Copiii au nevoie de timpul si de atentia noastra. Mai ales daca timpul acordat e principalul lor limbaj de iubire.
Stand acum acasa cu Sara am vazut cat de simplu e sa acorzi timp unui bebelus. De fapt, nu prea ai incotro: alaptatul, schimbatul, leganatul, adormitul – toate ii garanteaza bebelusului timp impreuna.
Cand renunti la niste sarcini pe care ti-ai propus sa le rezolvi si alegi sa prioritizezi timpul petrecut cu copilul ii arati ca e important pentru tine si ca iti place sa stai cu el.
Lucrurile insa nu mai sunt chiar atat de simple cand vine vorba de copiii mai mari. Timpul acordat presupune atentie exclusiva, neimpartita si in conditiile in care ai fost la serviciu sau ai stat cu bebelusul mai toata ziua sansele sunt maxime sa ai treaba de facut seara cand si copilul mai mare e acasa si are nevoie de tine. E greu, stiu foarte bine.
Dar cand renunti la niste sarcini pe care ti-ai propus sa le rezolvi si alegi sa prioritizezi timpul petrecut cu copilul ii arati ca e important pentru tine si ca iti place sa stai cu el. El se simte iubit si isi umple “rezervorul emotional“.
Timpul petrecut impreuna nu inseamna ca trebuie sa fie plin cu activitati sau ca trebuie sa faci ceva anume. La fel de bine puteti sta de vorba. E o oportunitate faina sa iti cunosti mai bine copilul, sa ii afli parerea despre diferite subiecte, sa afli ce ii place sau ce il deranjeaza.
Noi incercam, de exemplu, ca seara sa mancam impreuna cu totii sau macar ca unul dintre noi sa manance cu Alex. E ocazia perfecta sa povestim despre orice. Tocmai pentru ca facem asta de ceva timp si ne place am aflat de la Alex ca la gradinita nu au voie sa vorbeasca la masa si ca exista si consecinte daca regula e incalcata. De aici, am ajuns sa descopar si alte reguli impuse care nu ii plac, sa vorbim despre drepturi si obligatii si de importanta unor reguli.
Tot la capitolul “stat de vorba” Alex nu refuza niciodata sa asculte povesti de cand era el mic sau de cand eram noi copii. Ne asculta fascinat, cu ochii mari, ne pune intrebari si, de cele mai multe ori, ne roaga sa ii mai povestim inca o data.
Timpul pe care il acorzi deci copilului nu trebuie sa fie ceva mega planificat sau complicat. Asigura-te insa ca ii oferi timpul si rabdarea ta si atunci cand:
- va treziti dimineata – o sesiune de bataie cu pernele sau o tura de gadilat o sa va binedispuna pe amandoi;
- nu vrea sa se desparta de tine cand trebuie sa pleci la serviciu sau cand nu vrea sa ramana la gradinita;
- vii seara obosit acasa – puiul tau a petrecut o zi intreaga departe de tine, i s-au intamplat multe si e foarte posibil sa se fi acumulat emotii pe care nu a reusit sa le gestioneze;
- face o criza de furie – lasa-l sa planga, sa se elibereze de tensiunea acumulata inainte sa vorbiti despre ce s-a intamplat;
- e trist si are nevoie sa planga – prin plans elimina hormonii stresului si se va simti mai bine apoi;
- ii ia 3 minute sa iti explice cum poate mai bine o chestiune ce putea fi spusa in 30 de secunde;
- nu ii reuseste ceva din prima si vrea sa mai incerce – nu fa in locul lui;
- seara la masa – chiar daca ai fi preferat sa manaci pe fuga si sa mai bifezi niste chestiuni de pe to do list;
- te intreba de 10 ori acelasi lucru – e felul lui de a intelege, de a descoperi;
- apare un frate sau o sora in peisaj – oricat de iubitor si pasnic ar fi cu noul membru al familiei el se lupta cu niste emotii puternice;
- iti cere sa va jucati acelasi joc de mai multe ori decat ti-ai fi dorit;
- vrea sa cititi o poveste;
- ii e frica sa se tunda sau sa mearga la doctor;
- e timid si ii e mai dificil sa intre in vorba cu alti copii/adulti;
- vrea sa te ajute in bucatarie – e posibil sa se lase cu dezordine si sa va ia de doua ori mai mult sa preparati mancarea, dar el va fi mandru ca a reusit sa contribuie si s-ar putea sa manance mai cu pofta;
- vrea sa mearga la Muzeul Antipa pentru a 3-a oara in 2 luni – la fiecare vizita va descoperi ceva nou;
- greseste – probabil ca si tie ti-ar placea sa te ajute cineva sa intelegi unde ai gresit in loc sa te critice;
- trebuie sa ii impui bland o limita – s-ar putea sa planga, asa ca da-i timp sa manifeste emotiile traite.
3 idei pentru a putea petrece mai mult timp cu copilul
- Macar o data pe saptamana concentreaza-te pe familie si identificati activitati pe care le puteti face impreuna. Daca ai mai multi copii, pune timp de o parte pentru fiecare dintre ei. Stai de vorba cu ei, asculta-i, afla daca sunt bine sau daca ii supara ceva.
- Timpul petrecut impreuna nu trebuie sa fie gandit mereu ca un timp special pentru facut ceva anume. Poate ca ai de gatit sau de facut treaba prin casa – puteti face asta impreuna. E o buna ocazie pentru conectare si stat de vorba.
- Poate cea mai mare surpriza i-o poti face cand incepeti sa faceti ceva impreuna spontan, fara sa fi programat dinainte. De cand o mare parte din timpul meu e acordat Sarei am observat ca ii pot face o super-mega-bucurie lui Alex daca il invit sa ne jucam impreuna, spontan, cum prind cateva minute. Cu siguranta as putea folosi timpul respectiv pentru a spala vase, a intinde rufe sau a strange prin casa, dar bucuria si surpriza de pe chipul lui cand aude invitatia la joaca impreuna e, vorba reclamei, priceless!
Ce faceti in timpul respectiv nici nu conteaza atat de mult pana la urma. Ce conteaza e sa fiti impreuna! 🙂
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
De ce e timpul special atât de…special
8 metode de a umple rezervorul emoțional al copiilor
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply