Am pus capăt unei relații de aproape 5 și m-am mutat la celălat capăt al țării. Asta făceam în 2005, la 22 de ani ai mei de atunci, după ce la o școală de afaceri îl întâlnisem pe Mircea. Restul e istorie. Dar doar pentru că e istorie nu înseamnă că nu am avut de învățat din toată călătoria… 🙂
Săptămâna trecută am primit o provocare faină de la o prietenă. Am acceptat-o pe loc. Apoi m-am luat cu treabă și mi-am pierdut cheful de a scrie, chef pe care azi l-am regăsit după antrenamentul de dimineață.
Dacă te-ai putea întoarce în timp, ce i-ai spune sinelui tău de 22 de ani? Hmmm… Hai să vedem. Am scris ideile așa cum mi-au venit în minte.
***
1. Nu pune la suflet răutățile oamenilor. Hurt people will hurt people. Cei care au fost acolo unde ești, au trecut prin ce treci, cei care sunt cu niște pași înaintea ta (nu ca o comparație din care să ieși tu șifonat și insuficient, ci ca un fapt pur și simplu) nu te vor critica.
2. Nu pierde vremea criticându-i pe alții. (Și nici pe tine.) Asta vine în continuarea ideii de mai sus. Pe de o parte, critica spune mai multe despre cel care atacă decât despre cel atacat. Pe de altă parte, e timp și energie din care nu se naște nimic bun.
3. Ai încredere în tine. Doar pentru că nu ai făcut un lucru încă, nu înseamnă că nu îl vei putea face dacă vei vrea. You’re smarter than you give yourself credit for. Oricât de multă validare ai primi din exterior, dacă nu te validezi tu pe tine e tot degeaba.
4. Eşecul e feedback și e necesar pentru a crește. Știi când e eșecul ceva negativ? Atunci când renunți. Ruşinea nu aduce nimic bun, dar va muşca din tine.
5. Be in it for the long run. Nu există succes peste noapte. Dar există succes cu multă muncă, în mulți ani. Tu tot sădești semințe, ai grijă de pământul în care le-ai pus și, dacă faci treabă bună și constantă vei avea și roade. Ce e trainic se construiește în timp. E valabil și în business și în prietenii și în cuplu și în parenting.
6. Începe să lucrezi cu tine înainte să devii mamă. Venirea pe lume a unui copil îți zguduie universul în feluri pe care nu le bănuiai. Coaching, terapie, cursuri, formări – alege, combină-le în așa fel încât să îți reamințești cine ești dincolo de tot ce ți s-a spus că trebuie să fii. Uite-te la valorile tale, pune-ți convingerile sub semnul întrebării, confruntă-ți fricile una câte una.
7. Iubeşte oamenii aşa cum au nevoie să fie iubiți. Fiecare avem istorie, avem răni, cicatrici, nevoi, dorințe, calități, defecte și toți, fără excepție merităm să fim iubiți. Stai cu ochii, urechile și inima deschise și vei ști ce limbaj de iubire preferă cei din jurul tău. Și vorbește mai des cu bunu. Aveți mult mai puțin timp împreună decât ai putea crede…
8. Scoate la lumină şi fii mândră de ce te face pe tine specială – Știu că nu ți se pare, că altceva s-a cerut de la tine, dar știi ce valoroase vor fi blândețea ta, intuiția, bunătatea, abilitatea de a asculta, de a oferi spațiu? Cine ar fi crezut că introversiunea are atât de multe avantaje?
9. Întâlnește-i pe oameni acolo unde sunt. Respectă-le parcursul, emoțiile, nevoile. Uneori îți vei dori ca ei să învețe mai repede, să înțeleagă, să crească, să se schimbe mai mult decât își vor dori ei. Nu e treaba ta să îi salvezi.
10 Nu tot ce arată bine pe hârtie merită făcut. Ego-ul va fi atras de multe propuneri, idei, de chestii care îți oferă statut. Să fii atentă la ce părere are sufletul tău. El îți va da semnale. Nu le ignora.
11. Ai grijă de energia ta. Degeaba vizualizezi ceea ce îți dorești dacă nu ai energia potrivită să primești. Când îți vrei ceva mult de tot, te stresezi și te atașezi de rezultatul pe care încă nici nu îl ai, înseamnă că energia ta e dată de frică. Pune intenția și renunță la așteptări. Asta nu înseamnă să renunți la muncă însă. 😉
12. Locul tău nu e la capătul listei de priorități. Not now, not ever. Cea mai importantă relație din viața ta e cea cu tine. Petreci aici 24 de ore din 24. Ai grijă de nevoile tale!
13. Meditează. Nu râde, nu glumesc deloc. Ai putea fi un early adopter pentru o practică sănătoasă și atât de necesară. Te va ajuta să te distanțezi de gânduri și să accesezi un loc în care e liniște și pace și claritate.
14. E fain să fii părinte, dar nu uita de relația de cuplu. Ați început povestea asta proaspătă ca doi oameni care se iubesc, nu ca viitori crescători de copii, nu?
15. Nu te mai cenzura ca să fii pe placul altora. Nimeni și nimic nu merită să renunți la părțile frumoase și unice din tine, la cine ești tu în esența ta. Fii de partea ta!
16. Învață să spui NU. Ești liberă să faci asta la orice propunere, idee, proiect etc. care nu rezonează cu tine, nevoile și valorile tale.
17. Ieşi din relațiile care nu mai funcționează. It takes two to tango, dear. Dacă doar pe tine te preocupă relația e un semn. Dacă nu ești respectată, văzută, auzită, iubită pleacă.
18. Investește în experiențe. Nu e ca și cum ți-ai putea lua toate bunurile cu tine pe lumea cealaltă. Ori de câte ori se poate alege experiențele care îți bucură sufletul.
19. Ia-ți timp să înțelegi ce vrei. Cum arată pentru tine succesul? Viața pe care o iubești? Ia-ți timp să descrii în cel mai mic detaliu viziunea ta pentru toate ariile vieții și folosește asta ca pe o busolă spre nordul tău. Refă-l măcar o dată la 2 ani, vezi dacă ești pe curs sau dacă simți că e nevoie de modificări.
21. Be kind. Oamenii merită asta. Nu le cunoști povestea dincolo de ce se lasă văzut, nu știi cu ce se luptă.
21. Învață-ți lecțiile și move on. Nu mă crede pe cuvânt. Până la urmă avem o serie de experiențe care ne așteaptă și ceva pereți de care să ne dăm cu capul ca să pricepem niște lucruri. Poți testa tot ce ți-am scris aici. Promite-mi doar că după ce ”încasezi” câte una de la viață îți dai voie să fii furioasă, tristă, descurajată o vreme (uneori ajung și 5 minute!) și-apoi te ridici, te scuturi și mergi mai departe.
PS:
22. Freelancing looks good on you! O să te simți mai vie decât oricând. Te va plimba prin niște stări tare ciudate uneori. Dă-ți voie să le simți pe toate, nu le băga sub preș, nu le lăsa să te măture. După fiecare val din ăsta vin ideile alea faine.
Te iubesc! Ești perfectă așa cum ești!
***
Exercițiul ăsta e și eliberator și vindecător, e bun prilej și de a fi recunoscătoare. Deci, dacă te-ai putea întoarce în timp, ce i-ai spune sinelui tău de 22 de ani?
Foto: Andreea Mitran
Citește și:
Una dintre cele mai faine experiențe pe care le poți trăi
Ce îți face inima să cânte de bucurie?
Noul meu nume de familie este Prezență
Deciziile care îți schimbă viața
5 convingeri care îmi simplifică viața și o fac mai frumoasă
Degeaba faci ordine în jur dacă ignori dezordinea din interior
13 idei de self-care care nu te costă nimic
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Multumesc mult pentru sfaturi.
Să fie cu folos! 🙂