nu fie nevoie să caut echilibrul, să curgă frumos una dintr-alta. Sunt zile în care situația de acasă e prioritară și trebuie rezolvată urgent. Sunt alte zile în care ceea ce se întâmplă la Pinguinii e prioritar. Important e să fac ceea ce îmi place și mă împlinește. Că mi-am găsit menirea, locul, ”tribul” (de mame!).
Poți accesa seria articolelor Parenthood & Career aici.
Sursa foto: Manuela Ciugudean
Citește și:
Parenthood & Career: Cum împăcăm cele două roluri?
Provocările unei mame cu job full time
Freelancing-ul e un privilegiu
De ce ”Family, Career and Everything in Between”?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Foarte utila seria de interviuri si inspirationala. In plus o sa nasc din nou in curand si imi trebuie haine de alaptare. Am gasit deja pe site-ul Pinguinii o rochie de alaptare eleganta superba.
Ce mă bucur că ți-e de folos! 🙂 Sarcină ușoară până la capăt și aștere lină! :*