Am petrecut cea mai mare parte a zilei de azi la conferința anuală Social Media for Parents. Orele astea au fost fix pe sufletul meu, cu timp fără copii pentru mine, cu întâlniri cu oameni dragi, cu multă voie bună, îmbrățișări cât cuprinde, culori vii și multe poze.
Mi-au plăcut mesajele vorbitorilor de dimineață și mi s-a părut interesant că, deși nu s-au înțeles dinainte și discursurile lor au fost pe domenii diferite (parenting, nutriție, psihologie), ideile principale au fost congruente.
Parenting-ul a ajuns un fel de bau-bau al zilelor noastre, un subiect blamat de multă lume deși nu are nicio vină. Nu parenting-ul pune presiune pe noi. Presiunea o punem noi însine, cei din jurul nostru, competiția și comparațiile cu alții, dar și societatea. Drept urmare, mie mi s-a părut foarte fain să aud mesaje despre:
- Echilibru și relaxare – Nimeni nu le face pe toate. Nimeni nu e perfect. Perfecțiunea nu există. Să îți propui să devii ceva ce nu e posibil e nedrept față de tine. Mama perfectă este o invenție care atrage după sine frustrare, durere, dezamăgire, depresie. Decât să vrei să fii mamă perfectă mai bine să fii mamă. Așa cum poți tu mai bine. Să ai curaj să te întorci spre tine, să încerci să faci ordine în dezordinea din interiorul tău și să te întrebi cine ești tu în relație cu copilul tău.
- Blândețe – La autocritică suntem campioni, iar părințeala nu face excepție. Avem senzația că iarba e mai verde în curtea vecinului, că el are copii perfecți, înțelegători, fără crize de furie și de plâns și în ograda proprie vedem doar neajunsuri. Tu sigur faci ceva greșit, îți spui poate. La ce te ajută? Nu are niciun rost să citești cărți și să dai banii pe conferințe, să te critici când metoda x de pagina y din cartea z nu funcționează. Ai înțeles că e nevoie să faci lucrurile diferit sau că nu vrei să repeți greșelile părinților tăi poate. Încearcă să înțelegi de unde vin anumite comportamente pe care le surprinzi și apoi acordă-ți timp și multă blândețe. Scăpări vor mai exista, dar comportamentele nu se schimbă peste noapte.
- Prezență – Copiii nu sunt ușor de păcălit. Când stăm cu ei la masă sau pe covor, dar cu ochii în ecranele telefoanelor nu înseamnă că suntem prezenți. Nu la modul conștient. Corpul e acolo, mintea e departe. Și dacă timpul pe care îl avem pentru coil într-o seară înseamnă doar 10 minute, ele fac minuni dacă suntem acolo cu totul. Copiii au nevoie să fie cu noi, au nevoie de timp împreună cu părinții, au nevoie să fie văzuți așa cum sunt și să simtă că sunt importanți în ochii noștri.
- Limite și reguli – Am mai spus-o și cu altă ocazie: parenting-ul blând nu înseamnă să îi lăsăm pe copii să facă ce vor, oricând, oricum, oriunde. Ei nu pot gestiona atâta libertate. Au nevoie de libertate, dar în cadrul unui perimetru clar definit și care nu se schimbă de la o zi la alta. Le place când lucrurile sunt predictibile pentru că se simt în siguranță. Aici ajută și regulile pe care le stabilim la nivel de familie și pe care, dacă vrem să le respecte, trebuie să le respectăm și noi.
- Dezvoltarea abilităților – Copiii nu trebuie reparați, ei nu au nevoie de asta. Ei au nevoie să deprindă și să exerseze abilități. Asta mi-a adus aminte de cât de frumos descriu Dan Siegel și Tina Payne Bryson disciplina în cartea ”Inteligența parentală” – disciplina nu e despre pedepse și consecințe, ci despre oportuități de învățare.
Am lipsit motivat la partea a doua a conferinței pentru a face un live cu Iulia Ionescu pentru Salvați Copiii România:
https://www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania/videos/1916007355089399/
În ultima parte a evenimentului am avut ocazia să fiu speaker în panelul de Blog Talk alături de Ioana Macoveiciuc, Ana Nicolescu, Ana Maria Mitruș, Ruxandra Luca, Alex Zamfir și Florina Badea. Am vorbit despre blogging, trend-uri, obstacole și alte subiecte de interes pentru părinții activi în online. Mi-am propus să fiu sinceră și să spun fix ceea ce simt și gândesc. Sper că mi-a ieșit și că oamenii și-au putut lua informații utile din răspunsurile noastre.
A fost o zi cu un vibe fain. Așa am simțit eu cel puțin. Data viitoare mi-aș dori să avem și invitați specialiști în social media și să învățăm metode noi de a fi și mai aproape de voi, cititorii.
Sursa foto titlu: Social Media for Parents
Citește și:
Parentingul e despre noi ca părinți, nu despre copiii noștri
Efectele pedepselor prin izolare
Tu ce vezi când te uiți la copilul tău?
Copilul imită ceea ce părintele face
Spune-i copilului ce vrei să facă, nu ce nu vrei
Copiii fac lucruri atunci când sunt pregătiți
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
8 Comments
Mi-ar fi plăcut să fiu acolo și să vă ascult, iar la anul sper să nu mai ratez 🙂
Așa este, nu suntem perfecti! Trebuie să alegi din toate metodele de parenting ceea ți se potrivește. Nu tot e valabil pentru toți! M-am dat și eu cu capul până mi-am dat seama dar acum deja se vad rezultatele! Vad diferența față de părinții care nu au știut cum sa pună limite și reguli. Băiețelul meu are 7 ani jumate și de câteva luni când mergem în Mall pentru cumpărăturile lunare s-a limitat in cereri, discut cu el, intelege (cât de cât, să nu exageram) ce avem nevoie. Chiar mi-a zis că nu mai vrea nici o jucărie, când chiar eu l-am dus in raionul dejucării. Am fost uimiți!
Copiii sunt mai înțelepți decât credem noi de multe ori…
A fost un eveniment reușit! Iar tu ești în realitate exact asa cum îmi pari și în online. Echilibrata, calda, sincera și frumoasa. Ma bucur ca ne-am văzut. Succes și mulțumesc pt rezumat. Aceleași lucruri le-aș fi pus și eu pe hârtie 🙂
Mulțumesc, ești drăguță! :* Chiar cred că toți părinții încrâncenați să fie perfecți, mereu mai buni cu orice preț au nevoie de mesajele respective.
Buna ziua!
Suntem de multe ori inconjurati de informatii care, cel putin la nivel teoretic, pot fi de mare ajutor noua si copiilor nostri insa, de cele mai multe ori, suntem pusi in situatia de a mai “ingreuna” copilaria acestora – un nou curs, mai multe activitati extrascolare iar lista poate continua. Consider, ca si dumneavoastra, ca in zilele noastre, competitia nu este intotdeauna una benefica lor si mediului de dezvoltare. Poate ar fi mai bine sa ne consolidam relatia parinte-copil cum stim noi mai bine dar in mod clar cu timp suficient si din ce in ce mai mult pentru relatie. Va doresc o vara frumoasa si va multumesc pentru informatii!
Da, cred că a investi în relația cu ei este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru copii.
[…] Social Media for Parents și ce s-a discutat acolo au scris și Cristina Oțel și Anca Bold […]