Alergăm prea mult pe pilot automat. Reacționăm uneori inconștient la tot ce viața ne scoate în cale, trăim cu frici și convingeri limitative, aruncăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă și ne e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru multe din acțiunile și gândurile noastre. Toată lumea vorbește despre arta prezenței conștiente, despre mindfulness, dar pasul de la teorie la practică poate părea dificil. Am creat astfel o serie de exerciții simple, gândite la nivelul unei zile, care să te ajute să îți pui obiceiurile sub lupă. Vei conștientiza astfel care din ele sunt sănătoase și merită să fie păstrate, dar și care sunt obiceiurile care îți fac rău și ar trebui să le înlocuiești cu altele.
”Ce rost are să mai zic și eu ce părere am?”
”Ei sunt mai mulți și vor hotărî oricum.”
”Ce-o să creadă despre mine dacă mă duc să mă bag în seamă?”
”N-are sens să îi spun NU că sigur se va enerva.”
”Nu vreau să deranjez.”
”Să meditez?! Ce prostie! Nu am timp pentru așa ceva.”
”Nu pot face asta. Nu am curaj. Va fi un dezastru.”
Și exemplele ar putea curge gârlă în continuare. Probabil că mai ai și tu idei cu care să continui lista, dar te rog să nu faci asta. 🙂
Avem frici și nu-s puține. Multe dintre ele sunt justificate și au un rost. Unele vin din experiențele proprii, care ne-au marcat și după ce te-ai ars cu ciorbă sufli și în iaurt. Altele ni le însușim de la alții, că doar dacă X nu a reușit nici măcar nu are rost să încercăm. Iar alte câteva sunt doar niște scuze pe care ni le căutăm și raționalizări care să ne justifice deciziile sau lipsa lor.
Astă vară îți propuneam să fii prieten cu teama, dar să nu o lași să ia decizii pentru tine. Azi merg puțin mai departe și revin cu un nou exercițiu de autocunoaștere.
Azi îți propun să ai curaj. Alege o zi în care să îndrăznești să:
- spui NU atunci când asta simți să spui
- suni pe cineva cu care nu ai mai vorbit demult
- te apuci de acel lucru pe care l-ai tot amânat atâta amar de vreme
- spui iartă-mă cuiva pe care l-ai rănit
- renunți la nevoia de control
- îi scrii unei persoane că o admiri pentru ceea ce face
- stai măcar 5 minute cu tine în fiecare zi
- încerci ceva nou
- te pui pe primul plan
- fii tu însuți, exact așa cum ești
- fii recunoscător
- recunoști când ai greșit
- vorbești în public
- faci cunoștință cu cineva cu care ai vrea să schimbi două vorbe
- ceri ajutor atunci când ai nevoie
- îți spui părerea despre un subiect chiar dacă ești în dezacord cu ceilalți
- să visezi
- faci ceea ce îți place
Nu sta pe gânduri și nu încerca să cauți argumente cu care să justifici refuzul de a încerca exercițiul. Alege să ai curaj, măcar într-o zi și poate povestim apoi despre cum a fost și ce ai învățat despre tine.
Citește și articolele anterioare din seria Pauza de bine aici.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
O zi în care faci gesturi mici
Harta ta spre fericire cum arată?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Eu te apreciez pe tine! Imi place directia in care se misca blogul tau, capata o maturitate, o intelepciune, nu stiu cum sa ii zic. Dar in acelasi timp, pastrezi tonul de egalitate. Imi place lucrul asta!
Am ales cel mai usor lucru din lista ta, sa scriu o apreciere, desi nici asta nu e chiar usor, daca stau sa ma gandesc ca m-am apucat de provocarea Inozei cu 5 mailuri de apreciere si am trimis doar unul. 🙂
Multumesc pentru tot ce impartasesti cu noi!
PS: cand e cursul de public speaking de la PADS?
Știi, cuvintele pot face mult bine. Și cuvintele tale mi-au picat taaare bine. Nici nu știi ce mă bucur că se simte o direcție pe blog! Am planuri tare faine… Să vezi ce mai urmează! Atelierul de PADS e pe 8 decembrie și mi-ar face plăcere să vii. :*
Printez lista si mi-o pun pe perete. Nu stiu daca voi reusi sa le fac pe toate intr-o zi, dar cu siguranta ma voi stradui. In ultima perioada, am avut destul de multe probleme doar pentru ca nu pot spune “nu” si pentru ca mi-e frica sa cer, chiar daca mi se cuvine.
Țin pumnii să iasă bine!