Alergăm prea mult pe pilot automat. Reacționăm uneori inconștient la tot ce viața ne scoate în cale, trăim cu frici și convingeri limitative, aruncăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă și ne e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru multe din acțiunile și gândurile noastre. Toată lumea vorbește despre arta prezenței conștiente, despre mindfulness, dar pasul de la teorie la practică poate părea dificil. Am creat astfel o serie de exerciții simple, gândite la nivelul unei zile, care să te ajute să îți pui obiceiurile sub lupă. Vei conștientiza astfel care din ele sunt sănătoase și merită să fie păstrate, dar și care sunt obiceiurile care îți fac rău și ar trebui să le înlocuiești cu altele.
25% din timpul în care suntem treji îl petrecem purtând dialoguri – interne și uneori chiar externe – cu noi înșine. Asta spun studiile. De o mare parte din aceste conversații nici măcar nu suntem conștienți. Păi, dacă funcționăm atât de mult cu pilotul automat pornit, e cam greu să ne dăm seama când devenim prea duri cu propria persoană.
Numai că… Tiparele noastre de gândire dau naștere unor convingeri, convingerile generează atitudini, atitudinile duc la diverse emoții, emoțiile ne influențează acțiunile, iar acțiunile duc la rezultate. Cuvintele pe care ni le adresăm pot avea un impact puternic asupra noastră. Dacă avem obiceiul de a ne desconsidera, critica și judeca, la un moment dat vom ajunge să credem lucrurile pe care le spunem despre noi, chiar dacă ele nu sunt adevărate. Știu, pentru un ”instrument” atât de sofisticat cum e creierul uman, e destul de ușor de păcălit.
Așadar, cum sună dialogul tău cu tine? Pe ce ton se poartă discuțiile? Ești campion la autocritică sau reușești să contabilizezi și toate lucrurile bune pe care le faci?
Nu ești sigur cum ar trebui să sune o conversație sănătoasă cu tine? Încearcă să fii atent și să te surprinzi când ești mult prea critic cu tine. Imaginează-ți că spui fix același lucru pe care îl gândești unui prieten apropiat, pe fix același ton. Cum crezi că va reacționa? Dar tu cum ai reacționa dacă el ți-ar vorbi așa? Exercițiul ăsta te poate ajuta să identifici situațiile în care ar fi cazul să fii ceva mai îngăduitor cu tine.
Doar conștientizând momentele în care te judeci prea aspru poți începe să vezi lucrurile fix așa cum sunt și să separi faptele de gândurile și emoțiile tale, de felul în care alegi să interpretezi acele fapte.
Nu zice nimeni să îți pui ochelarii cu lentilă roz și să vezi totul cu extra optimism. Tony Robbins zicea la un moment dat că vorbele pe care le atașezi unei experiențe devin experiența. Dacă vorbești mereu despre tine ca fiind insuficient, nepotrivit, nepregătit, furios, incapabil, leneș, lipsit de valoare, neimportant așa vei ajunge să fii mereu.
Provocarea mea e să încerci să te privești cu un strop de iertare, cu un praf de bunătate și cu o măsură de blândețe. Până la urmă, dacă tu nu îți acorzi aceste lucruri, cine să o facă? Începe cu o zi în care vorbești frumos cu și despre tine. Ce ai de pierdut?
Sursa foto: Pexels
Citește și:
Comparațiile dăunează grav fericirii
Uite-te în oglindă, nu peste gard!
Valori: De ce facem ceea ce facem și vrem ceea ce vrem
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
O zi în care îți dai voie să fii
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply