Cel mai lung studiu despre fericire spune că bunăstarea noastră nu depinde de avere, promovări sau faimă, ci de calitatea relațiilor în care suntem implicați. Calitatea relațiilor noastre, dacă ”săpăm” puțin mai departe, depinde de ce punem noi în ele. Iar ce aducem noi în relațiile noastre depinde de cât de conștienți suntem de noi înșine. Cum să nu muncesc cu drag, cum să nu îi ajut pe oameni să se reconecteze cu ei înșiși, când miza este atât de mare?
Sunt recunoscătoare pentru fiecare om care și-a găsit soluții, idei, răspunsuri aici pe blog și-apoi a ales să rămână. Și e un sentiment minunat când găsești oameni cu valori similare cu ale tale.
Cititorii răspund: Care sunt cele mai importante lecții învățate din relațiile tale?
– Te felicit pentru comunitatea frumoasă pe care o ai!
Asta mi-a scris Alexa acum câteva săptămâni după ce a văzut răspunsurile cititorilor la întrebarea pentru un concurs desfășurat împreună cu editura Herald. Când am anunțat câștigătorul le-am propus participanților să adunăm toate comentariile într-un articol și a ieșit o listă tare faină de învățăminte pe care le-am sintetizat mai jos.
Cele mai importante 11 lecții învățate de ei din relații sunt despre:
- acceptare – Valabil și în ceea ce ne privește pe noi, dar și pe ceilalți. Nu e despre a-ți imagina, a presupune, a-ți face iluzii, ci despre a accepta realitatea oamenilor și despre a înțelege că fiecare e unic în felul său. Fiecare e perfect așa cum e și fiecare dintre noi e demn de iubire și acceptare.
- calm și răbdare – Cred că una dintre abiltățile cele mai importante este aceea de a nu reacționa când suntem furioși. Cuvintele spuse la nervi dor și nu se pot lua înapoi. Și-apoi, uneori, un răspuns blând și un zâmbet pot potoli furtuni.
- comunicare – Felul în care transmitem un mesaj e la fel de important ca și modul în care ascultăm înainte de a vorbi. Când îți iei timp să asculți cu adevărat ce ți se spune, nu doar ce vrei să auzi, poți avea surpriza ca lucrurile să stea altfel decât ți-ai imaginat.
- autenticitate – Să fim noi înșiși așa perfecți de imperfecți cum suntem, onești, diferiți, cu propriile valori, nevoi și dorințe.
- conștientizare – Nu îi putem schimba pe cei de lângă noi, dar putem alege să reacționăm conștient și asumat. E important să fim prezenți și conștienți de noi, de cei din jur, de sentimentele pe care anumite situații ni le trezesc și să înțelegem de unde vin. Și dacă reușim – și unul și celălalt – să dăm volumul mai încet la ego, avem șanse mari să ajungem la armonie.
- empatie – Faptul că suntem diferiți nu e nici bine, nici rău. Câți dintre noi încearcă pe bune să vadă și punctul de vedere al celuilalt (chiar dacă nu sunt de acord cu el)?
- apreciere – Ce dacă suntem împreună de o viață? Omul de lângă noi merită să simtă că e important și valoros, merită o vorbă bună, o surpriză, atenție și iubire.
- munca în echipă – În fiecare cuplu există 3 elemente: cei doi parteneri și relația dintre ei. Ambele persoane implicate sunt responsabile de calitatea legăturii. Eforturi, compromisuri acolo unde e cazul, tristeți, bucurii – toate se împart.
- încredere – În noi, în ei, în relație.
- iertare – Și pentru propria persoană, dar și pentru parteneri.
- a nu îi judeca pe ceilalți – Aparențele pot fi tare înșelătoare câteodată, nu-i așa?
Aș mai adăuga la final lecția despre respect – pentru ceilalți, dar și pentru noi înșine. Pentru mine, a mă respecta înseamnă să îmi cunosc valoarea și cred că degeaba așteptăm ca alții să ne respecte dacă noi nu facem asta în primul rând.
Voi ce alte lecții ați mai învățat din relațiile voastre de până acum?
Sursa foto: Pexels
Citește și:
Surprinzătorul secret al relațiilor de durată
”Uite-i ce fericiți sunt! Sigur n-au nicio grijă!”
Nu există prea mult ”în brațe” nici pentru oamenii mari
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Am invatat ca, oricat de ferma sunt pe o pozitie, exista cineva in lumea aceasta care crede fix invers. Asa ca nu ma mai tin de parerile mele cu centuri de siguranta, desi uneori se mai blocheaza si catarama aia, dar se deschide in final…if you know what I mean.