Termenul de emotional eating (foamea emoțională) se referă la faptul că folosim mâncarea ca să facem față anumitor situații și emoții: stres, vină, plictiseală, gelozie, depresie, anxietate – sau chiar pe post de recompensă sau pedeapsă.
Problema nu este atunci când mâncăm ceva mai multă ciocolată într-o perioadă stresantă, ci când acest obicei de a mânca când nu suntem OK cu noi înșine se repetă des, ducând la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Nu este un termen discutat des, așa că multe persoane nu conștientizează că au o problemă până în momentul când vor să facă o schimbare în alimentație și realizează că efectiv toată ambiția din lume nu îi ajută ca să își controleze poftele și că mănâncă adesea impulsiv fără să le fie foame au adevărat.
Cum se manifestă emotional eating?
Pentru că aceasta a fost marea mea problemă timp de mulți ani de zile, o să vă povestesc cum mi se întâmplau mie aceste episoade în care efectiv pierdeam controlul și mâncam haotic, nu de foame.
- Mergeam să îmi cumpăr haine noi și de frustrarea că nu îmi place cum arăt mă duceam la fast food să îmi iau burger si cartofi ca să mă pedepsesc, după care mă simțeam și mai rău.
- Eram stresată cu examenele sau cu munca și îmi cumpăram dulciuri ca să pot trece peste toate aceste momente și apoi îmi reproșam nonstop că niciodată nu voi reuși să arăt și eu bine.
- Dacă era o ocazie specială simțeam că este neapărată nevoie să fie mâncare și nu îmi imaginam că mă pot bucura de ceva fără să mănânc – deci mâncarea era recompensa supremă pentru orice.
- Țineam diete restrictive și nu îmi dădeam voie să mănânc dulciuri sau făinoase. Evident după câteva zile sau chiar săptămâni de abținere cedam poftelor și mâncam tot ce am poftit în perioada dietei. Apoi o luam de la capăt.
Eram într-o luptă constantă cu mâncarea și cu corpul meu și nu mă vedeam vreodată mâncând ca un om normal. Mă întrebam adesea cum ar fi să trăiesc ca un om care nu o ia complet razna în preajma mâncării.
De ce apar aceste probleme?
Foamea emoțională, de obicei, se formează în timp prin comportamente învățate și repetate, devenind astfel automate. Felul în care părinții noștri măncau sau dacă au folosit mâncarea drept recompensă ori ca să ne liniștească ne pot influența apoi relația cu mâncarea. Credințele din popor de tipul ”mâncarea înseamnă abundență” sau sărbătorile îmbelșugate care ne-au învățat că putem să ne simțim bine și să celebrăm prin multă mâncare pot contribui și ele la problemă.
Însă cel mai și cel mai adesea la clientele cu care am avut ocazia să lucrez am observat că felul de a gândi și dietele stricte au avut o mare contribuție la relația lor cu mâncarea. Credințele lor sunt de tipul:
”Ori sunt la dietă și mănânc 100% perfect, ori nici nu încerc.”
”Nu am voie să mănânc X, Y, Z lucru dacă vreau să slăbesc.”
”Dacă am mâncat un burger si tot mi-am stricat dieta astăzi, hai să mănânc și ceva dulce și de mâine gata.”
”Până nu slăbesc nu are cum să îmi placă de mine.”
Cum putem să ne îmbunătățim relația cu mâncarea și implicit relația cu noi înșine?
Nu o să mint spunându-vă că există vreo soluție minune. În funcție de cât de gravă este problema și care este cauza sunt diverse opțiuni: reflecție, să aveți o persoană care să vă susțină și să îndrume în acest proces, coaching-ul sau chiar terapia.
Din experiența mea, dar și a clientelor mele pe health coaching, iată ce funcționează:
- Focusul pe o alimentație sănătoasă, nu pe diete stricte.
- Luați-o ușor, începeți cu obiective mici pe care să le creșteți treptat.
- Nu vă învinovățiți: vina este cauza principală a episoadelor urâte de binge eating. Faceți pace cu voi și acceptați că este uman să mai aveți și pofte. Nimeni nu mănâncă perfect!
- Adresați adevărata cauză a problemei: mâncarea nu o să vă rezolve problemele din relație, de la job sau financiare.
- Iubire de sine: dacă nu reușiți să vă vedeți adevărata valoare acum, credeți-mă că minus câteva kilograme nu vor schimba prea multe. Adevăratele schimbări se petrec atunci când vă este drag de propriul corp și știți că meritați să fiți sănătoase.
Andreea Teodor
Despre autor:
Andreea este Health & Nutrition Coach pentru femeile care vor să slăbească sănătos și cu drag de corpul lor. A studiat coaching-ul și nutriția în SUA și Canada cu Institutul de Nutriție Integrativă și Precision Nutrition. O puteți urmări și pe www.aimtowellness.com.
Sursa foto: Pexels
Citește și:
Corpul îți vorbește. Știi să-l asculți?
De azi trăiesc sănătos – 10 schimbări importante în alimentație
Ce să îi dau copilului meu să mănânce?
Tu știi de ce are nevoie pielea ta?
Când spatele, abdomenul și mintea mamei sunt fericite, toată familia e fericită
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply