– Tu cum ai născut? mă întreabă o prietenă însărcinată.
– Repede și foarte repede…
– Ce norocoasă ești!
Nu știu dacă am fost neapărat norocoasă. De regulă, fiecare sarcină e unică și diferită de oricare alta. Ale mele au cam semănat între ele, inclusiv prin faptul că am avut contracții începând cu săptămâna 18. Pe de o parte, asta a însemnat limitarea minim a efortului fizic ca să mă asigur că bebelușii vor sta cât mai mult în burtă. Pe de altă parte, pentru că aveam uterul mega antrenat, am avut travalii scurte și nașteri rapide.
Cred că e tare important să ne pregătim pentru marea întâlnire cu bebelușul cum se cuvine, nu doar cumpărându-i cele necesare, ci și informându-ne despre ce urmează să se întâmple în sarcină, travaliu și naștere.
Asta au făcut și cele este 200 de persoane venite la conferința Social Moms ”Tu cum naști?” pe care am avut ocazia să o co-organizez. 90% dintre ele erau viitoare mame. Pentru mine a fost impresionant să văd atâtea burți rotunde la un loc, dar și mai mult mi-a plăcut că multe femei însărcinate au venit cu partenerii lor ca să afle tot ce aveau nevoie să știe despre naștere.
Pregătirea pentru naștere
Ramona Roșu, kinetoterapeut, educator prenatal și doula le-a explicat viitoarelor mame ce exerciții pot face pe parcursul sarcinii și în special în perioada de dinaintea nașterii. Deși sunt mama a doi copii nu știam că există atâtea activități pe care gravidele le pot încerca, de la gimnastică prenatală, la yoga și tehnici de stretching. Eu m-am limitat la activitatea de zi cu zi și la plimbări în aer liber.
Pentru că Ramona a explicat clar care e diferența dintre responsabilitățile medicului, moașei și a unei doula, am aflat că doula înseamnă de fapt femeie pentru femeie și că rolul ei este să asigure suportul psiho-emoțional și fizic pentru mamă în travaliu, la naștere și post partum, dar și să faciliteze comunicarea astfel încât nașterea să se întâmple cât mai aproape de cum și-a propus viitoarea mamă.
Prezentarea ei a avut și elemente practice așa că mamele din sală au putut învăța despre tehnici de respirație, despre cum să lucreze articulația bazinului, cum pot gestiona durerile, care sunt posturile potrivite pentru travaliu și naștere și despre cum își pot antrena perineul așa încât să crească șansele ca el să rămână intact în timpul nașterii.
Prezentarea și exerciții le puteți vedea aici:
Diferitele tipuri de naștere de-a lungul timpului. Protocolul pentru nașterea naturală.
Vania Limban le-a făcut mamelor o trecere în revistă a diferitelor metode de naștere de-a lungul timpului, din 1940 încoace, cu principiile și beneficiile lor.
Am aflat din prezentare că, în calitate de moașă cu multă experiență, ea nu recomandă nașterea naturală medicalizată, ci promovează nașterea asumată, cu durere cu tot. Corpul femeii are niște resurse inepuizabile și a fost ”construit” ca să poată trece prin procesul de naștere. Pentru că pe Sara am născut-o fără anestezie (nu pentru că așa am ales!) pot spune cu mâna pe inimă că de durut doare, dar că, dacă te pregătești pentru momentul nașterii și fizic și mai ales psihic și emoțional, durerea asta e suportabilă. Mie mi-a plăcut metoda de naștere pe care o promovează Vania: naștere asumată ”Da, eu pot!” și pentru că respectă libertatea mamei.
Ce-am mai reținut a fost că:
- poziția litotomică (întins pe spate) trebuie evitată în travaliu și naștere pentru că se pierde 30% din capacitatea de deschidere a pelvisului;
- gravida în travaliu trebuie să fie liberă să se miște;
- 90% dintre femeile care au născut cu ea spun că tehnicile de respirație le-au ajutat mult.
Vă las mai jos prezentarea:
Rolul moașei, nașterea naturală și nevoile femeii în travaliu
Pilar Montoto a fost invitata specială a Vaniei Limban. Cu o experiență de peste 10 ani ca moașă într-un spital de stat din Spania, cu 2 fiice și un bebe pe drum, Pilar a vorbit despre rolul moașei (Știați că ele consiliază și adolescente și femei ajunse la menopauză?), despre nașterea naturală și despre care sunt nevoile unei femei aflate în travaliu.
Am aflat că OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă ca nașterile prin cezariană să nu depășească 10-15% din numărul total al nașterilor și să fie folosite doar atunci când există cauze medicale. Înțeleg că în România suntem undeva la 50%.
Și dacă tot am zis mai sus de resursele corpului, voi știați că endorfinele sunt mai potente decât morfina?
Prezentarea lui Pilar o puteți urmări aici:
Avantajele și dezavantajele nașterii naturale și prin cezariană. Când se optează pentru nașterea prin cezariană?
Dr. Vasilika Gero, medic specialist obstertrică-ginecologie, a prezentat perspectiva medicală a nașterii. Cale de naștere perfectă nu există, fiecare având avantaje și dezavantaje, iar medicul trebuie să aleagă nașterea cu cele mai mici riscuri pentru mamă și bebeluș.
Procesul nașterii are 3 faze și în fiecare dintre ele se întâmplă o serie de lucruri. Dacă oricare dintre elemente nu decurge perfect se poate ajunge la cezariană. La fel și dacă mama are diabet sau fătul are o greutate de peste 4500g.
În video-ul de mai jos sunt explicate în detaliu cele 3 faze ale nașterii, distociile (anomaliile) ce pot apărea și care fac nașterea naturală imposibilă, dar și avantajele și dezavantajele nașterii naturale și prin cezariană.
Sper să vă fie de folos informațiile de la conferință și dacă sunteți în așteptarea marii întâlniri cu bebelușul vă doresc să aveți parte de o naștere blândă și de un start bun în alăptare.
Citește și:
Ziua în care nu am ajuns la birou
Emoția primei întâlniri cu Sara
Alăptarea la cerere – Cum știi că bebe cere?
O mamă, doi copii și două experiențe diferite de alăptare
Atașamentul părinte-copil nu e doar despre etapa de ”bebelușeală”
Ghid de conversație cu femeia gravidă
Nu există prea mult ”în brațe” pentru copii
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Ce material util! Mi-ar fi placut sa stiu si eu mai multe detalii acum 1 an. Recomand viitoarelor mamici!